Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους υγειονομικούς, η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο θα πρέπει μέχρι τις 22 Αυγούστου να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και τον ΟΠΑΔ.
Έφθασαν χθες στο Νοσοκομείο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα μοιραστούν στα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία
Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους υγειονομικούς, η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο θα πρέπει μέχρι τις 22 Αυγούστου να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και τον ΟΠΑΔ. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία. Οι διαδικασίες για πιστοποίηση των γιατρών, βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο όλοι προβλέπουν ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα πάρει παράταση, αφού είναι βέβαιο ότι στο ξεκίνημα θα υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα.
Χθες παρέλαβε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, 70 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα μοιραστούν στα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και βέβαια στους γιατρούς του νοσοκομείου, που θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν μόνο ηλεκτρονικά. «Έχουμε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, έχουμε πάρει και κλειδάριθμο γιατί διαφορετικά δεν θα μας επιτρέπουν να συνταγογραφούμε. Πιστεύω όμως ότι δεν θα έχουμε προλάβει μέχρι τις 22 Αυγούστου να το εφαρμόσουμε, αφού θα χρειαστεί να γίνει μια εκπαίδευση προηγουμένως, για να μπορούμε να χειριζόμαστε το πρόγραμμα», δήλωσε στο «Ε», ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου,
Παναγιώτης Προβέντζας.
Ο ίδιος τόνισε πάντως, ότι και οι ιδιώτες γιατροί κάνουν ενέργειες για να πιστοποιηθούν και να μπουν στο πρόγραμμα, αφού ήδη διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα γραφεία τους και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πλέον μονόδρομος.
Σημαντικά βήματα…
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου,
Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος με την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συμμετέχει και στην κεντρική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τονίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη Μυτιλήνη για την εφαρμογή του προγράμματος, όμως ακόμη υπάρχει… μακρύς δρόμος μέχρι την πλήρη εφαρμογή του. «Σε σχέση με τον ΟΑΕΕ, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στη Μυτιλήνη, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε ποσοστό 45 -50% και αυτό γιατί οι αγροτικοί γιατροί δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως άλλες ηπειρωτικές περιοχές, όπως στην Ήπειρο, που το πρόγραμμα -όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ- εφαρμόζεται σε ποσοστό 90%»
Ο ΟΠΑΔ έχει κάνει γνωστό, μέχρι τις 22 Αυγούστου να ενταχθούν όλοι οι γιατροί του δημοσίου στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτή τη στιγμή, όπως μας λέει ο κ. Βαλτάς, ελάχιστοι είναι οι γιατροί στη Μυτιλήνη που το εφαρμόζουν. «Το Δημόσιο υποχρεώνει πλέον τους γιατρούς να συνταγογραφούν μόνο ηλεκτρονικά και σε περίπτωση που δεν το κάνουν, να επεξηγούν ακριβώς το λόγο που εξέδωσαν χειρόγραφες συνταγές. Από αυτές θα δικαιολογούν ελάχιστο αριθμό».
Ο κ. Βαλτάς τόνισε πάντως, την ανάγκη να στηριχθεί το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «αφού είναι το μόνο που μπορεί να βάλει μια τάξη και να λύσει προβλήματα του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά.