Ανιχνεύοντας πυρκαγιές μέσω διαδικτύου

01/07/2012 - 05:56
Τα αποτελέσματα, καθώς και μια ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων του καινοτόμου έργου του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) του νομού Λέσβου για την πρόληψη πυρκαγιών, «Virtual Fire», παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα.
Τα αποτελέσματα, καθώς και μια ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων του καινοτόμου έργου του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) του νομού Λέσβου με τίτλο «Virtual Fire - Πλατφόρμα Διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Web GIS) για τη Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών», παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το έργο υλοποιήθηκε μέσα από συνεργασία του Εργαστηρίου Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με χρηματοδότηση του Ερευνητικού Τμήματος της εταιρίας Microsoft.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, και άλλα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νησιού, προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικοί και προσωπικό από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, καθώς και προϊστάμενοι και προσωπικό των Διευθύνσεων Δασών. Παρευρέθηκαν, επίσης, επικεφαλής και εκπρόσωποι στρατιωτικών και υπηρεσιακών αρχών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και άλλων υπηρεσιών, αλλά και εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων της Λέσβου. Τέλος, παρόντες ήταν και όλοι οι συντελεστές του έργου, τόσο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Microsoft Research, τη Microsoft Hellas και το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα
Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε παρουσίαση της εφαρμογής «Virtual Fire» από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, Κώστα Καλαμποκίδη. Σύμφωνα με αυτή, πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή για έγκαιρη προειδοποίηση και στήριξη των αποφάσεων, που στηρίζεται τόσο σε εφαρμογές γεωπληροφορικής όσο και σε υπολογιστές μοντελοποίησης.
Ανάμεσα σε αυτά που προσφέρει, είναι η δυνατότητα επιλογής χαρτογραφικών υποβάθρων με δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης, για όλα τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, μέσω ειδικών σταθμών που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά και που για τη Λέσβο είναι η Αγία Παρασκευή, το Ακράσι, το Σίγρι και η θέση «Πασπαλά» του δήμου Ευεργέτουλα.
«Πολλές από τις πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού, χαρτών, έλλειψη διάχυσης πληροφοριών. Στόχος όχι μόνο του έργου, αλλά και γενικότερα, είναι η δημιουργία νέων εργαλείων και τεχνολογιών, με δυνατότητες διαχείρισης πληροφοριών πυρκαγιών, που έχουν σχέση με τη χαρτογράφηση, την παρακολούθηση, το συντονισμό κ.ά.», τόνισε ο κ. Καλαμποκίδης.
«Το “Virtual Fire” αναπτύσσει και οπτικοποιεί μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών, με βάση μετεωρολογικά και γεωγραφικά δεδομένα, σε συνδυασμό με προσομοίωση της διάδοσης της πυρκαγιάς για να γνωρίζουμε έγκαιρα το πώς και πού η φωτιά είναι πιθανόν να εξαπλωθεί με βάση τα πραγματικά μετεωρολογικά στοιχεία, τη βλάστηση και τη μορφολογία του τοπίου», λέει ο ίδιος. «Οι προγνώσεις αυτές, μαζί με μια πληθώρα άλλων πληροφοριών που αφορούν π.χ. στους δρόμους, τη θέση των δεξαμενών νερού, τη θέση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και οχημάτων, τους τύπους βλάστησης και τα μετεωρολογικά δεδομένα, εμφανίζονται σε ηλεκτρονικούς χάρτες, επιτρέποντας στους πυροσβέστες στα κέντρα ελέγχου ή στην ύπαιθρο μέσω φορητών συσκευών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές και να αντιμετωπίζουν τυχόν άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας. Το σύστημα αυτό, το οποίο προβλέπεται να ελεγχθεί το φετινό καλοκαίρι για τα απαιτητικά υπολογιστικά και απεικονιστικά καθήκοντα που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για τους φορείς προστασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που είναι φυσικό να μη διαθέτουν όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία των γεωπληροφορικών συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων.»

Ό,τι πιο σύγχρονο
«Ξέρετε πως στο νησί μας γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον», ανέφερε ανοίγοντας την ημερίδα ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, δίνοντας συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το έργο του. «Η σημερινή είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή, αφού πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην πρόληψη, την καταστολή και την ενημέρωση για τις πυρκαγιές, κάτι που για εμάς αποτελεί μεγάλο άγχος κάθε φορά. Είναι εξαιρετική τιμή για τον τόπο μας το ότι η Microsoft επέλεξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για συνεργασία και χρηματοδότησε το έργο.»
Την παρουσίαση της εφαρμογής ακολούθησε συζήτηση γύρω από τη χρήση των τεχνολογιών στην υπηρεσία του πολίτη, καθώς και το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Καλαμποκίδη, η προσπάθεια που ολοκληρώνεται φέτος με το «Virtual Fire», πρόκειται να συνεχιστεί σύντομα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Venus - C».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey