Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια της περιφερειακής συνδιάσκεψης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια της περιφερειακής συνδιάσκεψης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Σεπτεμβρίου. Στις εργασίες της συνδιάσκεψης συμμετείχαν οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας και Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τού ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής και Μαρία Παυλίδου.
Παρουσία πολλών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι οργανώθηκε απόγευμα Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Silver Bay» η περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος, όπου δεν έλειψαν βέβαια τα παράπονα και οι φραστικές κόντρες, ενώ δόθηκε ο λόγος σε πολλά τοπικά στελέχη από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο για να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο «Καλλικράτης» όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε στις τοποθετήσεις, με πρώτο και κύριο τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, που άσκησε κριτική για τους σχεδιασμούς που έγιναν. «Διαφώνησα από την αρχή για το χωροταξικό και μπήκα σε “καραντίνα” για τέσσερις - πέντε μήνες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε ακόμη περισσότερο επικριτικός όταν σχολίασε ότι δε ζητήθηκε η γνώμη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που από την αρχή ζητούσαν να γίνει το νησί τρεις δήμοι. «Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι γραφειοκράτες της Αθήνας ήξεραν καλύτερα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Καυτηρίασε ακόμη και τη στάση, ως υπεροπτική, κάποιων υπουργών, λέγοντας ότι «κάποιοι πιστεύουν ότι όλα τα χρόνια της ζωής τους θα είναι υπουργοί».
Ο κ. Γιακαλής ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλοτε περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής του, που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκε, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σάμου, Μανώλη Βασιλιά, ο οποίος ήταν στο πάνελ της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχε ο κ. Γιακαλής, χωρίς όμως οι δυο τους ν’ ανταλλάξουν κάποια κουβέντα.
Οι τόνοι ανέβηκαν πάντως κατά την τοποθέτηση του εκτελεστικού γραμματεία της Περιφέρειας, Παναγιώτη Καπάρα, ο οποίος συγκρούστηκε με τον υφυπουργό Μανώλη Όθωνα για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά. Ο κ. Καπάρας σχολίασε το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στην Κρήτη, ενώ στα άλλα νησιά έχει «παγώσει». Ο υφυπουργός είπε ότι δεν ισχύει αυτό και ότι έχει ανασταλεί παντού η εφαρμογή του, προκειμένου να βελτιωθεί και ν’ αναβαθμιστεί με περισσότερες δράσεις. Ο κ. Καπάρας συνέχισε, όμως, να μιλάει να «προνομιακή» μεταχείριση κάποιων νησιών έναντι άλλων.
Κριτική…
Πολλές τοποθετήσεις έγιναν επίσης για θέματα αρμοδιοτήτων και έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους υφυπουργούς που βρίσκονταν στο πάνελ είπε: «Σταματήστε, κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, τα τηλεφωνήματα για μεταθέσεις και μετατάξεις. Αν δε γίνουν προσλήψεις και έρθει νέο προσωπικό, δεν πρόκειται να φύγει κανένας.» Ο κ. Παπαθεοφάνους αναφέρθηκε επίσης στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά που έχει «παγώσει», ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη. «Το ΠΑΣΟΚ χάνει τα ερείσματά του στην κοινωνία.»
Αντίδραση για τη μείωση κλινών
Τη συνδιάσκεψη απασχόλησε επίσης το επίκαιρο θέμα της αναδιάταξης στο χώρο της υγείας και οι αλλαγές που αυτή θα φέρει για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση διοικήσεων σε νησιά και προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα από αυτήν του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με εκείνο της Λήμνου. Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί ν’ αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο σε περιφερειακό, και μάλιστα με το μεγάλο έργο της Γ΄ Πτέρυγας που έχει δρομολογηθεί, όταν μειώνονται οι κλίνες και καταργούνται κλινικές. «Οι ανακοινώσεις για το Νοσοκομείο είναι λανθασμένες. Κάποιοι σχεδιάζουν επί χάρτου και παίρνουν αποφάσεις.»
Το λόγο για τα θέματα υγείας πήρε και ο διοικητής του Βοστάνειου, Παύλος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των κλινών είπε ότι έχει σημασία οι οργανικές κλίνες να μείνουν ως έχουν. «Στόχος μας είναι οι 250 κλίνες. Όχι κάτω από 250 ούτε κάτω από 210», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος απέδωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι μειώθηκαν οι κλίνες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο ότι μειώθηκε ο μέσος όρος νοσηλείας, που δε θα έπρεπε ωστόσο να επηρεάσει τον αριθμό των κρεβατιών.
Ανάπτυξη
Στο πάνελ που ασχολήθηκε με θέματα ανάπτυξης, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Την πρότασή του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε στην αρχή της συνεδρίασης ο γραμματείας της Περιφερειακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Βερβέρης, ενώ το ίδιο έκαναν στις επιμέρους διαδικασίες και οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του Βορείου Αιγαίου.