Ρόλος πρωταγωνιστή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

01/07/2012 - 05:56
Όχι μόνο αναγνωρίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο δίκτυο του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το ίδρυμα δέχθηκε και τα συγχαρητήρια της υπουργού Εξωτερικών για την επιτυχή ανάληψη αυτού του ηγετικού ρόλου.
Όχι μόνο αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο δίκτυο του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, το ίδρυμα του αρχιπελάγους δέχθηκε και τα συγχαρητήρια της υπουργού Εξωτερικών για την επιτυχή ανάληψη αυτού του ηγετικού ρόλου. Στόχος της συνάντησης με θέμα «Μεσόγειος: Χώρος Γνώσης, Ανταλλαγής, Συνεργασίας. Το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI)», ήταν να προετοιμαστεί η περαιτέρω οργάνωση του EMUNI.

Στη συζήτηση που έγινε για το πώς θα προαχθεί το EMUNI, η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέα Τρούμπη, που φάνηκε ότι τελικά υιοθέτησαν όλες οι πλευρές, ήταν να υπάρξουν μικρά, σταθερά και αποτελεσματικά βήματα, αντί για μεγαλειώδη άλματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. «Θεωρώ - εξήγησε ο κ. Τρούμπης, μιλώντας στο «Ε» - ότι για ένα τέτοιο εγχείρημα που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, σε μια ιστορική πορεία που τώρα ξεκινά, απαιτείται μια προσεκτική αντιμετώπιση. Να χτιστεί σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του δικτύου, των πανεπιστημίων δηλαδή της μεσογειακής λεκάνης.»
Ιδρυτικό μέλος του EMUNI, μέλος της Συγκλήτου του και επικεφαλής της ακαδημαϊκής εκπροσώπησης της ελληνικής πλευράς, είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που απ’ την πρώτη στιγμή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα με τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη, συμμετείχε ενεργά στην όλη προσπάθεια δημιουργίας του.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέλαβε πρωτοβουλία και με επίκεντρο τη Ρόδο και το εκεί Τμήμα του Μεσογειακών Σπουδών, έχει συγκροτήσει τον «ανατολικό πόλο» του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Κέντρο Έρευνας και Σπουδών για την Ανατολική Μεσόγειο - CREMO), στον οποίο και μετέχουν 40 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ’ την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ακαδημαϊκή… διπλωματία
Στη διεθνή συνάντηση που έγινε στο Ζάππειο, με πρωτοβουλία και διοργάνωση της Α΄ αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδης Κράτσα, παρουσιάστηκε η δομή και η λειτουργία του EMUNI ως δικτύου συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, με έμφαση στην προσπάθεια που αφορά τον «ανατολικό πόλο». Όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε και υπογράφτηκε η ιδρυτική χάρτα του EMUNI, απώτερος και τελικός σκοπός του δικτύου είναι η υλοποίηση μεταπτυχιακών, διεθνών μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, διευρυμένων θερινών σχολείων, αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων.
Στην πράξη όμως, και προκύπτει αυτό απ’ το γεγονός ότι στο πλαίσιο του δικτύου μετέχουν διαφορετικοί λαοί της λεκάνης της Μεσογείου και κάποιοι με έντονες διαφορές μεταξύ τους, το EMUNI αποτελεί μια άλλου είδους διπλωματική οδό, αυτή της ακαδημαϊκής συνεργασίας, γι’ αυτό και απαιτεί κατ’ εξοχήν προσεκτικά βήματα.
Σε ό,τι, δε, αφορά το ίδρυμα του Αιγαίου, που όπως είναι γνωστό έχει τεθεί επικεφαλής των πανεπιστημίων της Ελλάδας στο δίκτυο του EMUNI, αυτός ο ηγετικός του ρόλος, πέραν απ’ το κύρος που του προσδίδει, δημιουργεί το βασικό μέσο για τη διεθνή εδραίωσή του. Άλλωστε, όπως έχει επαναλάβει κατά καιρούς ο κ. Τρούμπης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της «διασποράς» του σε διαφορετικά νησιά, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί είναι το μόνο που διαθέτει εμπειρία λειτουργίας πανεπιστημιακού ιδρύματος σε «δίκτυο».

Συγχαρητήρια Μπακογιάννη

Στην εκδήλωση του Ζαππείου ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεργασίας των λαών της Μεσογείου, στη σχετική πρόταση της Γαλλίας και προσωπικά του προέδρου Σαρκοζύ, για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας αλλά και στη Διάσκεψη των Παρισίων, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όπου αποφασίστηκε έτσι η θεσμική και πρακτική ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, προκειμένου να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και ευέλικτη. «Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους νέους, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της Μεσογείου», είπε ο κ. Βαληνάκης, τονίζοντας πως γι’ αυτό το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε εξ αρχής ως έναν από τους κύριους στόχους της ελληνικής πλευράς τη συνεργασία για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας, υποστηρίζοντας την ίδρυση του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια διαπανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας, ενώ αμέσως μετά σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το EMUNI είναι «μία προσπάθεια που θα επιτρέψει περισσότερη ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της γνώσης, της επιστήμης και της εξειδίκευσης μεταξύ των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Εκεί η χώρα μας θέλει να πιστεύει ότι, πράγματι, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με βάση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.».
Την υποστήριξή της στο όλο εγχείρημα, αλλά και τα συγχαρητήριά της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και προσωπικά στον πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη, απηύθυνε με γραπτό της μήνυμα στην εκδήλωση η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey