«Καψόνι» σε 9.000 αλλοδαπούς

01/07/2012 - 05:56
Με τις κουβέρτες τους στο χέρι, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το μεσημέρι αλλοδαποί στο δήμαρχο Λέσβου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους.
Δέσμευση δημάρχου για ενίσχυση του Γραφείου Μυτιλήνης, αλλά…

της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Με τις κουβέρτες τους στο χέρι, αυτές που σκεπάζονται περιμένοντας απ’ τα άγρια μεσάνυχτα να ανοίξει το Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου Λέσβου, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το μεσημέρι αλλοδαποί στο δήμαρχο Λέσβου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Οι ίδιοι παρακολούθησαν και τη συζήτηση του θέματος που τους απασχολεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ το οποίο και αποχώρησαν με τη δέσμευση του δημάρχου πως θα ενισχύσει κι άλλο το γραφείο της Μυτιλήνης.


Το πρόβλημα εξυπηρέτησης των αλλοδαπών δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση 13 δήμων σε έναν και δε θα αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν επιπλέον σημεία εξυπηρέτησής τους στο νησί. Στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Αλλοδαπών του Δήμου, ζουν σήμερα νομίμως 9.000 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 6.000 αλβανικής καταγωγής. Όλοι αυτοί χρειάζονται ανανέωση της άδειας παραμονής κάθε δύο χρόνια, ενώ στο ίδιο Γραφείο αντιμετωπίζεται και οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ζήτημα τους αφορά.
Όπως ανέδειξε το «Ε» την προηγούμενη βδομάδα, σε καθημερινή βάση οι τρεις υπάλληλοι του Γραφείου αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό αριθμό αλλοδαπών, που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Έτσι, όποιοι επείγονται να ανανεώσουν τις άδειές τους που λήγουν, ή πρόκειται να ταξιδέψουν και θέλουν να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους, αναγκάζονται να διανυχτερεύουν για να πιάσουν σειρά.

Τρία από 13

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, μετά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ξεχωριστά συνομιλία με ομάδα αλλοδαπών, τους οποίους και διαβεβαίωσε πως από χθες Παρασκευή θα ενισχυόταν η υπηρεσία, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό κόσμου καθημερινά. Ο δήμαρχος πρότεινε να εφαρμοστεί και σύστημα με διανομή αριθμών, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα με τη σειρά, που όπως είπε μπορεί να μεταφέρεται και την επόμενη μέρα, με τη συνέχεια του αριθμού που σταμάτησε την προηγουμένη.
Όπως φάνηκε στη συζήτηση, ο νέος Δήμος δε φρόντισε εγκαίρως να προμηθευτεί κωδικούς απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσει περισσότερα του ενός τερματικά για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών, ή σε όλους τους τέως δήμους, ή και σε άλλες περιοχές πλην της Μυτιλήνης. Ομοίως, όπως επεσήμανε ο Απόστολος Πατέστος, δε συνεχίστηκε η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών ώστε να δοθούν απ’ την Εφορία 13 θεωρημένα μπλοκ για την έκδοση παραβόλων σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Με τη διαπίστωση του προβλήματος, έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και γίνεται προσπάθεια, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ώστε απ’ τον καινούργιο χρόνο να υπάρχει δυνατότητα εκτός απ’ τη Μυτιλήνη οι αλλοδαποί να εξυπηρετούνται και σε Καλλονή και σε Πλωμάρι.


Απ’ τη διοίκηση του Συλλόγου Αλβανών Λέσβου, οι Bujar Agolli και Spiro Bezhami αναφέρουν πως δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με τους δημοτικούς υπαλλήλους, που κάνουν ό,τι μπορούν για να τους εξυπηρετήσουν. Όμως, με ένα γραφείο για 9.000 αλλοδαπούς, η δουλειά δε βγαίνει (αριστερά). Αρκετοί αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι απ’ αυτούς, ιδίως από μακρινά χωριά, είχαν δυο - τρεις μέρες στη Μυτιλήνη, περιμένοντας στη σειρά τους για να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους (δεξιά)

Δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνουν όλοι στη Μυτιλήνη
Ταλαιπωρία… κόστους 300 ευρώ!!!

Οι Bujar Agolli και Spiro Bezhami απ’ το Σύλλογο των Αλβανών Λέσβου, όπως και πολλοί συμπατριώτες τους που περίμεναν να ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το πώς θα εξυπηρετηθούν, μας είπαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ένα χρόνο τώρα με τον «Καλλικράτη», όλοι οι αλλοδαποί πρέπει να έρχονται στη Μυτιλήνη, που πλέον δέχεται καθημερινά υπερδιπλάσιο αριθμό αλλοδαπών σε σχέση με πριν.
«Είμαστε σκορπισμένοι σε όλα τα χωριά, σε όλο το νησί, και είναι μεγάλη ταλαιπωρία να ερχόμαστε δυο και τρεις ή και περισσότερες φορές στη Μυτιλήνη, φεύγοντας απ’ το σπίτι μας μεσάνυχτα για να τακτοποιήσουμε τα χαρτιά μας», ανέφερε Αλβανός, που τόνισε συνεχίζοντας: «Πληρώνουμε 300 ευρώ παράβολο ο καθένας για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Κάποιοι που κάνουν για όλη την οικογένεια, πληρώνουν 300άρια για τέσσερα - πέντε άτομα. Είναι κρίμα να δίνουμε τόσα λεφτά και από πάνω να ταλαιπωρούμαστε μέρες και μέρες άδικα.»


Πρόταση Χατζημιχάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών, για δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για αλλοδαπούς
Ματιές στην… μη εξυπηρέτηση

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Θετική στροφή ενδέχεται να πάρει το θέμα της προβληματικής διοικητικής εξυπηρέτησης των αλλοδαπών συμπολιτών μας, με τη μεσολάβηση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Φώτη Χατζημιχάλη, που πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για τους αλλοδαπούς, εκτός άλλων στη Λέσβο και τη Λήμνο.


Το θέμα είχε αναδείξει μέσα στην περασμένη εβδομάδα το «Ε», που κατέγραψε την καθημερινή «οδύσσεια» στην οποία έχει εξελιχθεί η εξυπηρέτηση των αλλοδαπών συμπολιτών μας λόγω της έλλειψης υπαλλήλων στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών του Δήμου Λέσβου.
Επίσης, όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης, είναι «επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυση του Γραφείου Αλλοδαπών του Δήμου Λέσβου με έμπειρο προσωπικό, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του».
«Η αναγκαστική συγχώνευση των 13 γραφείων Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών σε ένα και μοναδικό Γραφείο, η αδυναμία-αδιαφορία της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει εμπρόθεσμα ένα ακόμη γραφείο σε άλλη δημοτική ενότητα, όπως προβλεπόταν από το νόμο του “Καλλικράτη”, η υποστελέχωση του Γραφείου και η ακαταλληλότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται, μαζί με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, σε καθημερινή βάση», επισημαίνει ο κ. Πάλλης.
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ, Φώτης Χατζημιχάλης, κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης, μια σειρά από προτάσεις, που στόχο έχουν την ομαλότερη λειτουργία της Διεύθυνσης. Μεταξύ των προτάσεων που έκανε, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης στις έδρες των νομών του Αιγαίου. Επίσης, εξετάζεται η λειτουργία υπηρεσιών (τμημάτων, γραφείων, σημείων υποδοχής) και σε άλλα νησιά, όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η αξιοποίηση των υπηρεσιών των δήμων μέσω υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey