Ο νόμος εφαρμόζεται…

01/07/2012 - 05:56
Οκτώ καθηγητές του ιδρύματος και άλλοι επτά εξωπανεπιστημιακοί θα απαρτίζουν το 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι εκλογές για το οποίο ορίστηκε να γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής έχει προκαλέσει αναταραχή.
Στις 19 Δεκεμβρίου οι εκλογές για τα οκτώ μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οκτώ καθηγητές του ιδρύματος και άλλοι επτά εξωπανεπιστημιακοί θα απαρτίζουν το 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι εκλογές για το οποίο ορίστηκε να γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής έχει προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η οργανωτική επιτροπή για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όρισε εκλογικά τμήματα σε πέντε νησιά του ιδρύματος με εξαίρεση αυτό της Λήμνου, με τους εκλογείς όμως του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου, αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, να υπάγονται σε αυτό της Μυτιλήνης. Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει ενιαία στη Μυτιλήνη, όπου θα μεταφερθούν οι κάλπες.
Από τις εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου, που θα διαρκέσουν συνολικά έξι ώρες, θα προκύψουν τα οκτώ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, που θα είναι μέλη ΔΕΠ. Επίσης θα εκλεγεί και ένας φοιτητής από τις φοιτητικές κοινότητες.
Τα υπόλοιπα έξι μέλη, που θα είναι εξωπανεπιστημιακές «προσωπικότητες», όπως ορίζει ο νέος νόμος θα εκλεγούν στη συνέχεια από τα εννέα μέλη (τα οκτώ μέλη ΔΕΠ και τον εκπρόσωπο των φοιτητών), που θα έχουν εν τω μεταξύ εκλεγεί, μετά από νέα προκήρυξη εκλογών που θα κάνει η οργανωτική επιτροπή.

Οι θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κι αυτό που προβλημάτιζε ήδη από πολλούς μήνες πριν τα μέλη της πρυτανικής αρχής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενάντια στην εξωπανεπιστημιακή παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας στον ορισμό των μελών της οργανωτικής επιτροπής είχε ταχθεί η τελευταία Σύγκλητος του ιδρύματος. Υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση της 68ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που χαρακτήριζε την κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά των πανεπιστημίων ως «θεσμική εκτροπή», η Σύγκλητος υποστήριζε πως ευνοείται η δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων στα ιδρύματα. Τόνιζε, μάλιστα, πως υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η ήδη απειλούμενη ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως και η αυτοδιοίκηση και η δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ επιφυλασσόταν για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Διαφορετικές είναι οι απόψεις των μελών ΔΕΠ για τις επερχόμενες εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς, εκτός από τα μέλη της πρυτανικής αρχής και τους καθηγητές που τίθενται ενάντια στο νέο νόμο, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν την εφαρμογή του από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί.
«Αντιδράσεις υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά η διαδικασία θα ακολουθηθεί κανονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ιωάννης Χατζόπουλος.
Εκτός από τον πρώην αντιπρύτανη Κώστα Ζώρα, που δημοσιοποίησε τις θέσεις του με χτεσινή του επιστολή, επικοινωνήσαμε με τον πρύτανη του ιδρύματος, Πάρι Τσάρτα, τον πρόεδρο του Παραρτήματος Μυτιλήνης του Συλλόγου ΔΕΠ, Στράτο Γεωργούλα, τον πρόεδρο της παράταξης «Πρωτοβουλία Αιγαίου», Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος ωστόσο μας μίλησε απλώς με την ιδιότητα του επίκουρου καθηγητή, και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Κόκκορη.


Πάρις Τσάρτας, πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Καμμία δήλωση…»

«Δε θέλω να κάνω καμμία σχετική δήλωση.»

Κώστας Ζώρας, καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας:
«Βάναυση προσβολή συνταγματικών αρχών…»

«Η λειτουργούσα (;) ήδη πενταμελής “οργανωτική-εφορευτική” επιτροπή είναι συλλογικό όργανο δοτό, δηλαδή όργανο διορισμένο, το οποίο δεν αντλεί τη νομιμοποίησή του από δημοκρατικές-εκλογικές διαδικασίες. Για πρώτη φορά, μετά το σωτήριον 1974, λειτουργούν στα δημόσια πανεπιστήμια όργανα διορισμένα από τον υπουργό Παιδείας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής προέλευσης. Μεγίστη ανομία συγκροτεί η παραβίαση του Συντάγματος, το οποίον ενσωματώνει στην αυξημένη τυπική νομική ισχύ του ύψιστους πολιτικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς […]. Με δεδομένη την αντιπαλότητά μου προς κάθε μορφή βίας για την επίλυση θεμελιωδών ή μη θεμελιωδών διαφορών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σας παρακαλώ να μη νομιμοποιήσετε, με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σας στην “επικείμενη” “εκλογική διαδικασία”, τη βάναυση προσβολή των συνταγματικών και πανεπιστημιακών θεσμικών αρχών.»

Στράτος Γεωργούλας, πρόεδρος του Παραρτήματος Μυτιλήνης του Συλλόγου ΔΕΠ:
«Συνεχίζεται η “θεσμική εκτροπή”…»

«Η “θεσμική εκτροπή”, όπως την είχαν περιγράψει τόσο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όσο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και συνάδελφοι μέσα από συνδικαλιστικά όργανα πανελλαδικώς, συνεχίζεται και εφαρμόζεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου και στο Πανεπιστήμιό μας. Καταστάσεις που ακυρώνουν τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου έχουν να εφαρμοστούν από τον καιρό της Χούντας και είναι λογικό ότι θα συναντήσουν την αντίδραση των μελών του ιδρύματος, που πιστεύουν σε αυτό και δε θα νομιμοποιήσουν αυτήν τη διαδικασία.»

Γιάννης Σπιλάνης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος:
«Πρέπει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο»

«Προσωπικά, θα συμμετάσχω στις εκλογές ως ψηφοφόρος. Υπάρχει ένας νόμος που έχει ψηφιστεί, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Αν υπάρχουν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, θα πρέπει κάποιο δικαστήριο να τις ακυρώσει, όσο ισχύει όμως, ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί παρά τις αντιρρήσεις που έχουμε. Ο υπέρτατος στόχος είναι να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, όχι να παραλύσει. Οι γονείς μάς έχουν στείλει τα παιδιά τους για να τα εκπαιδεύσουμε, δεν μπορούμε να πούμε στους φοιτητές ότι δε θα κάνουμε μάθημα λόγω των επικείμενων εκλογών. Πρέπει να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας έργο στο ακέραιο, να δουλεύει πλήρως το Πανεπιστήμιο και να προσφέρει στην κοινωνία και, από εκεί και πέρα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται. Ο νόμος έχει πολλές αντιφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτές.»

Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας:
«Δύσκολες στιγμές…»

«Είναι δύσκολες στιγμές για τα πανεπιστήμια και δε θέλω να κάνω καμμία δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey