Μουσικό λεύκωμα με τίτλο «Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Μουσικό λεύκωμα με τίτλο «Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο», κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Το λεύκωμα αυτό, αφιερωμένο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εντάσσεται στην εκδοτική σειρά του Ιδρύματος «Μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», ενώ φορέας υλοποίησης του μουσικού λευκώματος είναι το Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών (ΚΑΛΜΕ).
Την επιστημονική επιμέλεια, τα κείμενα και την επιλογή του μουσικού υλικού έχει υπογράψει ο Θεοφάνης Σουλακέλλης, ενώ επιμέρους κείμενα έχουν γράψει οι Παναγιώτης Σκορδάς, Αθανάσιος Καλαμάτας, Θεόδωρος Γρ. Μπελίτσος, Θωμάς Καραμουσλής, Χρήστος Λάνδρος, Βασιλική Κ. Τυροβολά και Ηλίας Μπαρούνης.
Επίσης, να σημειωθεί ότι την επεξεργασία ηχογραφήσεων masters CDs έκανε ο Κωνσταντίνος Βλάχος (Studio Sigma), ενώ η παραχώρηση υλικού, ηχητικού και φωτογραφικού, έγινε από πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», ο Σύλλογος Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών Αθήνας, η ΕΡΤ/Μουσικό Αρχείο, το ΚΑΛΜΕ και ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου».
Επιπλέον, υλικό για το λεύκωμα παραχώρησαν οι κύριοι Μάριος Παπαδέας, Δημήτριος Κοφτερός, Κώστας Σιταράς, Γιάννης Κολλιάρος, Βαγγέλης Ρουφάκης, Ηλίας Μπαρούνης, Θεοφάνης Αντ. Σουλακέλλης, Δημήτριος Ματζούρης, Νικόλαος Ανδρίκος, Αλφόνσος Δελής και οι συγγενείς της αείμνηστης Μαρίας Νταλάκα.
Πολύμορφος μουσικός πλούτος
Στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται «ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον πολύμορφο μουσικό πλούτο των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σκοποί και τραγούδια τόσο όμορφα, σα να ’ναι καινούργια, σα να ξαναγεννιούνται σε καιρούς δύσκολους στην άκρη μια θάλασσας. Μελίσματα, που μέρα με τη μέρα αντανακλούν λιγότερο σε έναν τρόπο ζωής, ο οποίος συνεχώς αλλάζει και στα ακριτικά νησιά, στο βορειοανατολικό Αιγαίο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο λεύκωμα.
Η εκδοτική σειρά «Μουσικός Χάρτης του Ελληνισμού» του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία έρχεται να «ξυπνήσει» τη μνήμη μας παρουσιάζοντας έργα ανθρώπων, έργα που όπως φαίνεται από τέτοιες όμορφες προσπάθειες, δε θα χαθούν ποτέ.
Στο λεύκωμα αυτό, θα γνωρίσουν οι νέοι και θα θυμηθούν οι παλιοί τραγούδια του βορειοανατολικού Αιγαίου, τραγούδια της θάλασσας για τη θάλασσα, τραγούδια από την πολυσύνθετη ενότητα του Αιγαίου, τραγούδια που έχουν κάτι από τη γλυκύτητα της αύρας, κάτι από το σφρίγος και τη σφοδρότητα του μελτεμιού.