Λίγες ημέρες μετά τη διάρρηξη που είχε γίνει σε αγρόκτημα 56χρονου στα Αλυφαντά, απ’ όπου είχαν κλαπεί σίδερα και επαγγελματικός εξοπλισμός, και νέα διάρρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στην ίδια περιοχή, με λεία μεταλλικά αντικείμενα.
Λίγες ημέρες μετά τη διάρρηξη που είχε γίνει σε αγρόκτημα 56χρονου στα Αλυφαντά, απ’ όπου είχαν κλαπεί σίδερα και επαγγελματικός εξοπλισμός, και νέα διάρρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στην ίδια περιοχή, με λεία μεταλλικά αντικείμενα. Οι υποψίες στρέφονται σε Αθίγγανους, οι οποίοι όπως έχει αποδειχθεί κλέβουν μεταλλικά αντικείμενα προκειμένου να τα πουλήσουν σε εταιρείες ανακύκλωσης. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, φαίνεται να έχουν «σηκώσει» μεγάλες ποσότητες τέτοιων υλικών, αφού η τιμή των μετάλλων έχει πάει στα ύψη. Οι εταιρείες από την πλευρά τους τονίζουν ότι είναι καθ’ όλα νόμιμες, αφού χορηγούν τα απαραίτητα έγγραφα για υλικά που παραλαμβάνουν, ενώ όπως λένε δεν είναι υποχρεωμένοι και δεν μπορούν να γνωρίζουν από πού προέρχεται το κάθε υλικό που τους παραδίδεται.
Θύμα διαρρηκτών έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου ένας 48χρονος στα Αλυφαντά. Άγνωστοι έκλεψαν από περιφραγμένο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του μεταλλικά υλικά, αξίας σύμφωνα με τον ίδιο 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κλάπηκαν τα εξής: Έξι μεταλλικά ράουλα ερπύστριας, ένας κινητήρας αυτοκινήτου μάρκας Nissan, ατσάλινοι πύροι και βίδες συνολικού βάρους 100 κιλών, ανταλλακτικά μηχανημάτων και αυτοκινήτων από αλουμίνιο, μία σιδερένια πόρτα σπιτιού, έξι σιδερένιες εξώπορτες με ράουλα, 10 πύροι και δακτυλίδια από ατσάλι, δύο υδραυλικές μπουκάλες ανύψωσης καρότσας οχήματος, μία μεταλλική κουτάλα από φορτωτικό μηχάνημα, ένα σασμάν από φορτηγό μάρκας Mercedes, ένας κινητήρας και ένα σασμάν από μηχανή μάρκας BMW, διάφορα ανταλλακτικά οχημάτων από αλουμίνιο συνολικού βάρους 50 κιλών, ένα βοηθητικό μεταλλικό εργαλείο ανυψωτικού μηχανήματος, μία χειροκίνητη υδραυλική πρέσσα συνολικού βάρους 200 κιλών, μία σιδερένια ράγα, ένα σιδερένιο χρηματοκιβώτιο, ένας θερμοσίφωνας, μία εξάτμιση φορτηγού, ένα τριφασικό καλώδιο μήκους 200 μέτρων, δυο σιδερένιες ζάντες φορτηγού, δυο αλυσοπρίονα, δυο πύροι από σκαπτικό μηχάνημα, τρεις μεταλλικοί γάντζοι μεταφοράς κρεάτων.
Και πριν μέρες
Ο Απόστολος Κοκκινάκης, ψυκτικός είναι ιδιοκτήτης του αγροκτήματος όπου έγινε η πρώτη διάρρηξη πριν από 10 ημέρες περίπου, τονίζει πως επειδή το καλοκαίρι κατοικεί στο Μόλυβο καθυστέρησε να διαπιστώσει τη διάρρηξη. Μάλιστα, δυο μέρες μετά την πρώτη καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία, όταν και είδε ότι έλειπαν αντικείμενα, έκανε και συμπληρωματική καταγγελία, καθώς διαπίστωσε ότι «είχαν κάνει φτερά» και άλλα υλικά, όπως και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και κοσμήματα της συζύγου του από το σπίτι του μέσα στο αγρόκτημα. Ο κ. Κοκκινάκης απευθύνθηκε στις δύο εταιρείες ανακύκλωσης που λειτουργούν στη Μυτιλήνη, και είχε μάλιστα εντοπίσει μέρος των κλοπιμαίων. Θεωρεί δε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη σύλληψη των δραστών, η οποία όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. «Μου έχουν κλέψει αντικείμενα αξίας έξι με επτά χιλιάδων ευρώ. Έχω πάει στην Αστυνομία, έχω πάει στις εταιρείες ανακύκλωσης και έχω ψάξει. Εκείνοι έχουν στη διάθεσή τους και τα ονόματα εκείνων που πήγαν να πουλήσουν τα υλικά. Είχε εντοπιστεί ο ένας, μετά είπαν ότι αναίρεσε ένας ιδιοκτήτης εταιρείας ανακύκλωσης ότι έχει σχέση εκείνος, αναζητούν κάποιον άλλο, και τα πράγματα έχουν μείνει εκεί. Κατέθεσα αίτηση στην Αστυνομία με αριθμό πρωτοκόλλου ζητώντας να με ενημερώσουν τι ενέργειες έχουν κάνει μέχρι τώρα για το θέμα αυτό. Δε νομίζω ότι έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει. Πιστεύω, όμως, ότι και οι εταιρείες έχουν μερίδιο ευθύνης, γιατί θα πρέπει να ελέγχουν όσους τους πουλούν μέταλλο.»
«Δε γνωρίζουμε αν είναι κλεμμένα»
Ο κ. Γιώργος Βουνάτσος, ιδιοκτήτης εταιρείας ανακύκλωσης, τονίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει έλεγχος σε κάθε έναν που πάει υλικά προς πώληση. «Όταν έρχεται ο καθένας και μας φέρνει σίδερα για πώληση, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε αν είναι κλεμμένα. Σου λέει ότι τα βρήκα πεταμένα στα σκουπίδια. Με ποιο τρόπο μπορώ εγώ να γνωρίζω ότι δεν είναι έτσι; Για την εφορία είμαστε υποχρεωμένοι να κόβουμε χαρτιά κάθε φορά που παραλαμβάνουμε υλικά. Κρατάμε τα στοιχεία του αυτοκινήτου που τα φέρνει και αυτό αποτελεί στοιχείο για μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.»
Μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι εταιρείες βιντεοσκοπούν τα αυτοκίνητα που μπαίνουν φορτωμένα στο χώρο τους και έτσι έχουν τη δυνατότητα να έχουν σε εικόνα τα υλικά που μεταφέρουν. «Καταγράφουμε με κάμερα τα υλικά που παραλαμβάνουμε, τα οποία ζυγίζονται συνολικά και παραλαμβάνονται σε είδος και όχι ανά τεμάχιο. Δε γίνεται δηλαδή καταγραφή του κάθε αντικειμένου. Κόβουμε δελτίο παραλαβής για τα αντικείμενα που μας φέρνουν, όμως δεν μπορούμε εμείς να γνωρίζουμε αν έχουν κλαπεί», λέει στο «Ε» ο κ. Γιώργος Παλαμουτσής, ιδιοκτήτης άλλης εταιρείας ανακύκλωσης.
Εδώ ας σημειωθεί ότι σχετικά με την πρώτη διάρρηξη που είχε γίνει στα Αλυφαντά πριν από 10 ημέρες περίπου η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της στοιχεία με αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Είχε μάλιστα εκδώσει και ανακοίνωση για «εξιχνίαση» της διάρρηξης, χωρίς όμως ουσιαστικά να έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι. Κάποιοι πληροφορίες λένε ότι ήδη οι Τσιγγάνοι που θεωρούνται δράστες της διάρρηξης έχουν φύγει εκτός νησιού.