Έξι συγγραφείς, έξι κείμενα για τη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ερεσού, θα παρουσιαστεί το Θεατρικό Αναλόγιο με θέμα «Τόποι». Πρόκειται για μια ιδέα που περιλαμβάνει τη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων από έξι αναγνωρισμένους Έλληνες συγγραφείς, που για φέτος εστιάζουν στη Λέσβο.
Το Θεατρικό Αναλόγιο στην Ερεσό, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ερεσού, θα παρουσιαστεί το Θεατρικό Αναλόγιο με θέμα «Τόποι». Πρόκειται για μια ιδέα που περιλαμβάνει τη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων από έξι αναγνωρισμένους Έλληνες συγγραφείς, που για φέτος εστιάζουν στη Λέσβο.

Οι έξι αυτοί θεατρικοί συγγραφείς (Άκης Δήμου, Μαρία Λαϊνά, Μάνος Λαμπράκης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Γιάννης Σολδάτος και Ανδρέας Στάικος) διασταυρώνουν τις διαδρομές τους και συνθέτουν νέα κείμενα-τοπία, μέσα στο τοπίο.
Η κοινή ιδιαιτερότητα που έχουν τα συγκεκριμένα θεατρικά έργα, είναι πως γράφτηκαν κατά παραγγελία και μάλιστα πάνω στο συγκεκριμένο άξονα «Ιστορία και παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Τα κείμενα αυτά θα πρωτοπαρουσιαστούν για πρώτη φορά στο νησί της Σαπφούς, του Μυριβήλη και του Ελύτη, αντλώντας το υλικό τους από «κοινό τόπο», αφού προέρχονται όλα από ερεθίσματα και καταστάσεις, αισθήσεις και συμβάντα, ταυτότητες και ετερότητες, που εκδηλώθηκαν στο χώρο αναφοράς τους. Αξιοποιούν και μεταπλάθουν, έτσι, τη ζωντανή πνευματική παράδοση του τόπου, που έδωσε το λόγο της ύπαρξής τους.
Μιλώντας στο «Ε», η υπεύθυνη της σκηνοθετικής επιμέλειας του Θεατρικού Αναλογίου και υπεύθυνη του προγράμματος εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σίσσυ Παπαθανασίου, είπε για τη συγκεκριμένη ιδέα: «Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι ότι παραγγείλαμε νέα έργα, με κείμενα που έχουν όλα αντλήσει το υλικό τους από κοινή θεματική, σε έξι από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά. Μέσα από αυτά, οι σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς συνδιαλέγονται με τους παλιότερους ανθρώπους των τεχνών της περιοχής. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι ηθοποιοί έχουν έρθει ήδη στη Λέσβο και κάνουν τις πρόβες τους εδώ, οι οποίες και είναι ανοιχτές, ώστε να συνδιαλαγούν με τους ανθρώπους του νησιού. Τα κείμενα αυτά θα εκδοθούν μετά το τέλος του φεστιβάλ και όπου παρουσιάζονται θα αναφέρεται πως αποτελούν παραγωγή της συγκεκριμένης διοργάνωσης.»

Τα έξι κείμενα
Ο Άκης Δήμου με τον «Αλμυρό Ουρανό», που ερμηνεύουν η Ναταλία Δραγούμη και ο Νίκος Ψαρράς, περιγράφει μια γυναίκα, έναν άντρα, ένα καλοκαιρινό απόγευμα, ένα παράθυρο, ένα φεγγάρι που βιάζεται να ανατείλει μακριά από τα λόγια τους. Αιώνες πριν, χρόνια μετά, η ίδια υπόσχεση μιας νύχτας χωρίς λέξεις, η ίδια προσδοκία μιας χαράς, που δε χωράει σε κανένα ποίημα…
Η Μαρία Λαϊνά μιλάει για όταν «Έδυσε η σελήνη», για την ιλαροτραγωδία της ζωής. Η πρόθεση: η πραγματική ομορφιά, είτε στην άχρονη ποίηση είτε στο αδυσώπητο, λαίμαργο και ηδυπαθές παρόν και η αθεράπευτη πληγή ανθρώπων και τόπων, που δεν εννοεί να τις ταυτίσει η περαστική ύπαρξη. Ερμηνεύουν Αίας Μανθόπουλος, Ένκε Φεζολλάρι και Έφη Βενιανιάκη και η εικαστική παρέμβαση είναι της Ένης Κούκουλα.
Ο Μάνος Λαμπράκης, με μια ερμηνεία της Εύας Κοταμανίδου, έχει γράψει το «Pferdetanz» (Χορός των αλόγων), εμπνευσμένος από το ιστορικό παρελθόν της Λέσβου, με βάση το οποίο καταγράφει ένα σύγχρονο μυθοπλαστικό λόγο, με αφορμή την ύστατη θεματολογία της ομηρικής «Ιλιάδας».
Ο Γιάννης Μαυριτσάκης διαβάζει ο ίδιος το κείμενό του «El Chupacabras της δασκάλας με τα χρυσά μάτια», ενώ ο Γιάννης Σολδάτος γράφει το «Εν Μυτιλήνη 1934», που ερμηνεύουν η Έφη Βενιανάκη, η Σοφία Δεμιτζάκη, η Μαρία Μπρανίδου και η Εύρη Σοφρωνιάδου, και ο Ανδρέας Στάικος έρχεται με τη «Μερόπη» που ερμηνεύουν οι Ευαγγελία Κουλιζάκη, Μαρία Μπρανίδου και Ένκε Φεζολλάρι.
Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια του Θεατρικού Αναλογίου είναι της Άσης Δημητροπούλου, ενώ ο φωτισμός και το φροντιστήριο του Μπάμπη Καλατζή.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey