Σε ένα νέο χώρο φιλοξενούνται, οι δραστηριότητες της Πολιτιστικής Παρέμβασης «Πάραλος». Πρόκειται για ένα χώρο 160 τετραγωνικών μέτρων στο Λαζαρέτο, που λίγες ημέρες πριν διαμορφώθηκε κατάλληλα και εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα τις ανάγκες της «Παράλου».
Σε ένα νέο χώρο φιλοξενούνται, από τις αρχές του μήνα, οι δραστηριότητες της Πολιτιστικής Παρέμβασης «Πάραλος». Πρόκειται για ένα χώρο 160 τετραγωνικών μέτρων στο Λαζαρέτο, που λίγες ημέρες πριν διαμορφώθηκε κατάλληλα και εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα τις ανάγκες της «Παράλου», οι πολιτιστικές δραστηριότητες της οποίας χρειάζονται μεγαλύτερη άνεση χώρου αλλά και… καλή μόνωση!
Ο νέος χώρος της «Παράλου» βρίσκεται στον πρώτο όροφο της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη 83. Τα μέλη της ομάδας ξεκίνησαν να «φτιάχνουν» τον καινούργιο τους χώρο από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, δουλεύοντας εντατικά για περίπου δύο εβδομάδες και αναλαμβάνοντας να «στήσουν» πολλά πράγματα οι ίδιοι.
«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο και πιο ευχάριστο χώρο. Είμαστε οι πρώτοι που μπαίνουμε στο νέο αυτό χώρο, που είναι πιο άνετος και μας εξυπηρετεί περισσότερο, από κάθε άποψη», λέει ο Δημήτρης Καρπούζης, από τα ιδρυτικά μέλη της «Παράλου». «Είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το χώρο από την αρχή, να χωρίσουμε τις αίθουσες ανάλογα με τις ανάγκες μας και να έχουμε, πλέον, μια πολύ καλή αίθουσα χορού. Έχουμε φροντίσει, κυρίως, να κάνουμε πολύ καλή μόνωση για να μην ενοχλούνται οι περίοικοι.»
Άνετα και λειτουργικά
Με το που μπαίνει κανείς από την κεντρική είσοδο του δρόμου, βρίσκεται μπροστά σε μια σκάλα, τους τοίχους της οποίας κοσμούν φωτογραφίες από παλιότερες παραστάσεις των μελών της ομάδας, που φωτίζουν το χώρο με τα χρώματά τους.
Οι σκάλες βγάζουν ακριβώς μπροστά από το χώρο της Γραμματείας της «Παράλου», ενώ στα αριστερά βρίσκεται η αρκετά μεγάλη αίθουσα του χορού, εξοπλισμένη με καθρέφτες και κατάλληλο φωτισμό. Στο πίσω μέρος του χώρου, βρίσκεται μια πολύ άνετη αίθουσα αναμονής, με ξύλινους πάγκους και κρεμάστρες για τα πανωφόρια, καθώς και η τουαλέτα και ένα μικρό κουζινάκι, με ψύκτη και δυνατότητα να φτιάξει κάποιος ένα τσάι ή έναν καφέ. Σημαντικός, όμως, είναι ο άνετος χώρος που λειτουργεί ως βεστιάριο της «Παράλου», όπου μέσα σε ντουλάπες φυλάσσονται οι στολές που χρησιμοποιούνται στις παραστάσεις - οι περισσότερες ραμμένες από δύο γυναίκες από την Ουκρανία, μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Η γραμματεία της «Παράλου»
Συμβάλλοντας στον πολιτισμό
Η «Πάραλος» Πολιτιστική Παρέμβαση δημιουργήθηκε στα τέλη του 2002, με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και την εναρμονισμένη ένταξή της στη σημερινή πραγματικότητα, τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στα πλαίσια της ελληνικής ομογένειας. Ξεκίνησε, έτσι, με την εκμάθηση παραδοσιακών ελληνικών χορών, στη συνέχεια όμως, καθώς εξελίχθηκε σε πυρήνα αρκετών μουσικών και χορευτών που στήριξαν το εγχείρημα, αυτό επεκτάθηκε σταδιακά και στη διδασκαλία παραδοσιακής μουσικής, καθώς και παραδοσιακών χορών από άλλες χώρες.
Σήμερα, τα τμήματα της «Παράλου» παρακολουθούν περίπου 100 άτομα, ενώ 50 με 60 είναι αυτοί που - μαζί με τους μουσικούς - συμμετέχουν κάθε φορά στις διάφορες παραστάσεις που πραγματοποιεί, τόσο εντός όσο και εκτός νησιού.
Εκτός από τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών και μουσικών οργάνων, στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ειδικά για φοιτητές «Erasmus», μαθήματα παιδικού θεατρικού παιχνιδιού, διοργάνωση παραστάσεων και φεστιβάλ, μαθήματα latin, oriental και flamenco, καθώς και πιλάτες και γιόγκα κ.λπ..
Χορεύοντας τους χορούς των μεταναστών
Πολύ σημαντική για την «Πάραλο», είναι η πρωτοβουλία των παραδοσιακών χορών από άλλες χώρες, που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, ως η τελευταία από μια τριλογία παραστάσεων που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με θέμα «Η ομορφιά και ο πλούτος της διαφορετικότητας». Στο πλαίσιο της τριλογίας αυτής παρουσιάστηκε το 2004 η μουσικοχορευτική παράσταση «Οι Έλληνες εντός συνόρων», με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια από δέκα περιοχές της Ελλάδας. Ακολούθησε, το 2005, η παράσταση «Οι άλλοι Έλληνες», με χορούς και τραγούδια αλλόφωνων Ελλήνων - Βλάχων, Αρβανιτών, Κάτω Ιταλίας κ.λπ. -, ενώ η τριλογία έκλεισε το 2006 με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Η γιαγιά η προσφυγιά», με χορούς και τραγούδια Ελλήνων προσφύγων, αλλά και ξένων λαών, προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη Λέσβο.
«Θέλαμε να δείξουμε ποια είναι η προσφυγιά γύρω μας», λέει ο Δημήτρης Καρπούζης. «Οι άνθρωποι που στήριξαν την προσπάθεια, βρέθηκαν κυριολεκτικά από το “δρόμο”, αφού επρόκειτο για μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες χώρες - Αλβανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Αφγανιστάν - που ζουν ανάμεσά μας. Σταδιακά, ψάχνουμε και για άλλες χώρες. Για εμάς, έχει πιο πολύ ενδιαφέρον να δουλεύουμε παραστάσεις με διάφορες παραδόσεις.» Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, μέσα από τις παραστάσεις αυτές βοηθούνται και οι ίδιοι οι μετανάστες να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία, αφού “τους βλέπουμε, πλέον, ως φορείς κουλτούρας και πολιτισμού”. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί, ενδεχομένως, μια πρωτοπορία της Λέσβου, καθώς δε συναντάται συχνά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη 83
Το φετινό πρόγραμμα
Τα τμήματα της «Παράλου» που θα λειτουργήσουν για φέτος στον καινούριο της πλέον χώρο, είναι αυτά των ελληνικών και ξένων παραδοσιακών χορών (τμήματα παιδιών, αρχαρίων και παραστάσεων), γυμναστικής, θεατρικού παιχνιδιού, πιλάτες, καθώς και latin και oriental χορών.
Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Μάκη Ψαραδέλλη, στο χώρο της «Παράλου» γίνονται και μαθήματα κιθάρας.
Τέλος, φέτος, ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για το λαϊκό σμυρναίικο και το πρώιμο ρεμπέτικο, με διδάσκοντα τον καθηγητή Μουσικολογίας - πλέον - στο ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας Νίκο Ανδρίκο. Το πρώτο σεμινάριο, που θα αφορά στη θεωρία και πράξη λαϊκής μουσικής σχετικά με το αστικό - λαϊκό σμυρναίικο και πρώιμο ρεμπέτικο και το οθωμανικό τροπικό σύστημα, έχει προγραμματισθεί για το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου - 1η Νοεμβρίου.
Εγγραφές στα τμήματα της «Παράλου» πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, ενώ για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22510 29992, καθημερινά από τις 6 το απόγευμα, καθώς και στο 6945-147527, κατά τις πρωινές ώρες. Μπορούν, επίσης, να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στο e-mail par_alos@otenet.gr