Σβήνει τσιγάρα… ανάβει φωτιές

01/07/2012 - 05:56
Ιδιαίτερα αυστηρός στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι ο νέος διοικητής. Οι αυστηρές οδηγίες ξένισαν το προσωπικό, που συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί του με τον κ. Κατσιφαράκη.
Ιδιαίτερα αυστηρός στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι ο νέος διοικητής, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Οι αυστηρές οδηγίες που έδωσε από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα στο προσωπικό ασφαλείας, για απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, ξένισαν το προσωπικό, που συζήτησε το θέμα μάλιστα σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί του με το διοικητή. Η απαγόρευση αφορά ακόμη περισσότερο και τους επισκέπτες, που θα πρέπει να αφήσουν την βλαβερή τους συνήθεια έξω από το Νοσοκομείο όταν επισκέπτονται ασθενείς.

Αποφασισμένος να επιβάλει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δηλώνει ο νέος διοικητής, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο σε ένα χώρο υγείας να υπάρχουν κάποιοι που καπνίζουν. Ο ίδιος, μάλιστα, είναι ενήμερος ότι αν και η απαγόρευση αυτή ισχύει εδώ και καιρό, «δεν τηρούνταν πάντα από τους εργαζομένους» και υπάρχουν πληροφορίες για γραφεία ακόμη και ιατρεία όπου κάποιοι κάπνιζαν. Γι’ αυτό και οι αυστηρές οδηγίες του στο προσωπικό ασφαλείας για απαγόρευση ακόμη και στον αύλειο χώρο του ιδρύματος προκάλεσαν αντιδράσεις. «Χρειαζόταν αυτό το σοκ για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το Νοσοκομείο είναι χώρος πόνου και χώρος θεραπείας. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε τεκέ. Και σαν προσωπική στάση ζωής πιστεύω ότι το προσωπικό σε ένα χώρο υγείας πρέπει να δίνει το παράδειγμα για όλους», είπε μιλώντας στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης.

Υπόδειξη χώρων
Ο κ. Κατσιφαράκης άκουσε τις απόψεις του Σωματείου Εργαζομένων, εκπρόσωποι του οποίου συζήτησαν το θέμα μαζί του χθες το πρωί, και αποδέχθηκε το αίτημά τους να καθοριστούν ένας ή δύο χώροι όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να καπνίζουν. Τους ζήτησε, μάλιστα, να του προτείνουν εκείνοι τους χώρους, ώστε να προχωρήσει η διαμόρφωσή τους. «Κατανοώ την ανάγκη των εργαζομένων να κάνουν ένα διάλλειμα στο ωράριό τους για να καπνίσουν, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται μπροστά στην πόρτα του Νοσοκομείου ούτε σε κοινή θέα. Θα καθιερωθεί ένας ή δυο διακριτικοί χώροι, όπου θα υπάρχουν καθίσματα και τραπεζάκια για να κάθονται οι εργαζόμενοι που θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα για να καπνίσουν.»
Ο διοικητής ήταν απόλυτος, όμως, για τους επισκέπτες στο Νοσοκομείο. «Έρχονται για μισή ή μια ώρα για να δουν ένα συγγενή τους. Αν θέλουν να καπνίσουν όταν φύγουν από το Νοσοκομείο, να το κάνουν. Έρχονται σε ένα χώρο υγείας και πρέπει να το σεβαστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Έντονα κουβεντιάστηκε, μάλιστα, το συμβάν που έγινε χθες το πρωί στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όταν ο ίδιος ο διοικητής μπαίνοντας είδε μια γυναίκα να καπνίζει. Ο ίδιος τής έκανε γνωστό ότι προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για το κάπνισμα και της συνέστησε να το σβήσει, κάτι που έκανε αμέσως.

Πρόστιμα
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η γυναίκα κάπνιζε μπροστά στην είσοδο των ΤΕΠ κάτω από το στέγαστρο. «Στο Τζάνειο Νοσοκομείο επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ από τους επιθεωρητές Υγείας όταν ήρθαν αιφνιδιαστικά και έπιασαν κάποιον να καπνίζει μπροστά από την είσοδο. Δεν μπορεί να μπαίνει ο ασθενής ή ο τραυματίας και κάποιος μπροστά στην πόρτα να καπνίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφαράκης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε περίπτωση που βρεθεί εργαζόμενος ή επισκέπτης να καπνίζει μέσα στο Νοσοκομείο. «Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, τότε θα ασκηθούν τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος, χωρίς καμμιά απολύτως επιείκεια. Ελπίζω να μη βρεθούμε σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση», ανέφερε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου, Φώντας Αυγερινός, είπε για το θέμα αυτό στο «Ε»: «Εμείς συζητήσαμε με το διοικητή το ζήτημα του καπνίσματος όσο αφορά τους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να μην καπνίζουν όσες ώρες είναι στη δουλειά τους ούτε μπορούν να βγαίνουν έξω από το Νοσοκομείο, στο κυλικείο, και έδειξε απόλυτη κατανόηση. Θα υποδείξουμε χώρους που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να μπορούν να καπνίζουν εκεί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey