Γιατί φεύγουν οι πτυχιούχοι έξω;

01/07/2012 - 05:56
Ο Λόης Λαμπριανίδης είναι οικονομι­κός γεωγράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Πρόσφατα διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τα ποσοστά των Ελλήνων πτυχιούχων που ζουν στο εξωτερικό.
Ο Λόης Λαμπριανίδης είναι οικονομι­κός γεωγράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Πρόσφατα διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τα ποσοστά των Ελλήνων πτυχιούχων που ζουν στο εξωτερικό. «Συμπλη­ρώθηκαν 2.750 ερωτηματολόγια, στα οποία μπορούσαν να απαντή­σουν μόνον Έλληνες πρώτης γενιάς, οι οποίοι έχουν ζήσει τουλάχιστον ένα χρόνο στο εξωτερικό και έχουν εργαστεί ως πτυχιούχοι σε πλήρη α­πασχόληση. Υπολογίσαμε ότι ο αριθμός τους φτάνει τις 110.000.

Η ανταπόκριση έφτασε το 85%. Απ’ όσους μας απάντησαν, το 73% έχει μεταπτυχιακό, μάστερ ή διδα­κτορικό, το 41% έχει ένα πτυχίο στα εκατό καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Έχουμε ένα 14% που δεν έ­χει κάνει καθόλου σπουδές στο ε­ξωτερικό κι όμως συνεχίζει και αυ­τό στο εξωτερικό. Το 61% δεν ανα­ζήτησε καθόλου δουλειά στην Ελλά­δα και απ’ όσους το έκαναν, το 62% προσπάθησε για έξι μήνες και μετά στράφηκε στο εξωτερικό.
Γιατί φεύγουν οι πτυχιούχοι έξω; Παράγουμε πολύ περισσότερους πτυχιούχους απ’ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε, όχι όμως περισσότερους από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Οι πτυχιούχοι μας φτάνουν το 27,7%, της Ιρλανδίας το 39,3%, της Φινλανδίας το 38%. Κατά τη γνώ­μη μου, δεν είναι πρόβλημα προσφοράς, αλλά ζήτησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι έντασης εργασίας και όχι έντασης γνώσης, συνεπώς δεν έχουν ανάγκη από ε­πιστημονικό προσωπικό. Γι’ αυτό και ενώ η ανεργία σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες μειώνεται όσο υψηλότε­ρο είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίστροφο. Απαιτείται, λοιπόν, ένας αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας.
Ένα άλλο ερώτημα: Γιατί μαζικοποιείται το φαινόμενο κατά τη δεκαετία του ’90; Μια απάντηση είναι ότι επήλθε μια εξοικείωση με το «έξω», αυτό που λέμε στη γεωγραφία «συρρίκνωση του χώρου». Το φαι­νόμενο, λοιπόν, συνέβαινε ανεξαρ­τήτως της κρίσης. Βεβαίως, οδηγη­θήκαμε στην κρίση εξ αιτίας αυτού του λανθασμένου προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, όμως η αι­μορραγία των πτυχιούχων μας στο εξωτερικό δεν είναι απόρροια της κρίσης. Οι νέοι μας πάνε στο εξω­τερικό διότι βρίσκουν δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους, δε χρειάζε­ται να έχουν μέσον, συγγενή, μπλε ή πράσινη ταυτότητα και τέλος, βρίσκουν εκεί προοπτική εξέλιξης.

(Από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey