Το Υπουργείο σε ρόλο... «εμπρηστή»;

01/07/2012 - 05:56
Την έντονη διαφωνία του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της βάσης ΜΑΕΔΥ στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης και την απομάκρυνση των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών «Πετζετέλ» εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.
Την έντονη διαφωνία του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της βάσης ΜΑΕΔΥ στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης και την απομάκρυνση των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών «Πετζετέλ» εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός τονίζει ότι η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το νησί, ενώ επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, αυτό θα καταστήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «εμπρηστή της Λέσβου»!

«Η προτεινόμενη λύση της υπαγωγής της Λέσβου στην επιχειρησιακή ευθύνη των δύο αεροσκαφών “Canadair” που θα εδρεύουν στη Σάμο δεν αντέχει σε καμμία κριτική. Με την απόσταση, όμως, Λέσβου - Σάμου ο στοιχειώδης χρόνος αντίδρασης των από αέρος δυνάμεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μιάμισης ώρας στην καλύτερη περίπτωση, από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν τα αεροσκάφη στη Σάμο μέχρι να ρίξουν το πρώτο νερό στη Λέσβο. Αντίθετα, η πολυετής εμπειρία από τη δράση της ΜΑΕΔΥ στη Λέσβο έχει αποδείξει ότι ο χρόνος παρέμβασης δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά για το πλέον απομεμακρυσμένο σημείο του νησιού», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.
Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρά τεχνικά ζητήματα που καθιστούν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό το έργο των «Canadair» της Σάμου. «Ο κυματισμός της θαλάσσης κατά τους θερινούς μήνες από τα μελτέμια δημιουργεί σοβαρό ενδεχόμενο να καταστήσει αδύνατη την υδροληψία, έναντι των ΡΖL (πετζετέλ) τής MAEΔΥ που ανεφοδιάζονται με νερό σε αεροδρόμιο. Η απώλεια χρόνου λόγω μετάβασης από τη Σάμο στη Λέσβο, σε έκρηξη φωτιάς κατά τις απογευματινές ώρες, μηδενίζει το χρόνο παρουσίας στο θέατρο της φωτιάς επειδή τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν κατά τη νύχτα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνει επίσης ότι η πρόταξη του οικονομικού κριτηρίου από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ως επιχείρημα για την κατάργηση της βάσης τής ΜΑΕΔΥ στη Λέσβο είναι προφανώς εσφαλμένη. «Υπάρχουν όντως σοβαροί οικονομικοί λόγοι, όχι βέβαια για την απομάκρυνση, αλλά για τη διατήρηση της ΜΑΕΔΥ στο νησί. Μία καταστροφή στην ελαιοκομία θα είχε άμεση οικονομική επίπτωση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μάλιστα για χρονικό διάστημα πέραν της 15ετίας, με ευρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις», σημειώνει ο ίδιος.
Και καταλήγει: «Επειδή για μία φωτιά φταίει όχι μόνο αυτός που τη βάζει αλλά και αυτός που με τα σφάλματα και τις παραλείψεις του δημιουργεί τις συνθήκες που θα την καταστήσουν ανεξέλεγκτη, η υιοθέτηση, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αυτού του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Αεροπυρόσβεσης θα τη μετατρέψει εκ των πραγμάτων σε εμπρηστή της Λέσβου.»
Ο κ. Γαληνός πρόκειται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα με την έναρξη των εργασιών της, ώστε να τεθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενώπιον των ευθυνών της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey