Σε 50+1 κείμενα, με ύφος γλαφυρό και παιγνιώδες, ο Ανδρέας Παππάς σχολιάζει μικρά και μεγάλα ολισθήματα στη χρήση της γλώσσας, καταρτίζοντας, βήμα-βήμα, έναν άτυπο κατάλογο με βασικούς γλωσσικούς κανόνες.
Ανδρέας Παππάς
50+1 κείμενα για τη γλώσσα
Εκδόσεις Κριτική
Αθήνα 2010, σελ. 226 (γ΄ έκδοση)
Το παρόν βιβλίο του γνωστού μεταφραστή και επιμελητή κειμένων Ανδρέα Παππά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό. Σε 50+1 κείμενα, με ύφος γλαφυρό και παιγνιώδες, ο Ανδρέας Παππάς σχολιάζει μικρά και μεγάλα ολισθήματα στη χρήση της γλώσσας, καταρτίζοντας, βήμα-βήμα, έναν άτυπο κατάλογο με βασικούς γλωσσικούς κανόνες.
«Πότε βάζουμε άνω τελεία; Πόσα είδη εισαγωγικών υπάρχουν; Πώς θα αποφύγουμε τα διαδοχικά “που”; Τι είναι ο “πουπουδισμός” και τι ο “καικαιδισμός”; Χιονίζει στη δυτική Ελλάδα, ή τη Δυτική Ελλάδα; Δισ. και δις. Παραπάνω και πιο πάνω. Απλώς και απλά, αμέσως και άμεσα. Ετερόκλητος ή ετερόκλιτος; Η λεωφόρος Κηφισίας... δεν υπάρχει!»
Απευθύνεται σε επιμελητές εκδόσεων, διορθωτές, μεταφραστές, δημοσιογράφους, συγγραφείς, καθώς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα γοητευτικά παιχνίδια της γλώσσας, αλλά και για τις παγίδες που αυτή μπορεί να κρύβει.