Η χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Βασιλική Χατζηραφάηλ, είναι η μοναδική γυναίκα ιατρός στην Ελλάδα, που εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική.
Η χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Βασιλική Χατζηραφάηλ, είναι η μοναδική γυναίκα ιατρός στην Ελλάδα, που εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη μέθοδο, που έχει απαλλάξει χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας, από την ταλαιπωρία του «κλασικού» χειρουργείου και τις συνέπειες του. Σοβαρές νόσοι που μέχρι χτες η αντιμετώπιση τους ήταν επώδυνη και χρονοβόρα, σήμερα πλέον, με τη ρομποτική χειρουργική, προσεγγίζονται και θεραπεύονται μόλις σε μερικές ώρες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η επιστήμονας που εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο στην Ελλάδα, κατάγεται από τη Λέσβο. Το πρόσωπο της λάμπει όταν μιλάει για την πατρίδα της -όπως την αποκαλεί- και όταν βρίσκει χρόνο, ταξιδεύει μέχρι το νησί, για να συναντήσει φίλους, να περπατήσει στην Ερμού και να γευτεί την αγαπημένη της κρέμα στην πλατεία του Μανταμάδου. Μία λαμπρή επιστήμονας που έχει συνεργαστεί με κορυφαίους χειρουργούς και μεγάλα νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Σήμερα είναι συνεργάτης των μαιευτηρίων «Ιασώ», «Μητέρα», «Λητώ», της γενικής κλινικής «Λευκός Σταυρός», του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Νοσοκομείου «Doctors’ Hospital». Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Λαπαροσκόπησης, μέλος του MIRA (International society for minimally invasive robotic surgery) και εκπαιδεύτρια στα λαπαροσκοπικά σεμινάρια του «Λητώ», της «ACET» και των ειδικευομένων γυναικολόγων των δημοσίων μαιευτηρίων Αθηνών. Τη συναντήσαμε και κουβεντιάσαμε μαζί της.
Κυρία Χατζηραφαήλ είστε η μοναδική γυναίκα ιατρός στην Ελλάδα, που εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στο να εκπαιδευτείτε και να υιοθετήσετε στην επιστήμη σας, τη γυναικολογία, την υπερσύγχρονη αυτή μέθοδο;
«Είναι το ενδιαφέρον μου για τη νέα τεχνολογία και τα οφέλη που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος υπέρ της γυναίκας, διασφαλίζοντας την υγεία και τη ζωή της. Ήμουν γενικώς και το πρώτο άτομο που έκανε ρομποτική γυναικολογία στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί οι συνάδελφοι μου δεν ασχολούνται τόσο με τη ρομποτική σ’ αυτό τον τομέα, την στιγμή που ουρολόγοι και γενικοί χειρουργοί δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι στο μέλλον, θα καταλάβουν τα οφέλη και θα ασχοληθούν περισσότεροι.».
Πόσα χρόνια εφαρμόζετε τη ρομποτική χειρουργική;
«Τρία χρόνια, από το πρώτο ρομποτικό σύστημα που ήρθε στην Ελλάδα το 2006.».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού χειρουργείου;
«Τα πλεονεκτήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που σχετίζονται με τη γυναίκα ασθενή και αυτά που έχουν να κάνουν με το γιατρό. Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, πρόκειται για ένα χειρουργείο κλειστό, δηλαδή δεν γίνεται τομή, αφού δεν ανοίγει η κοιλιακή χώρα. Όλα γίνονται από τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά μεγέθους από 5 έως 8 χιλιοστά από τις οποίες είναι εφικτό να γίνονται όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς η γυναίκα να υφίσταται τις συνέπειες ενός ανοιχτού χειρουργείου, μετεγχειρητικές κήλες, φλεγμονές και πόνο. Οι τομές αυτές μετά την επέμβαση, ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής οπότε δεν μένουν ούτε σημάδια, που να ενοχλούν αισθητικά. Παράλληλα δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το να σηκώσει η γυναίκα βάρη και επανέρχεται στις δραστηριότητες της καθημερινότητας της μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, αφού βγαίνει από το νοσοκομείο σχεδόν έπειτα από ένα 24ωρο. Τώρα σε ό,τι αφορά το χειρουργό, η ρομποτική χειρουργική μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η βελτίωση της τεχνικής αυτής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δισδιάστατη όραση που έχει κάποιος σε μία οθόνη λαπαροσκοπική, γίνεται τρισδιάστατη μέσα από τη ρομποτική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός έχει ακριβή αίσθηση του βάθους, τη στιγμή που στη λαπαροσκόπηση χρειάζεσαι τρία χρόνια περίπου συνεχούς χειρουργείου, για εξοικειωθείς καλά με το βάθος. Στη ρομποτική χρειάζεσαι μόνο ένα λεπτό! Έτσι ο χειρουργός μπορεί να κάνει κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια μέσα στο σώμα του ασθενούς.».
Χειρουργεία από το μέλλον
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται με το ρομποτικό μηχάνημα;
«Τα ρομποτικά εργαλεία είναι πολύ εξελιγμένα και κάνουν κινήσεις σε πολλαπλούς διαφορετικούς άξονες, κινήσεις πολύ καλύτερες από εκείνες που κάνουν τα δάχτυλα και ο καρπός του χεριού. Ακόμη και στη λαπαροσκόπηση, τα εργαλεία έχουν περιορισμένη δυνατότητα κινήσεων. Επίσης με τη ρομποτική χειρουργική, ο γιατρός μπορεί να έρθει πολύ κοντά σε ένα ιστό για να τον αναλύσει ή να τον καθαρίσει. Με τη ρομποτική μέθοδο, χειρουργούνται περιοχές που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να προσεγγιστούν, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, ειδικά σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες, όπου υπάρχουν πολλοί ιστοί και πρέπει να παραμεριστούν μέχρι να φθάσει ο γιατρός στο χειρουργικό πλάνο. Με το ρομπότ, αυτό πια είναι πολύ εύκολο. Επίσης ο χειρουργός δεν κουράζεται γιατί είναι καθιστός και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή, αφού ένας ξεκούραστος γιατρός παρέχει ποιότητα χειρουργείου. Το τρέμουλο στα χέρια, καταργείται, αφού τα χειρουργικά εργαλεία τα κρατάνε οι βραχίονες του ρομπότ και ο γιατρός έχει τον απόλυτο έλεγχο τους από την κονσόλα. Δηλαδή η κίνηση των χεριών του γιατρού μεταδίδεται στις άκρες των εργαλείων μέσω καλωδίου, μέσω ηλεκτρικής και μηχανικής κίνησης. Αυτό δίνει τέλεια και ακριβή προσπέλαση των ιστών. Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι η έννοια του ρομπότ είναι απόλυτα θεωρητική, αφού δεν πρόκειται για αυτόματο πιλότο! Αν ο γιατρός απομακρύνει τα μάτια του από την κονσόλα μόλις ένα εκατοστό, το ρομπότ παύει αμέσως να κινείται.».
Σε ποιες περιπτώσεις ασθενειών εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική;
«Στις κύστεις ωοθηκών, στην αφαίρεση εξαρτημάτων ολόκληρων, υδροσαλπίγγων ή εξωμητρίου κυήσεως, στην αφαίρεση ινομυωμάτων, στην ολική ή μερική αφαίρεση μήτρας, στις γυναίκες που έχουν χαλάρωση μήτρας ή ακράτεια ούρων οπότε υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πλεγμάτων μέσα στη κοιλιά για να συγκρατούν τους ιστούς, την ουροδόχο κύστη ή το έντερο στις κανονικές ανατομικές του θέσεις. Επίσης στην ενδομητρίωση, μία νόσος που αφορά αρκετό πληθυσμό και ειδικά νέα άτομα.».
Κι η Λέσβος…
Να αλλάξουμε θέμα. Θέλω να μου μιλήσετε για το νησί, τη Λέσβο, καθώς κατάγεστε από εδώ.
«Ο παππούς και η γιαγιά μου κατάγονται από το Μανταμάδο, ο πατέρας μου όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Μυτιλήνης. Ήταν καθηγητής πολλά χρόνια σε διάφορα σχολεία του νησιού. Αγαπώ πολύ το νησί αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να πηγαίνω συχνά λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων και των συνεχών μετεκπαιδεύσεων στο εξωτερικό. Προσπαθώ δηλαδή στις διακοπές, να δουλεύω σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Όποτε όμως βρίσκω την ευκαιρία, ξεκλέβω χρόνο και το επισκέπτομαι, για να δω τους πολλούς φίλους και συγγενείς. Μου λείπει πολύ η Λέσβος.».
Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθειες όταν επισκέπτεστε το νησί;
«Μου αρέσει να βολτάρω στην πόλη, στην παλιά αγορά, μου αρέσει το ηλιοβασίλεμα στην Πέτρα και τα γραφικά σοκάκια στο Μόλυβο. Επίσης ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω, είναι να πάω στην πλατεία του Μανταμάδου και να φάω κρέμα από το γαλακτοπωλείο! Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας πω ότι σκοπεύω να γνωρίσω στον κόσμο της Μυτιλήνης, τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής. Θα μεταβώ στο νησί, για να κάνω μία σχετική ενημέρωση. Η πατρίδα μου δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδος, να ενημερωθεί για τις νέες μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες.».