Παράνομος κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας ο αποκλεισμός υποψήφιου σπουδαστή που έπασχε από δυσλεξία από στρατιωτική σχολή. Την απίστευτη ιστορία αποκάλυψε στις 10 Ιανουαρίου του 2010 το «Ε» και είχε κάνει το γύρο της Ελλάδας - και όχι μόνο - προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Παράνομος κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας ο αποκλεισμός υποψήφιου σπουδαστή που έπασχε από δυσλεξία από στρατιωτική σχολή. Την απίστευτη ιστορία που αμαύρωνε πραγματικά το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αποκάλυψε στις 10 Ιανουαρίου του 2010 το «Ε» και είχε κάνει το γύρο της Ελλάδας - και όχι μόνο - προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Το Δικαστήριο με πρόεδρο τον Γ. Φαλτσέτο, με την με αριθμό 48/2010 απόφασή του, ακύρωσε τις αποφάσεις των τότε υπουργών Άμυνας και Παιδείας που εμπόδισαν τη φοίτηση του νεαρού Μυτιληνιού στη σχολή της επιλογής του, ενώ υποχρεώνει τώρα τη διοίκηση να συμμορφωθεί προς τη δικαστική απόφαση.
Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η γνωμάτευση που έκρινε ακατάλληλο το δυσλεξικό υποψήφιο δεν είναι προσηκόντως αιτιολογημένη, και αυτό γιατί:
«Πρώτον, διότι η γνωμάτευση αυτή δεν προκύπτει ότι στηρίζεται σε κρίση, είτε ειδικού διαγνωστικού κέντρου δυσλεξίας, είτε ειδικού ιατρού (ψυχιάτρου), είτε σε άλλη ειδική εξέταση σε νοσοκομείο, ή άλλο ειδικό κέντρο, αλλά μόνον στην προφορική δήλωση του αιτούντος ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι δυσλεξικός, καθώς και στην αυτοπρόσωπη από την Επιτροπή εξέτασή του, ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν προκύπτει ότι είναι αντίστοιχης ειδικότητας προς ιατρική διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας, που εμφανίζει ο αιτών (ψυχίατρος).
Δεύτερον, διότι δεν περιγράφεται στην 736/2008 γνωμάτευση η συγκεκριμένη μορφή δυσλεξίας (μαθησιακής δυσκολίας), που εμφανίζει ο αιτών, δι’ αναφοράς των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων αυτής - παρεκκλίσεων από του φυσιολογικού (π.χ. δυσκολία στην εκφορά του προφορικού λόγου, στην αντίληψη του προφορικού λόγου, στην ανάγνωση γραπτού κειμένου, στην ορθογραφία κ.λπ.) -, ώστε να προκύπτει η έκταση και η βαρύτητα αυτής και η επίδραση αυτής στη σωματική ικανότητα του αιτούντος.
Τρίτον, διότι δεν αναφέρεται για ποιο συγκεκριμένο λόγο η ανωτέρω πάθηση, ή παρέκκλιση από το φυσιολογικό, που εμφανίζει ο αιτών, υπό τη συγκεκριμένη μορφή, που τη διεπίστωσε η Επιτροπή, επιδρά στη σωματική ικανότητα του αιτούντος, κατά τρόπο που αποκλείει την υπηρεσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως μαθητή των Σχολών Υπαξιωματικών και ως Υπαξιωματικού και τον καθιστά ακατάλληλο για εισαγωγή στις Σχολές αυτές.»
Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση ότι «η γνωμάτευση της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένη, να αναφέρει τη συγκεκριμένη πάθηση, ή βλάβη, ή παρέκκλιση από το φυσιολογικό, που εμφανίζει ο υποψήφιος, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αυτής και τη βαρύτητα αυτής, καθώς και τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους η διαπιστούμενη σωματική διαταραχή αποκλείει την εισαγωγή του υποψηφίου στην οικεία Σχολή και την υπηρεσία αυτού στις Ένοπλες Δυνάμεις ως μονίμου υπαξιωματικού».
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του 'Ε' στις 10 Ιανουαρίου του 2009
Η αποκάλυψη
Την απίθανη ιστορία καθημερινής τρέλας απ’ αυτές που μόνο το Ελληνικό Δημόσιο ξέρει να κατασκευάζει, του Γιώργου Κ., μαθητή έως και τον Ιούνιο του 2008 στο 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, είχε αποκαλύψει το «Ε». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, με διαπιστωμένη από το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) Λέσβου δυσλεξία, ο Γιώργος εξετάστηκε στις εισαγωγικές εξετάσεις προφορικά, συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία, περίπου 17.800 μόρια, και συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του, βάζοντας ως πρώτη επιλογή τη Σχολή Υπαξιωματικών Διοίκησης Αεροπορίας (ΣΥΔ). Ο Γιώργος, που με επιτυχία πέρασε και τα ανάλογα ψυχοτεχνικά τεστ στα οποία και συμμετείχε ως δυσλεξικός, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είδε το όνειρό του να εκπληρώνεται.
Ας σημειωθεί ότι δεύτερή του επιλογή ήταν η Σχολή Ευελπίδων και τρίτη του επιλογή η Σχολή της ΕΛΑΣ. Ακολουθούσε το Οικονομικό της Αθήνας. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων… ευτυχώς!
Ο Γιώργος παρουσιάστηκε στη Σχολή του, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, ντύθηκε ένστολος, αλλά δεν πρόλαβε να αρχίσει καλά-καλά την εκπαίδευση του και αποβλήθηκε. Επειδή ήταν δυσλεξικός και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ήταν ακατάλληλος για σπουδαστής της Σχολής και όλων των άλλων σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας!
Η οικογένεια του Γιώργου δε δέχθηκε παθητικά την απόφαση. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της συγκεκριμένης απόφασης που αποδείκνυε πως μόνο για τον Ελληνικό Στρατό η δυσλεξία θεωρείται «παρέκκλιση από το φυσιολογικό που επιδρά στη σωματική ικανότητα». Και μπορεί να κάνει ως πολίτης όλα τα άλλα, από το να γίνει νομπελίστας ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέχρι οτιδήποτε άλλο, εκτός από… υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας!