Την έντονη αντίθεσή τους στην κατά τα άλλα καλοπροαίρετη και δωρεάν υποστήριξη που παρέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε θέματα που απασχολούν τους δήμους της Λέσβου, διατυπώνουν ιδιώτες μηχανικοί.
Την έντονη αντίθεσή τους στην κατά τα άλλα καλοπροαίρετη και δωρεάν υποστήριξη που παρέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε θέματα που απασχολούν τους δήμους της Λέσβου, διατυπώνουν ιδιώτες μηχανικοί. Οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αυτή η εμπλοκή καθηγητών του ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα αφενός να μην εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες που χρειάζονται οι δήμοι οπότε και να καθυστερούν τα αντίστοιχα έργα, και αφετέρου να μένουν χωρίς δουλειά, σε κρίσιμη μάλιστα περίοδο όπως η διανυόμενη, οι μηχανικοί μελετητές. Το θέμα για το οποίο βοά ο τεχνικός κόσμος, αναμένεται την Παρασκευή να απασχολήσει και τη διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, που επανειλημμένως άλλωστε έχει καταγγείλει το γεγονός - όπως και το ΤΕΕ κεντρικά - ότι πανεπιστημιακοί παίρνουν μεγάλο κομμάτι της πίττας των μελετών. Εν προκειμένω, πάντως, οι δήμοι δεν έχουν οικονομική σχέση με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου, που προσφέρονται να τους βοηθήσουν εκφράζοντας ως επί το πλείστον τη γνώμη τους, χωρίς βέβαια να καταθέτουν ολοκληρωμένη μελέτη.
«Με εθελοντισμούς και μεσοβέζικες παρεμβάσεις», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» μηχανικός που δραστηριοποιείται στις μελέτες, «δε γίνεται δουλειά. Κι είναι θεμιτό ο πρύτανης του ΕΜΠ και συμπατριώτης μας, Κώστας Μουτζούρης, να θέλει να βοηθήσει τους δήμους, ολόκληρο το νησί, σε μια σειρά από παρεμβάσεις, αλλά το θέμα θα πρέπει να μπει σε συγκεκριμένη κι απολύτως ξεκάθαρη βάση. Ποιος πληρώνει, πόσο και γιατί, αλλά και πότε θα είναι έτοιμη να παραδοθεί μια μελέτη. Αλήθεια, απ’ όσες μελέτες γράφετε κι εσείς, πόσες έχουν εγκριθεί από υπηρεσίες, πόσες έχουν αποτελέσει στοιχείο ωριμότητας για την ένταξη ενός έργου;»
Εκθέσεις-γνώμες
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί μελέτη για ένα έργο απλά η σύνταξη μιας ολιγοσέλιδης έκθεσης, σαν αυτή που οι εμπειρογνώμονες τους οποίους στέλνει ο πρύτανης καταθέτουν στους δήμους. «Το είδαμε σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως η πλατεία της Καλλονής, η ακτογραμμή της Πέτρας, το κτήριο στον Ασώματο, τώρα σε διάφορα κτήρια στον Πολιχνίτο, στην Αγιάσο, στο Πλωμάρι, διάφοροι καθηγητές να καταθέτουν προτάσεις-εκτιμήσεις και οι δήμοι να επαφίενται σε αυτές δίχως να συνεχίζουν ως οφείλουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις σχετικές μελέτες σε ειδικούς μηχανικούς», ανέφερε ο ίδιος, που έχει ήδη θέσει το όλο ζήτημα και στη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση από μέλη της ότι πολύ σύντομα το θέμα θα απασχολήσει το όργανο.
Βάσει του ίδιου σκεπτικού, επειδή δε γίνονται μελέτες, και δεν είναι δυνατόν να εκπονηθούν δωρεάν ολόκληρες μελέτες, πολλές φορές και ιδιαίτερα δύσκολες, δεν προχωρούν οι εντάξεις των αντίστοιχων έργων, οπότε και καθυστερούν μια σειρά από παρεμβάσεις. Οι δήμαρχοι, δε, μένουν ήσυχοι ότι εκπονείται μελέτη, δίχως όμως να έχουν κάνει ανάθεση, δίχως να έχουν εγκρίνει πίστωση για κάτι τέτοιο.
Ούτε μεροκάματο… αλλοδαπού
«Και εμείς», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος, Παναγιώτης Πιττός, «έχουμε γίνει αποδέκτες ενός υπόγειου βουητού που υπάρχει στους κόλπους των μηχανικών και προτιθέμεθα να ασχοληθούμε με το όλο θέμα. Εκείνο που μετά βεβαιότητος μπορώ να σας καταθέσω είναι ότι σήμερα πολλοί συνάδελφοί μας μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν χωριά πάνω στη Λέσβο όπου οι νέες άδειες για ανέγερση κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν ιδιώτες μηχανικοί που δεν καταφέρνουν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη αλλοδαπού.»
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πιττός εξήγησε ότι η μόνη διέξοδος για πολλούς μηχανικούς, και δη για τους μελετητές, είναι τα δημόσια και δημοτικά έργα. Οπότε κάθε αναστολή στην ανάθεση τέτοιων εργασιών πλήττει περαιτέρω τον κλάδο, οξύνει την κρίση και επιβάλλει την παρέμβαση του ΤΕΕ. «Είναι αποπροσανατολιστικό», ανέφερε ο κ. Πιττός, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών κατά του ΕΜΠ πριν υπάρξει απόφαση της διοικούσας επιτροπής, «να δημιουργείται η εντύπωση πως εκπονείται μια μελέτη και μάλιστα από ένα εκ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας και στην ουσία να μην έχει δοθεί τέτοια εντολή. Και δε γνωρίζω κατά πόσο μπορεί να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη αν δεν υπογραφεί σχετική σύμβαση.»
Ο κ. Πιττός υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να προσεγγίσουν το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και απ’ το ΤΕΕ το πώς θα προστατεύσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μελών του.