Μία εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Στρατή Μυριβήλη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου από το Σύλλογο Μυτιληνιών Πετρούπολης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκαμιωτών Αθήνας «Παναγιά η Γοργόνα» και το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης.
Μία πραγματικά εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου από το Σύλλογο Μυτιληνιών Πετρούπολης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκαμιωτών Αθήνας «Παναγιά η Γοργόνα» και το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης, Αχιλλέας Χιωτέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποχρέωση των Μυτιληνιών να τιμούν τέτοιες πνευματικές μορφές, όπως ήταν ο Στρατής Μυριβήλης, που με το έργο του διαμόρφωσε και επηρέασε το πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο του νησιού μας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Από το Σύλλογο Σκαμιωτών χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Τσάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έργο του Μυριβήλη, ως διαχρονικό και κλασσικό, εμπνέει με οράματα τους συλλόγους, τους Μυτιληνιούς κι όλους τους αναγνώστες του, σε κάθε γωνιά της γης.
Από την πλευρά της και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Πετρούπολης, Σοφία Δημητρίου, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Μυριβήλη, Δροσούλα Αγγελοπούλου Μυριβήλη. Επίσης παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης κ. Καλαμπαλίκης, η δημοτική σύμβουλος Βικτώρια Βατούση - Χιωτέλλη, ο λογοτέχνης-φιλόλογος Γιάννης Χατζηβασιλείου, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Παναγιώτα Πλωμαρίτου, καθώς επίσης και πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι των συντοπίτικων συλλόγων. Μηνύματα απέστειλαν ο υφυπουργός και βουλευτής Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο λογοτέχνης Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος και μίλησε με θέμα «Ο Μυριβήλης κι εμείς». Ο συγγραφέας στην αρχή, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα που εκπέμπει το έργο του Μυριβήλη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην πολεμική αθλιότητα, την αγριοσύνη, και την περιφρόνηση των στοιχειωδών αξιών με τις οποίες προίκισε τις μέρες μας ο Θεός». Όσο για το έργο της σπουδαίας αυτής πνευματικής μορφής του τόπου μας, τόνισε: «Ο μεγάλος μας συγγραφέας εξέφραζε με το έργο του την ψυχή μας. Αυτό το έργο ήταν οι ίδιοι οι χτύποι της δικής μας καρδιάς.»
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πνευματική καλλιέργεια και ακτινοβολία του μεγάλου συγγραφέα, που κατάφερε να ξεσηκώσει τους διανοητές και το λαό του νησιού μας, πρωτοστατώντας στη δημιουργία του κινήματος της Λεσβιακής Άνοιξης. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της ομιλίας του Τάκη Χατζηαναγνώστου, αυτή που αφορούσε στην τελευταία περίοδο της ζωής του Μυριβήλη, όταν οι πνευματικές δυνάμεις του τον είχαν πια εγκαταλείψει. Ολοκληρώνοντας μάλιστα την ομιλία του, αναφέρθηκε στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει πριν από πολλά χρόνια στον Παρνασσό από τη νεοσύστατη τότε Λεσβιακή Παροικία, αφιερωμένη στο Στρατή Μυριβήλη και θυμήθηκε: «Ο κόσμος που είχε παρακολουθήσει την εκδήλωση, όταν αυτή ολοκληρώθηκε δεν έφυγε, έμεινε συγκεντρωμένος στην πλατεία της περιοχής και μόλις εμφανίστηκε εκεί ο Μυριβήλης, ξέσπασαν όλοι σ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Τότε έγινε κάτι συγκλονιστικό, το βλέμμα του ζωήρεψε, κι απ’ τα ταλαίπωρα μάτια του κύλησε ένα δάκρυ.»
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Τάκη Χατζηαναγνώστου, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Γιαγκουστίδη, δασκάλα πιάνου του Ωδείου Πετρούπολης, απέδωσε με την κρυστάλλινη φωνή της ένα μελοποιημένο από το Σωτήρη Κομνηνό ποίημα του Στρατή Μυριβήλη, «Ύμνος στον Άγνωστο Στρατιώτη».
Αμέσως μετά η παρέα τραγουδιού του Συλλόγου των Μυτιληνιών της Πετρούπολης, «Νοστωδία», συνοδευόμενη από τους μουσικούς Άρη Αντάνη (κιθάρα) και Λευτέρη Φραγκιουδάκη (λαούτο), τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης, συνδεδεμένα με το έργο και την εποχή του τιμώμενου συγγραφέα.
Στη συνέχεια ο συμπατριώτης μας ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ανέγνωσε αποσπάσματα από το έργο του Στρατή Μυριβήλη, κυρίως από την «Παναγιά Γοργόνα» και τη «Ζωή εν Τάφω». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκυμαντέρ του Τάσου Ψαρά για τη ζωή και το έργο του Στρατή Μυριβήλη. Παράλληλα, στο φουαγέ του Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφιών που απεικόνιζαν διάφορες πτυχές της ζωής του συγγραφέα, όπως επίσης και βιβλία του.