Με καταγγελίες συμβάσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι συμβασιούχοι στο δήμο Μυτιλήνης, αλλά και στη νομαρχία, οι οποίοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι.
Με καταγγελίες συμβάσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι συμβασιούχοι στο δήμο Μυτιλήνης, αλλά και στη νομαρχία, οι οποίοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Οι συμβασιούχοι έχουν προγραμματίσει στις 8 το πρωί της Δευτέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, όπου θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
Σε σχετική ανακοίνωση, οι Συμβασιούχοι στο δήμο και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της νομαρχίας τονίζουν ότι αποτελούν «αντικείμενο κοροϊδίας χωρίς να παίρνει κανείς την πολιτική ευθύνη για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, οδηγώντας όλους αυτούς τους εργαζομένους στην οικονομική εξαθλίωση».
«Ποιος θα πληρώσει τις υποχρεώσεις από το αυξημένο Φ.Π.Α και τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβαρύνουν το άδειο, άρα και ανύπαρκτο πορτοφόλι των συμβασιούχων, με αποκορύφωση τα επιπλέον πρόστιμα που καλούμαστε να πληρώσουμε;
Είναι δυνατόν τα δικά μας αιτήματα να εγείρουν ερωτήματα του τύπου: “Είναι αρκετά τα 2/3 των παρισταμένων για να είναι έγκυρη μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;” και να είμαστε σε αναμονή της απάντησης από την Περιφέρεια;
Είναι δυνατόν ο φτωχός συγγενής της νομαρχίας, η ΑΕΝΑΛ, να είναι σε διαδικασία ανεύρεσης δανείου για να μπορέσει να εξοφλήσει τους συμβασιούχους που παραμένουν απλήρωτοι έως και 19 μήνες;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ίδια ανακοίνωση.
Κάποιοι πληρώνονται;
Το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για «επιλεκτική εξόφληση κάποιων συμβασιούχων από το δήμο και τη νομαρχία», αφού - όπως αναφέρει - κάποιοι έχουν πληρωθεί και άλλοι περιμένουν έως και επτά μήνες, ενώ στη νομαρχία οι συμβασιούχοι πληρώνονται τακτικά και μόνο στην ΑΕΝΑΛ παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 19 μήνες.
Αναφέρουν επίσης ότι ο δήμος Μυτιλήνης, με πρόφαση την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για τη λήψη μιας απόφασης δανειοδότησης, «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να “πνίξει” απεγνωσμένες κινητοποιήσεις συναδέλφων, που ξεκίνησαν στα διοικητικά γραφεία, στην καθαριότητα, στην καθαριότητα των κήπων και στους παιδικούς σταθμούς…».
Και καταλήγει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων: «Συνάδελφοι, μήπως ήρθε η ώρα να καταγγείλουμε τις συμβάσεις μας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, αφού η εργασία μας είναι εξαρτημένη, και να διεκδικήσουμε αναδρομικά τις ασφαλιστικές μας εισφορές και τις αμοιβές μας, με τα ανάλογα πρόστιμα;»