Για τις αρχαιότητες στο βυθό

01/07/2012 - 05:56
Την ανάγκη προστασίας των πολύτιμων αρχαιοτήτων που κρύβονται στο βυθό της θάλασσας υπογράμμισε σε σύσκεψη που κάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής με εκπροσώπους αλιέων στην έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.
Την ανάγκη προστασίας των πολύτιμων αρχαιοτήτων που κρύβονται στο βυθό της θάλασσας υπογράμμισε σε σύσκεψη που κάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής με εκπροσώπους αλιέων στην έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης. Την παρέμβαση του υφυπουργού προκάλεσαν καταγγελίες από την πλευρά των κυβερνητών, πλοιάρχων και πλοιοκτητών μηχανοτρατών για την άναρχη διαχείριση από πλευράς Πολιτείας των αρχαιολογικών ευρημάτων που συχνά «αλιεύονται» στα νησιά από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείς.

Ο υφυπουργός στη σύσκεψη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αλιέων για την επείγουσα εγκύκλιο που εστάλη ήδη στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης και τους λιμενικούς σταθμούς του χώρου ευθύνης του, καθώς και στην προϊσταμένη έφορο Αρχαιοτήτων, τους πλοιοκτήτες-κυβερνήτες σκαφών μέσης αλιείας Λέσβου και τα σωματεία και συλλόγους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Ο κ. Σηφουνάκης ζητά εσπευσμένα να ληφθεί υπ’ όψιν ο ειδικός νόμος που έχει θεσπιστεί ώστε κάθε πρόσωπο που ανακαλύπτει ή ελκύει αρχαίο αντικείμενο να το δηλώνει και να το παραδίδει χωρίς καμμιά καθυστέρηση στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Η δήλωση θα πρέπει να περιέχει στοιχεία για την ακριβή θέση όπου βρέθηκε το αντικείμενο, καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια.

Στην εγκύκλιο
Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι η διαδικασία δήλωσης και παράδοσης του ανευρεθέντος αντικειμένου είναι απλή, χωρίς ν’ απαιτεί ιδιαίτερη γραφειοκρατική διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και, το κυριότερο, η συγκεκριμένη διαδικασία απαλλάσσει άμεσα από ποινικές ευθύνες αυτόν που θα βρει το αντικείμενο, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στη συγκέντρωση και φύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών.
«Ο πολιτισμός είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε και στην περίπτωσή μας ό,τι πιο ακριβό μας έχουμε», είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Σηφουνάκης, συμπληρώνοντας ότι είναι και ο ίδιος ερασιτέχνης ψαράς.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι αλιείς, λόγω τους φόρτου δουλειάς, πολλές φορές δε δίνουν πολύ μεγάλη σημασία όταν βρίσκουν αρχαιολογικά αντικείμενα στο βυθό. Τόνισε ακόμη ότι, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, η διαδικασία δήλωσης τέτοιων αντικειμένων έχει απλοποιηθεί. «Δε θα χρειάζεται να τρέχετε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ό,τι αντικείμενο ανασύρετε και πιστεύετε από τη εμπειρία σας ότι έχει κάποια αξία, θα το πηγαίνετε στο Λιμεναρχείο όπου θα δηλώνετε την περιοχή που το βρήκατε και θα φεύγετε.»
Οι εκπρόσωποι των αλιέων ευχαρίστησαν τον υφυπουργό για την πρωτοβουλία και τόνισαν ότι είναι μια ευκαιρία για να αξιοποιηθούν τα αντικείμενα που βρίσκουν κάθε τόσο και μέχρι τώρα, λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών που υπήρχαν, δεν αξιοποιούνταν ή καταστρέφονταν.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Όλγα Φιλανιώτου, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ανθρώπους που βρίσκουν όλα αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα στο βυθό, ενώ τόνισε κι εκείνη με τη σειρά της ότι η όλη διαδικασία είναι πλέον πολύ απλή και δεν απαιτεί διαδικασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey