Μια σημαντική εξέλιξη για τη διάσωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου ανακοίνωσε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου. Πρόκειται για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αποκατάστασης του ναού, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ.
Μια σημαντική εξέλιξη για τη διάσωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου ανακοίνωσε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου. Πρόκειται για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αποκατάστασης του ναού, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου, που έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντικές φθορές και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, έχει καταρρεύσει μέρος της στέγης και οι κολώνες έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα όταν βρέχει, η διάβρωση των τοίχων και γενικότερα του εσωτερικού χώρου είναι έντονη εξ αιτίας της κατάρρευσης που παρουσιάζει μεγάλο μέρος της στέγης του ναού, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο καταστροφής των θρησκευτικών κειμηλίων, καθώς και του αξιόλογου ξυλόγλυπτου τέμπλου.
Για την αποκατάσταση του σημαντικότερου θρησκευτικού μνημείου, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «Επιτέλους μετά από πολλά χρονιά ξεκινά μια προσπάθεια διάσωσης ενός από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ρεπανιδίου, την έφορο Βυζαντινών Μνημείων, κ. Χριστιάνα Λούπου, αλλά κυρίως τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σοφία Θεολογίτου, η οποία κατανόησε τη σημαντικότητα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ.»
Σημαντικό μνημείο ο ναός στο Ρεπανίδι
Ιστορία ναού
Ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι του δήμου Μούδρου είναι κοιμητηριακός ναός, κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης μεταβυζαντινής βασιλικής με νεοκλασσικές επιρροές. Οι πηγές αναφέρουν ως έτος ίδρυσής του το 1860. Ο συγκεκριμένος τύπος ναού αποτελεί τον πλέον χαρακτηριστικό για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών χρόνων στη Λήμνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό του ναού, το οποίο είναι το μοναδικό στο νησί που δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις και αυθαίρετες επεμβάσεις. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται αξιόλογο ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται στο 18ο αιώνα με επεμβάσεις του 19ου αιώνα. Ο ναός αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας λόγω έλλειψης συντήρησης της στέγης. ενώ τα νερά της βροχής έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα με ρηγματώσεις και καθίζηση του δαπέδου.
Οι εργασίες που προτείνονται για τη διάσωση του εκκλησιαστικού μνημείου αφορούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων στην τοιχοποιία, τη στέγη του ναού, του ξυλόγλυπτου τέμπλου του και των ταβανιών του. Τέλος. προβλέπονται να γίνουν εργασίες συντήρησης στις εικόνες και σε όλες τις τοιχογραφίες. καθώς και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο.