Γευσιγνωσία κρασιών της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Μια ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ, στο καφέ-μπαρ «Παυσίλυπο», στην περιοχή Ακρωτήρι της Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης «Περί οίνου ο λόγος».
Μια ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ, στο καφέ-μπαρ «Παυσίλυπο», στην περιοχή Ακρωτήρι της Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης «Περί οίνου ο λόγος».

Πραγματοποιήθηκε κάθετη, τυφλή, ομαδική γευσιγνωσία σε τρία κρασιά της Λήμνου που προέρχονται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Επρόκειτο για το «Λήμνος» της ΕΑΣ Λήμνου τού 2009, για το «Γκαράλη λευκός ξηρός ΟΠΑΠ» τού 2008 της εταιρείας Γκαράλη και το «Πρώιμος» του 2007 της εταιρείας Σαββόγλου - Τσιβόλας. Τη γευσιγνωσία συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και σομελιέ, Δημήτρης Διρχαλίδης.
Η γευσιγνωσία αφορούσε σε οπτική εκτίμηση των κρασιών, εκτίμησή τους με την όσφρηση, εκτίμηση της γεύσης, των αρωμάτων και της επίγευσης. Στο τέλος τα μέλη έκαναν μια πρόταση για το φαγητό που θα μπορούσε να συνοδεύσει καθένα από τα κρασιά.
Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα είδη γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται, τη διαδικασία που ακολουθείται και τη σημασία των αποτελεσμάτων της γευσιγνωσίας. Εκτενής συζήτηση έγινε για τη σημασία του φελλού και το ρόλο του στην προστασία και την ωρίμανση του κρασιού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, ακόμη, στους νέους πλαστικούς «φελλούς» που προστατεύουν απόλυτα το κρασί, αλλά δεν επιτρέπουν την παλαίωσή του από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί σε φιάλη.
Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας, ακολούθησε δείπνο. Κατά τη διάρκειά του τα μέλη του Συλλόγου απόλαυσαν κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα μαζί με λημνιό κρασί της επιλογής τους. Η ελαφριά γεύση του γλυκού συνδυάστηκε με βραβευμένο «Grand Gru - Μοσχάτο Λήμνου».
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009, αριθμεί περίπου 30 μέλη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέες δραστηριότητες. Φιλοδοξία του είναι να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Λέσβου να γνωρίσουν τα μυστικά του καλού κρασιού και να μάθουν πώς απολαμβάνεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey