Μπροστά σε τετελεσμένα βρέθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στο θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε απ’ τον προγραμματισμό της συνεδρίασης, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μπροστά σε τετελεσμένα βρέθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στο θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε απ’ τον προγραμματισμό της συνεδρίασης, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά, με πρόταση του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, που πέρασε κατά πλειοψηφία απ’ το Συμβούλιο, αποφασίστηκε να ξεκινήσει αγώνας ώστε να μη συγχωνευθούν τρία δημοτικά σχολεία στη Λέσβο, του Μεσαγρού, του Λισβορίου και της Πελόπης, καθώς και της Συκιάδας στη Χίο.
Η συζήτηση του θέματος ξεπέρασε τις τρεις ώρες, μια και το Συμβούλιο ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο απ’ τη διοίκηση της Εκπαίδευσης με την παρέμβαση της Ματούλας Κοντέλλη, όσο και από παριστάμενους εκπροσώπους φορέων που ανέπτυξαν τις θέσεις τους.
Ο λόγος δόθηκε κατ’ αρχάς στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεσαγρού, Αντώνη Σκαρλάτο, που μαζί με αντιπροσωπεία γονέων απ’ το χωριό διαδήλωσαν την αντίδρασή τους στη συγχώνευση με το Δημοτικό Παπάδου. Ακόμη, μίλησαν εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στις ανακοινωθείσες αλλαγές ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Γιαννέλλης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, Απόστολος Τζαννής, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Διονύσης Καράτζαλος, ενώ υπήρξε παρέμβαση και από εκπρόσωπο της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Αριστείδη Σγατζό. Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, όπως και οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προτάσεων για το πώς καλύτερα θα διεκδικηθεί η μη συγχώνευση των συγκεκριμένων σχολείων.
Με αφορμή, τέλος, συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ο Νάσος Γιακαλής ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τη διαβεβαίωση πως θα τακτοποιηθεί το όλο ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση, που έχει περιληφθεί στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο.
Δημοκρατική Αριστερά:
«Να αξιοποιηθούν τα σχολεία που κλείνουν»
Υπέρ των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων τοποθετείται η Δημοκρατική Αριστερά. Καλεί, ωστόσο, την τοπική αυτοδιοίκηση να αποτρέψει την ερήμωση των χωριών, αξιοποιώντας τα σχολικά κτήρια, που δε θα λειτουργούν πια ως τέτοια, ως χώρους πολιτισμού.
«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της ανάγκης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα», αναφέρει η παράταξη, που τοποθετείται υπέρ της αλλαγής του σχολικού χάρτη.
Τονίζει, ωστόσο, το ρόλο της αυτοδιοίκησης, λέγοντας: «Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να αποφευχθεί η ερήμωση των κτηρίων που στεγάζονται αυτά τα σχολεία. Για το λόγο αυτό καλούμε τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρουν πρωτοβουλίες, που θα μετατρέψουν τα κτήρια αυτά σε κυψέλες πολιτισμού και συλλογικής δράσης γενικότερα.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συγχωνεύσεις:
«Όχι σε βάρος των μαθητών»
Την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις σχολείων εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
Όπως υποστηρίζει, εκτός άλλων, αυτές θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες, οξύνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες, υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση και οδηγώντας σε μείωση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών και σε αβεβαιότητα για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών.
«Η εξοικονόμηση πόρων δεν είναι δυνατόν να γίνεται εις βάρος των μαθητών», αναφέρει η παράταξη, καλώντας τις τοπικές κοινωνίες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αποτρέψουν τα σχέδια των συγχωνεύσεων, με την ενεργή τους παρέμβαση.
Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου προς την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη μεταφορά των μαθητών
Εξώδικο με θέμα την ασφάλεια
της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
Με εξώδικό της στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τασούλας Τσολερίδου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου την καθιστά υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί κατά τη μεταφορά των μαθητών. Αυτό, βέβαια, αφορά στο ό,τι θα προκύψει μετά την υλοποίηση των συγχωνεύσεων που αποφασίστηκαν, τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Τόσο η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου, όσο και οι επιμέρους σύλλογοι Γονέων διαφόρων δημοτικών σχολείων (π.χ. Μεσαγρού, Λισβορίου, Πηγής - Κώμης κ.ά.), είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όταν είχαν πρωτοανακοινωθεί οι προτάσεις της κ. Τσολερίδου για συγχωνεύσεις σχολείων. Από την ημέρα της τελικής απόφασης του Υπουργείου δεν είχαν άλλη επικοινωνία μαζί της, τώρα ωστόσο της στέλνουν μέσω του δικηγόρου τους εξώδικο, καθιστώντας την υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί κατά τη μετακίνηση των μαθητών. Για το θέμα αυτό, η Ένωση πρόκειται να ενημερώσει και τον εισαγγελέα.
«Τρόπους και λύσεις»
«Όταν λες στους μαθητές να πάνε από το ένα σχολείο στο άλλο και δεν τους εξασφαλίζεις μέσο για την ασφαλή μεταφορά τους, πώς μπορούν να είναι οι συγχωνεύσεις σε θετική κατεύθυνση; Αν αυτή την υποχρέωση, λοιπόν, δεν την αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία, τότε δε θα πρέπει να γίνει καμμία συγχώνευση», υποστήριξε μιλώντας στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Απόστολος Τζαννής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κίνδυνοι στη μεταφορά των μαθητών από το ένα χωριό στο άλλο, όπως η κατάσταση του οδικού δικτύου και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.
«Εμείς είμαστε ούτως ή άλλως αντίθετοι σε όποια συγχώνευση», συνεχίζει ο κ. Τζαννής. «Πιστεύουμε ότι κάθε σχολείο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα πρέπει να λειτουργεί με όσους μαθητές υπάρχουν. Ένας δε από τους λόγους που έχουμε αντιδράσει, είναι ότι δεν έγινε ποτέ καμμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Εμείς έχουμε να προτείνουμε λύσεις για το πώς μπορεί ένα σχολείο να αναβαθμιστεί και να μην κλείσει.»