Ο πρόεδρος των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο και… παραλίγο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σχολιάζει την απόφαση τμήματος του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματική τη συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές.
Ο 52χρονος Αλβανός μετανάστης Agolli Bujar, ο οποίος ζει εδώ και 12 χρόνια στη Μυτιλήνη, ήταν ανάμεσα στα πρώτα ονόματα που είχε ανακοινώσει επισήμως τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν ο πρώτος μετανάστης που συμμετείχε ως υποψήφιος σε εκλογές στο νησί, σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων που ίσχυσαν για πρώτη φορά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά τα «φοβικά σύνδρομα» και οι λόγοι που οδήγησαν στην προχθεσινή απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ως «αντισυνταγματικό το δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών στις εκλογές», πρόλαβαν να τον θέσουν εκτός ψηφοδελτίου πριν από τις εκλογές. Με την ιδιότητά του ως προέδρου των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο, αλλά και ως ένας εκ των μεταναστών που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, ο Agolli Bujar θεωρεί «αδιανόητη» την απόφαση αυτή και ελπίζει ότι τελικά δε θα εφαρμοστεί.
«Είδαμε με μεγάλη χαρά τότε την απόφαση για πρώτη φορά να μπορούμε και εμείς οι μετανάστες που ζούμε χρόνια με τις οικογένειές μας στο νησί, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σαν Ελληνόπουλα, να μπορούμε και να έχουμε λόγο στις εκλογές, να ψηφίζουμε, και γιατί όχι να εκλέγουμε και εκπροσώπους μας στα συμβούλια. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τώρα θα πάρουν πίσω αυτή την απόφαση», λέει χαρακτηριστικά ο Agolli Bujar.
O 52χρονος οικοδόμος, πατέρας τριών παιδιών, δηλώνει ότι αισθάνεται σαν Έλληνας, αφού στον τόπο αυτό ζει, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά του.
Ο ίδιος αποφεύγει ν’ αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους τελικά βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και περιορίζεται ν’ αναφέρει ότι «λόγοι οικογενειακοί και οικονομικοί τον έκαναν να κάνει πίσω».
Πληροφορίες, όμως, θέλουν να υπήρξε βέτο από άλλους υποψηφίους στο συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου, που έφθασαν μάλιστα σε σημείο να θέτουν τελεσίγραφο ότι θ’ αποχωρούσαν αν παρέμενε εκείνος στο ψηφοδέλτιο. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι υπήρξαν αντιδράσεις από ψηφοφόρους σε χωριά του νησιού, που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο αν παρέμενε ο αλλοδαπός μετανάστης στο ψηφοδέλτιο.
Ο Agolli Bujar αποχώρησε τελικά αθόρυβα από τις εκλογές, μη θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα, συνεχίζει όμως να πιστεύει ότι είναι σημαντική για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα, η συμμετοχή τους στα κοινά.
«Είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει κάποιος από εμάς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να μεταφέρει τις απόψεις μας, τα προβλήματά μας και να ζητάει λύσεις, γιατί εκείνος θα τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Αν όμως δεν υπάρχει, ποιος θα ενδιαφερθεί για εμάς;», αναφέρει ο ίδιος.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι μετανάστες που πρόλαβαν μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες να δηλωθούν στους εκλογικούς καταλόγους ήταν ελάχιστοι. Στην πόλη της Μυτιλήνης μόνο 19 άτομα εκτιμάται ότι ψήφισαν, ενώ συνολικά σε όλο το νησί, όχι πάνω από 200 άτομα. «Αν υπήρχε ενημέρωση, θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε φωνή στις εκλογές, αφού στο νησί ζουν σήμερα πάνω από 3.000 Αλβανοί μετανάστες», λέει ο κ. Bujar.
Μετά την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, η υπόθεση θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα µε κυβερνητικές πηγές, η απόφαση ουσιαστικά ανατρέπει ολόκληρη τη νομοθεσία περί παροχής της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, καθώς θεωρεί άκυρη και την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς.
Τυχόν απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ που θα κάνει αποδεκτή την απόφαση του ∆΄ Τμήματος του ΣΤΕ, θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις οποίες έλαβαν μέρος ως υποψήφιοι ή ως ψηφοφόροι αλλοδαποί. Ο πρόεδρος των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο, σχολιάζοντας το θέμα αυτό, θεωρεί ότι δεν μπορεί αυτό να υλοποιηθεί. «Θα έρθουν δηλαδή σήμερα και θα πάρουν πίσω την απόφασή τους, και θα πουν ότι οι εκλογές ήταν άκυρες και θα πρέπει να γίνουν από την αρχή; Δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτό να γίνει. Με τίποτα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.