Δυο βδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής «Η Αγία Άννα» διατυπώνει τις αντιρρήσεις του για την απόφαση που λήφθηκε.
Ανάκληση γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητούν οι ψαράδες της Σκάλας Καλλονής, παρότι διεκδικούν ό,τι και η απόφαση, την κατάργηση χωροθετημένης περιοχής οστρακοκαλλιέργειας
Δυο βδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής «Η Αγία Άννα» διατυπώνει τις αντιρρήσεις του για την απόφαση που λήφθηκε κι αφορά τη χωροταξική κατανομή των υδατοκαλλιεργειών στον Κόλπο Καλλονής: να μην υπάρξει ειδική ζώνη για επενδύσεις οστρακοκαλλιέργειας. Επί της ουσίας όμως, ο Σύλλογος ζητά ό,τι και το Συμβούλιο, το οποίο (γνωμοδοτώντας επί του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) συζήτησε συνολικά το θέμα της υδατοκαλλιέργειας και οστρακοκαλλιέργειας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κι ειδικά για τον Κόλπο Καλλονής γνωμοδότησε να καταργηθεί η χωροθετημένη περιοχή οστρακοκαλλιέργειας που προτείνεται στην ΚΥΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας,
Νίκος Μάρκου, σχετικά με τη διαμαρτυρία των ψαράδων, επισημαίνει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας στο ΥΠΕΚΑ, ζήτησε να καταργηθεί η προτεινόμενη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) στη θαλάσσια ζώνη απ’ τα Βασιλικά έως τον Πολιχνίτο. «Όπως κι εμείς απευθυνόμαστε στο Υπουργείο εισηγούμενοι να μην υπάρχει τέτοια χωροθέτηση, έτσι και οι ψαράδες πρέπει να διεκδικήσουν απ’ το Υπουργείο το ίδιο αίτημα», ανέφερε ο κ. Μάρκου.
Στόχος τα φυσικά αποθέματα
Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου υπογράφουν ο Πρόεδρος
Νικόλας Μυκονιάτης και ο Γραμματέας
Ιγνάτης Κακάμπουρας, τονίζοντας καταρχάς ότι θα περίμεναν απ’ τους περιφερειακούς συμβούλους της Λέσβου, που γνωρίζουν την κατάσταση στον κόλπο, να μην συναινέσουν σε μια απόφαση ίδρυσης ΠΟΑΥ.
Αναφέρουν δε περιπτώσεις επενδύσεων σε όστρακα και μύδια, που δεν προχώρησαν, ενώ σημειώνουν απευθυνόμενοι στους συμβούλους πως «αν έχει αδυνατίσει η μνήμη σας τουλάχιστον ακούστε την άποψή μας για το τι γίνεται στον Κόλπο Καλλονής, που το ζούμε μέρα με τη μέρα. Αφού δεν μπόρεσαν εδώ και δέκα χρόνια να παράγουν ούτε ένα κιλό όστρακα, έχουν βάλει σαν στόχο τους τα δύο εκατομμύρια τόνους φυσικά αποθέματα που υπάρχουν στον κόλπο. Με την ίδρυση ΠΟΑΥ και με την πατέντα της χαβαροκαλλιέργειας, θα έχουν και την αλιεία και την εμπορία ανεξαρτήτως μεγέθους όλο το χρόνο με αποτέλεσμα τα 3.000 άτομα που ζουν αποκλειστικά απ’ τον κόλπο, μην μπορώντας να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, να βρεθούν στο περιθώριο.».
Οι ψαράδες ζητούν απ’ τους συμβούλους να στηρίξουν τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του κι όχι δήθεν επενδυτών, ενώ για ακόμη μια φορά λένε για να ακουστεί δυνατά: «Ο Κόλπος Καλλονής είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα φυσικά ιχθυοτροφεία και οστρακοτροφεία στον κόσμο και δεν έχει ανάγκη από επενδυτές που τον διεκδικούν. Αρκεί να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέπουν την υπεραλίευση.».
Για αυτούς τους λόγους ζητούν να ανακληθεί η απόφαση και να ξεκινήσει διάλογος για την ορθολογική διαχείριση του κόλπου με τη συμμετοχή του τμήματος αλιείας και των ψαράδων.
«Συμφωνούμε…»
Στην εισήγηση του κ. Μάρκου, που αποτέλεσε και τη βάση για την απόφαση - γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ψήφισαν κατά οι παρατάξεις των
Στρατή Κόρακα και
Βασίλη Τεντόμα), τονίζεται ότι ειδικότερα για τον κόλπο της Καλλονής ζητιέται απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος «να καταργηθεί η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ζώνη οστρακοκαλλιέργειας που βρίσκεται στην περιοχή Πολιχνίτου - Βασιλικά στην ανατολική πλευρά του κόλπου, ενώ η προτεινόμενη ζώνη στη Δυτική πλευρά (Αποθήκα) να διατηρηθεί, αφού εξεταστούν ενδελεχώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες και γνωμοδοτήσουν θετικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.».
«Θεωρώ ότι συμφωνούμε αλλά διαστρεβλώθηκε η απόφασή μας, αφού κι εμείς ζητάμε να μην υπάρξει χωροθέτηση οστρακοκαλλιεργειών», επισήμανε ο κ. Μάρκου, ο οποίος και θα επιδιώξει, όπως είπε, να έρθει σε επικοινωνία με τους αλιείς, για να τους μεταφέρει πώς έχει πραγματικά η απόφαση που λήφθηκε απ’ το συμβούλιο.