Σε «προεκλογικούς τόνους» κινήθηκε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με πολλές βολές εκατέρωθεν για προεκλογικές σκοπιμότητες και έντονη κριτική διάθεση. Πεδίο τέτοιου είδους σύγκρουσης έγινε το θέμα της κατασκευής δημαρχείου.
Σε «προεκλογικούς τόνους» κινήθηκε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με πολλές βολές εκατέρωθεν για προεκλογικές σκοπιμότητες και έντονη κριτική διάθεση. Πεδίο τέτοιου είδους σύγκρουσης έγινε το πρώτο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε στην παρουσίαση της πρότασης για κατασκευή δημαρχείου. Η παράταξη «Επόμενη Μέρα» του Άρη Χατζηκομνηνού κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να «ρίξει στάχτη στα μάτια» παρουσιάζοντας μια πρόταση «άνευ ουσίας», αφού με την εφαρμογή τού «Καλλικράτη» τίποτα δεν μπορεί να σχεδιαστεί από τώρα. Η εταιρεία που εκπόνησε τη μελέτη, όμως, παρουσίασε μια εντυπωσιακή πρόταση, σε ένα χώρο που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του «ενιαίου δήμου», αφού καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση (γύρω στα οκτώ χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα) και κυριολεκτικά θα μεταμορφώσει το εγκαταλελειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα, ενώ θα δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού.
Στο πλαίσιο των διαδικασιών που είχε ξεκινήσει ο δήμος για την ανέγερση νέου δημαρχείου, είχε επιλεγεί το συγκρότημα «Καλαμάρη» και είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν μια προμελέτη με βάση το κτηριολογικό πρόγραμμα του δήμου. Οι ιδιοκτήτες παραχώρησαν το χώρο (με μορφή αντιπαροχής) στην κατασκευαστική εταιρεία Intrakat (θυγατρική της Intracom) και η τελευταία με τη μελετητική της ομάδα ετοίμασε μηχανολογική και στατική μελέτη, ενώ ανέθεσε στο Μυτιληνιό αρχιτέκτονα Στρατή Φραντζέσκο την αρχιτεκτονική μελέτη. Στην ομάδα του κ. Φραντζέσκου συμμετείχαν ο Στρατής Ραϊστέλλης, διακοσμητής εσωτερικών χώρων, και η Δέσποινα Καμενή, αρχιτέκτονας.
Από την αρχή της συζήτησης του θέματος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης ξεκαθάρισε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία για το νέο δημαρχείο δεν υπήρχε «Καλλικράτης» και εν όψει και της λήξης της θητείας της δημοτικής αρχής σε λίγους μήνες, δε θα ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά απλά να γίνει ενημέρωση για το έργο. Τόνισε, όμως, ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια η πρόταση αυτή να προσαρμοστεί στις ανάγκες του νέου ενιαίου δήμου, αφού καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση.
Η πρόταση
Ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος εξήγησε ότι το έργο αυτό μπορεί ν’ αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και ν’ αναδείξει το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα «Καλαμάρη», το οποίο σήμερα είναι ένα ερείπιο έτοιμο να καταρρεύσει. «Μπορεί αυτό το συγκρότημα ν’ αναστηλωθεί και ν’ αξιοποιηθεί», τόνισε πολλές φορές. Υπογράμμισε ότι το κτήριο είναι διατηρητέο όσον αφορά στην εξωτερική του όψη, που θα διατηρηθεί στο ακέραιο, και μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ώστε να είναι λειτουργικό. Απαντώντας σε πολλές επιφυλάξεις δημοτικών συμβούλων υπό μορφή ερωτήσεων, εξήγησε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, υπάρχει άφθονος χώρος για πάρκινγκ, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και κόμβος. Η μελέτη που έγινε, περιελάμβανε 3.400 τ.μ. κυρίως χώρων και 1.800 τ.μ. βοηθητικών και πάρκινγκ (σύνολο 5.200 τ.μ.). Όπως τόνισε όμως ο ίδιος, υπάρχει δυνατότητα ο χώρος να υπερδιπλασιαστεί με την αξιοποίηση και των κάτω του δρόμου κτηρίων.
Επίσης έκανε γνωστό ότι προβλέπεται στη μελέτη η δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου στην είσοδο του δημαρχείου όπου θα εκτίθεται όλη η ιστορία του συγκροτήματος, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου-συνεδριακού κέντρου μέσα στο συγκρότημα. Υπάρχει επιπλέον δυνατότητα μηχανήματα που υπάρχουν ακόμη εντός του κτηρίου, να χρησιμοποιηθούν ως διάκοσμος, ενώ υπάρχουν και παλιά έπιπλα που μπορεί να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν, «ζωντανεύοντας» ξανά το χώρο.
Η μακέτα της μετατροπής του εργοστασίου «Καλαμάρη» σε δημαρχείο (πάνω) και ο εκ των μελετητών Στρατής Φραντζέσκος
Χωρίς απόφαση
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Intrakat, Θεόδωρος Καραγιάννης, σε τοποθέτησή του έκανε γνωστή την πρόθεση της εταιρείας να πάρει το κτήριο και να το παραδώσει ολοκληρωμένο στο δήμο, καθώς βέβαια και τη δυνατότητα να προσαρμοστεί το έργο στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τον «Καλλικράτη». Στο χώρο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί, όπως είπαν, παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων, καθώς και εμπορικό κέντρο. Η εταιρεία είχε ετοιμάσει και οικονομική πρόταση, δεν «άνοιξε όμως τα χαρτιά της» μετά τις έντονες αντιρρήσεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, σε τοποθέτησή του έκανε λόγο για «στάχτη στα μάτια». «Σέβομαι», είπε, «τους ιδιοκτήτες και όσους δούλεψαν για την πρόταση αυτή, όμως πρόκειται για μια συζήτηση άνευ ουσίας. Δε θ’ αποφασίσουμε εδώ για κάτι που αφορά την επόμενη δημοτική αρχή του νέου ενιαίου δήμου Λέσβου. Δε γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή ποιες θα είναι οι ανάγκες του νέου δήμου, ποιες υπηρεσίες θα δημιουργηθούν, ποιες θα καταργηθούν. Δεν μπορούμε να συζητάμε για νέο δημαρχείο.» Σε άλλο σημείο ο κ. Χατζηκομνηνός άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι τέθηκε το θέμα προς συζήτηση. «Δεν ήρθαν μόνοι τους οι άνθρωποι εδώ», είπε μεταξύ άλλων.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμμιά σκοπιμότητα για τη συζήτηση του θέματος. «Δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Είπαμε από την αρχή ότι γίνεται απλά για ενημέρωση και δε θα ληφθεί καμμιά απόφαση.» Έκανε, πάντως, λόγο για ένα «κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό έργο, για το νησί πλέον συνολικά», αφού οι χώροι όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου είναι «κατάντια για τον τόπο».
Η δημοτική σύμβουλος Λένα Πετρέλλη παρενέβη και τόνισε ότι και μόνο από ευγένεια απέναντι στους μελετητές για τη δουλειά τους οφείλουν να τους ακούσουν, ενώ και ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Τώρα», Γιάννης Ζερδελής, είπε ότι «γίνεται μια ενημέρωση για το τι μπορεί να γίνει· δεν είναι δεσμευτικό αυτό για κανένα».
Η συζήτηση του θέματος έκλεισε χωρίς να ληφθεί απόφαση και με πολλές επιφυλάξεις που ακούστηκαν για το κόστος του έργου, την κατασκευή κόμβου και άλλες παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν.