Ισχυρή νεροποντή, από το απόγευμα της Τρίτης έως το ξημέρωμα της Τετάρτης, «έπνιξε» το λεκανοπέδιο Καλλονής. «Η φύση εκδικείται τις παρεμβάσεις των ανθρώπων χρόνια τώρα», λέει ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης. Για οριστική λύση με εκτροπή του ποταμού Αχερώνα, που θα απαλλάξει το κέντρο του λεκανοπεδίου από τεράστιους όγκους νερού, δεσμεύεται ο Δημήτρης Βουνάτσος.
[Υπάρχει Σχετικό Βίντεο]
Για οριστική λύση με εκτροπή του ποταμού Αχερώνα, που θα απαλλάξει το κέντρο του λεκανοπεδίου από τεράστιους όγκους νερού, δεσμεύεται ο Δημήτρης Βουνάτσος
της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Μνήμες απ’ τη βιβλική καταστροφή τού 2005 ξύπνησαν ξανά οι πλημμύρες στην Καλλονή, η οποία απ’ το βράδυ της Τρίτης ζει τον εφιάλτη του νερού για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία της. Το 1986, το Νοέμβρη τού 2005 - που μετά τη θεομηνία ήρθε και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής - και τώρα, το Δεκέμβρη τού 2011, ο οικισμός και κυρίως οι άνθρωποί του δοκιμάζονται από την ορμή του νερού και τις καταστροφές που προκαλεί. Για να σταματήσει η φύση να εκδικείται τα έργα των ανθρώπων, για να σταματήσουν οι Καλλονιάτες να τρέμουν φοβούμενοι το χειρότερο κάθε φορά που πυκνώνουν τα σύννεφα της βροχής στον ουρανό, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή κι επιτέλους οριστική λύση.
Ο δήμαρχος Λέσβου δεσμεύεται να αναζητηθεί η ικανή παρέμβαση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος της Καλλονής, με μελέτη που θα αναθέσει άμεσα απ’ το υστέρημά του ο Δήμος. Η μελέτη αυτή θα αφορά στην εκτροπή του ποταμιού που διέρχεται από την πλατεία της Καλλονής, στον Τσικνιά, ή όπου αλλού οι μελετητές υποδείξουν ως κατάλληλη διέξοδο για το νερό.
Έντονη βροχόπτωση
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε με σιγανό ρυθμό η βροχή, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε καταιγίδα με ισχυρότατες κατά περιόδους μπόρες. Είναι χαρακτηριστικό πως έβρεχε ασταμάτητα πάνω απ’ την Καλλονή, τη Σκάλα Καλλονής, τα Δάφια, την Αρίσβη, τη Φίλια, την Ανεμότια και το Σκαλοχώρι, ενώ στα Παράκοιλα και στην Άγρα η βροχή καθυστέρησε για αρκετές ώρες.
Όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις περιοχές που δέχθηκαν και τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού, δεν ήταν τα ίδια. Έτσι, σε Φίλια και Ανεμότια αναφέρθηκαν κάποια μικροπροβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ στην Καλλονή, τη Σκάλα, τα Δάφια και την Αρίσβη, στα «κάτω» χωριά που κατέληξε κι όλο το νερό, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, αλλά και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, εξήγησαν πως η ένταση του προβλήματος στην Καλλονή αποδίδεται στη συγκέντρωση τόνων νερού στον κεντρικό ποταμό που διέρχεται απ’ το χωριό, τον ποταμό Αχερώνα, αλλά και στους παραποτάμους του, που «φούσκωσαν» και έπνιξαν τις γύρω περιοχές.
Ο ποταμός ξεκινά απ’ την περιοχή του Πετσοφά και εκβάλλει στην αρχή του δρόμου προς Παράκοιλα, στην περιοχή Εννιά Καμάρες. Περνώντας απ’ την Καλλονή, σε μεγάλο τμήμα του, μέχρι το λουτρό, είναι σκεπασμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν υπάρξει μεγάλος όγκος νερού, όπως στις προχθεσινές βροχές, να μην μπορεί το ποτάμι να λειτουργήσει.
Εκδικείται η φύση
Ο κ. Γιαβάσης αναφέρει ότι είχε προηγηθεί απ’ το Δήμο καθαρισμός των χειμάρρων και των φρεατίων. «Δε θα είχα κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ εκ των υστέρων ότι δεν είχε γίνει καθαρισμός. Όπως φάνηκε στην πράξη, ήταν τόσο το νερό, που είχαμε δεν είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια, δε θα γλυτώναμε τις ζημιές. Η φύση εκδικείται τις παρεμβάσεις των ανθρώπων δεκαετίες τώρα, όταν λαγκαδιές τσιμεντώνονταν για να κτιστούν σπίτια, όταν ποτάμια επιχωματώνονταν, όταν φτιάχναν την είσοδο του σκεπασμένου ποταμιού με μεγαλύτερη διατομή απ’ την έξοδο», συνέχισε ο αντιδήμαρχος.
Ο για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Καλλονής και νυν αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ανέφερε κατ’ αρχάς πως η καταστροφή τού 2005 ήταν σαφώς μεγαλύτερης έκτασης και επεσήμανε ακολούθως ότι από τότε είχε υποβάλει πρόταση για να μελετηθεί το πώς θα μειωθεί ο όγκος του νερού που φτάνει στο κέντρο της Καλλονής.
«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις εφαρμόσιμες που θα αποτρέψουν στο μέλλον άλλες πλημμύρες», ανέφερε ο κ. Βατός, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «κι ένα φρένο-σουρωτήρι πριν την είσοδο στην Καλλονή, ώστε να μην ακυρώνονται από κλαδιά και φερτές ύλες όλες οι υποδομές που υπάρχουν και φράζουν μόλις βρέξει».
Όμως ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ακόμη πως έχει διαπιστώσει και άλλους λόγους που «ευνοούν» τις πλημμύρες, οι οποίοι κατά την άποψή του χρήζουν διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών αν υπάρχουν. Ως τέτοιους ανέφερε το μέγεθος των φρεατίων, που μετά το έργο των δικτύων είναι - όπως είπε ο κ. Βατός - πολύ, μα πολύ μικρότερα απ’ αυτά που είχε πριν σε κεντρικά σημεία της η Καλλονή.
Εκτροπή του Αχερώνα
Με βαρείς χαρακτηρισμούς περιέγραψε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Καλλονής ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος μετά την επιτόπια επίσκεψή του κατά την ώρα της πλημμύρας, υπόσχεται πως θα δώσει οριστική και ολοκληρωμένη λύση.
«Δεσμεύομαι», ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», «με τον πολιτικό μου λόγο, πως θα δώσω λύση στο πρόβλημα, αναθέτοντας τη μελέτη που θα μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο δε θα συγκεντρώνονται όλα τα νερά της ευρύτερης περιοχής μέσα στην Καλλονή. Οι πρώτες προτάσεις που έχουν σχετικά διατυπωθεί από μηχανικούς, αναφέρονται σε εκτροπή του ποταμού Αχέρωνα, που διέρχεται μέσα απ’ την πλατεία της Καλλονής. Απ’ το υστέρημα του Δήμου μας θα αναθέσουμε μελέτη και θα επιδιώξουμε τη χρηματοδότηση των έργων που θα λύσουν το πρόβλημα, ώστε να μην ξαναπλημμυρίσει η Καλλονή.»
Αίτημα απ’ το δήμαρχο για να μπορέσουν να δοθούν αποζημιώσεις Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τη διαδικασία κήρυξης της πληγείσας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεκίνησε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με επιστολή που απέστειλε χθες το πρωί στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί προϋπόθεση για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία.
Χθες, μηχανικοί του Δήμου, αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατέγραφαν τις ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα, αλλά και στις υποδομές.
Σχετικό Βίντεο
Κλειστά όλα τα σχολεία
Λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πλημμύρα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη έκλεισαν χθες όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας (δημοτικά και νηπιαγωγεία) και δευτεροβάθμιας (γυμνάσιο και λύκεια) εκπαίδευσης της περιοχής Καλλονής, Δαφίων και Αρίσβης.
Σήμερα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα δοθούν οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής.
Σε προηγούμενες καταγγελίες τους για την άναρχη δόμηση στην περιοχή της Καλλονής, για τα μπαζώματα των χειμάρρων και των υγροτόπων, αλλά και για τα ανάλογα προβλήματα πλημμυρών που είχαν παρουσιαστεί και στην περιοχή της Γέρας, αναφέρονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρίζοντας πως οι υγρότοποι της Λέσβου είναι πλέον σε οριακή κατάσταση, επειδή δέχονται μεγάλες πιέσεις. «Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε και πάλι, και αυτήν τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής Καλλονής», υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας πως «πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί ότι οι παλιές συνταγές “ανάπτυξης” αποδείχτηκαν αποτυχημένες, με μεγάλες συνέπειες για τα ευαίσθητα νησιώτικα περιβάλλοντα. Οι κάτοικοι των νησιών μας όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι πλέον απαιτούνται νέες, οικολογικές και βιώσιμες ιδέες και λύσεις, για να διασφαλιστεί η ευημερία του τόπου μας.»
«Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική αριστερά»: «Αποζημιώσεις και απαλλαγή από δημοτικά τέλη»
Η πλημμυρισμένη Καλλονή είναι έργο της χρεωκοπίας του «Καλλικράτη», υποστηρίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική αριστερά», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για τους πληγέντες. Ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, η παράταξη τονίζει πως απαιτείται άμεση στήριξη των θυμάτων της καταστροφικής πλημμύρας με αποζημιώσεις και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τα χαράτσια της Εφορίας, είτε μέσω ΔΕΗ είτε όχι. «Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μην ξαναπλημμυρίσει η Καλλονή, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος, χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι. Φτάνει πια με τη σωτηρία των τραπεζών, ήρθε η ώρα για τη σωτηρία των ανθρώπων», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προσανατολίζονται να κινηθούν οι επαγγελματίες, που βαρέθηκαν τις αποζημιώσεις-ψίχουλα «Οι περιουσίες μας πρέπει να προστατευθούν…»
Οι επαγγελματίες της Καλλονής είναι για ακόμη μια φορά οι μεγάλοι ζημιωμένοι της καταστροφής. Ολόκληρες περιουσίες, κι όχι για πρώτη φορά, κυλίστηκαν στη λάσπη, πνίγηκαν στο νερό και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.
Φανερή η απόγνωση στο πρόσωπο της κ. Κουκουρουβλή
Στο μάτι του κυκλώνα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, βρέθηκαν τα καταστήματα στα Χάνια, αλλά και στην πλατεία. «Όσοι έγκαιρα κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί, έσπευσαν από νωρίς το απόγευμα να κλείσουν με αφρούς μόνωσης και σανίδες ή με τσουβάλια από άμμο τις εισόδους των καταστημάτων τους, αλλά και κάθε χαραμάδα. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν πρόλαβαν», τόνισε ο κ. Ελευθερίου, επισημαίνοντας πως μεγάλες ζημιές υπέστησαν και αποθήκες καταστημάτων που ήταν σε υπόγεια. Χαρακτηριστικά, ως τα καταστήματα με τις μεγαλύτερες ζημιές ανέφερε της Όλγας Κουκουρουβλή με μοκέτες και χαλιά, που παρά τις προφυλάξεις και τα ισχυρά μέτρα που είχε πάρει η ιδιοκτήτρια πλημμύρισε, του Χαράλαμπου Κονδυλούδη, που υπέστη διπλή ζημιά, και στη βιτρίνα, και στην αποθήκη, αλλά και το κατάστημα υποδημάτων του Παναγιώτη Μόλβαλη.
Όμως, και στην περιοχή του πάρκου απέναντι απ’ το Δημοτικό Σχολείο σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Ο Παναγιώτης Τσακίρης, ιδιοκτήτης της καφετέριας «Dream», μιλώντας στο «Ε» ανέφερε: «Ευτυχώς πολύ νωρίς, μόλις είδα την ένταση της βροχής, κατέβασα το γενικό του ρεύματος και έτσι πρόλαβα τα βραχυκυκλώματα. Θεωρώ, όμως, πως ακόμη υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, γιατί το νερό και η λάσπη που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, σίγουρα θα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις παγομηχανές, στα ψυγεία.»
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ενδεικτικό της καταστροφής είναι το γεγονός ότι το νερό στο διπλανό σπίτι έφτασε σε ύψος πάνω απ’ την πλάτη του καναπέ, ενώ στο δικό του κατάστημα όλα τα τραπέζια και τα καθίσματα έχουν πάνω τους ένα στρώμα λάσπης. Κι αυτό όχι για πρώτη φορά, αφού και το 2005 η επιχείρησή του ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν απ’ τη θεομηνία.
Ρούχα στη λάσπη στο κατάστημα του κ. Κονδυλούδη
«Στο ίδιο έργο θεατές…»
«Πάνω που περιμέναμε τις γιορτές για να ανασάνει η τοπική αγορά της Καλλονής, ήρθε το μεγάλο κακό να μας βουλιάξει ξανά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Γιώργος Χρυσίδης, επισημαίνοντας πως επαναλαμβάνεται και πάλι η καταστροφή τού 2005, για την οποία όμως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τότε ήταν επιεικώς ψίχουλα. «Οι επαγγελματίες αποζημιώθηκαν για το ένα όγδοο των ζημιών που δήλωσαν. Και το ζήτημα δεν είναι οι αποζημιώσεις. Δε γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να πλημμυρίζουμε και να μη λαμβάνονται μέτρα. Με ημίμετρα και έργα που δε γίνονται, κάθε φορά που βρέχει για τρεις ώρες να χάνουμε τις περιουσίες μας», ανέφερε ο κ. Χρυσίδης, ο οποίος, μεταφέροντας και τις προτάσεις που όλη μέρα χθες συζητούσε με εμπόρους της Καλλονής, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει ο Εμπορικός Σύλλογος προκειμένου να εξετάσει το πώς θα κινηθεί με νομικό τρόπο για το όλο θέμα.
Οι προτάσεις των εμπόρων που θα εξεταστούν, αφορούν στην υποβολή εκ μέρους του Συλλόγου μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις πλημμύρες. «Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας και αυτό θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα γίνει. Έστω και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Κουραστήκαμε να παραμένουμε θεατές στο ίδιο έργο, αγωνιώντας τι θα συμβεί μόλις βρέξει», κατέληξε ο ίδιος.
Πλημμύρισαν αμέτρητα σπίτια
Όλη μέρα, χθες, Επιτροπή του Δήμου κατέγραφε τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές απ’ τις πλημμύρες και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 100. Σε αυτά δε συνυπολογίζονται τα σπίτια που είναι κλειστά επειδή οι ιδιοκτήτες τους μένουν εκτός Λέσβου το χειμώνα, και στα οποία δεν είναι γνωστό τι κατάσταση επικρατεί.
Στεγνώνουν στο δρόμο τα έπιπλά τους οι κάτοικοι της Καλλονής
Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για την άντληση νερών, ενώ σε πολλές οικίες που ίσα-ίσα μπήκε το νερό δίχως να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, αναφέρθηκαν ζημιές σε υπολογιστές και ηλεκτρικές συσκευές. Στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής λειτουργεί από χθες τηλεφωνική γραμμή, στον αριθμό 22533 50205, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επαγγελματίες για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί και να περιληφθούν στις καταστάσεις των πληγέντων. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί μόλις 20 περιπτώσεις, παρ’ ότι, όπως μας είπε η δημοτική υπάλληλος, ήταν πολλαπλάσια τα σπίτια που πλημμύρισαν.
Και σε στάνες…
Προβλήματα, όμως, δημιουργήθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, όπου μόνο απ’ την περιοχή των Δαφίων έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έχασαν μέρος ή και ολόκληρα τα κοπάδιά τους.
Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, που δήλωσε την απώλεια 25 αρνιών και προβάτων, μας είπε: «Βρεθήκαμε στο κέντρο του κακού και δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε για να σώσουμε όλα τα ζώα μας που πνίγηκαν απ’ το ορμητικό νερό.»
Και στην περίπτωση των κτηνοτρόφων γίνεται καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις.
Πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας Καλλονής
της ΠΕΛΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗ
Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η προχθεσινή νεροποντή στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, που πλημμύρισε από τα ορμητικά νερά της βροχής, που έφθασαν σε ύψος τούς 10 περίπου πόντους, ενώ μετά την υποχώρηση των υδάτων όγκοι λάσπης έκαναν απροσπέλαστους όλους τους χώρους του. Μετά από ολονύκτιες προσπάθειες του προσωπικού με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου, τεχνικών και προσωπικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αλλά και του Στρατού, αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος των ζημιών. Νωρίς χθες το πρωί το Κέντρο Υγείας επισκέφθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης.
Ο κ. Κατσιφαράκης, χθες, στο πλημμυρισμένο Κ.Υ. Καλλονής
«Αποκαταστάθηκε στο 90% περίπου η λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ο κόσμος εξυπηρετείται από τις 10 το πρωί περίπου. Υπάρχουν μηχανήματα που έχουν βραχεί, έχουμε καταγράψει τις ζημιές και θα φροντίσουμε για την άμεση αποκατάστασή τους», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Ο ίδιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το στρατιωτικό διοικητή τής 98 ΑΔΤΕ, κ. Μανώλα, για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για διάθεση μηχανημάτων του Στρατού με σκοπό την άντληση υδάτων από τους πλημμυρισμένους χώρους. Επίσης ευχαρίστησε το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, που εργάστηκε επί ώρες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά οι χώροι, αλλά και τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα την Περιφέρεια, το Δήμο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, για το ενδιαφέρον τους.
Αγώνας όλη μέρα, χθες, να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας
«Από τις 8:30 το βράδυ ξεκίνησε η έντονη βροχή και μέχρι τις 11 το βράδυ είχε πλημμυρίσει το Κέντρο Υγείας. Υπήρξαν κάποιες βλάβες σε υπολογιστές και στη γεννήτρια στο υπόγειο του κτηρίου, όπου δεν μπορούσες να πλησιάσεις από το νερό», δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Βασίλης Κουμαρέλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το διοικητή του Νοσοκομείου για το άμεσο ενδιαφέρον του και την παρουσία του εκεί για το συντονισμό των εργασιών, όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας που εργάστηκε με ιδιαίτερη προθυμία με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το συντομότερο, καθώς και το Στρατό για τη βοήθειά του.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο διοικητής του Νοσοκομείου πρόκειται να προγραμματίσει σύσκεψη με τους διευθυντές όλων των κέντρων υγείας της Λέσβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Καλλονής ώστε να γίνει συζήτηση και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ θα γίνει και επικαιροποίηση μελέτης για έργα στα κέντρα υγείας του νησιού, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που ήδη έχει εγκριθεί.