Σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, αναγορεύτηκε με όλες τις τιμές, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας. (Υπάρχει σχετικό Video)
Σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, αναγορεύτηκε με όλες τις τιμές, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας.
Η αναγόρευση του κ. Βυθούλκα σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίστηκε σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Ομοιοπαθητική Ιατρική, αλλά και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασσική Ομοιοπαθητική» του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, που λειτουργεί από το 2007, με αντικείμενο τη μετάδοση θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης στο πεδίο των ολιστικών εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων. Ας σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής, είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ένα πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ιατρών, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων και φαρμακοποιών στην Ομοιοπαθητική.
Η απόφαση της αναγόρευσης
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, που μίλησε για την απόφαση του ιδρύματος να απονείμει το συγκεκριμένο τίτλο στον ομοιοπαθητικό, η οποία και πάρθηκε κατά τη θητεία του προκατόχου του, Ανδρέα Τρούμπη. Αναφερόμενος στο έργο του κ. Βυθούλκα, ο πρύτανης μίλησε για την «καθοριστική», όπως είπε, συμβολή του στην ανάπτυξη της Ομοιοπαθητικής και την εδραίωσή της στον παγκόσμιο χάρτη.
Ακολούθησε μια εκτενής ομιλία του τέως πρύτανη, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη παράλληλα τη νυν πρυτανική αρχή «για την απόφαση βράβευσης ενός παγκοσμίως πρωτοπόρου πνεύματος», όπως χαρακτήρισε το τιμώμενο πρόσωπο. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός στην αναπόδραστη τεκμηρίωση του ρόλου του ελληνικού πανεπιστημίου στην εξέλιξη των αναζητήσεων του ανθρώπου. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μπορούσε να γίνει η αναγόρευση αυτή», είπε ο κ. Τρούμπης, που με αφορμή την επίσημη παρουσίαση των Εναλλακτικών Βραβείων Νόμπελ 2010, που θα γινόταν χθες στη Στοκχόλμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ που το 1996 είχε απονεμηθεί στο γνωστό ομοιοπαθητικό. Κλείνοντας, ζήτησε από τον κ. Τσάρτα να πιέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για καλύτερες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας στο χώρο του Αιγαίου μέσω της καλύτερης επιμόρφωσης και ευχήθηκε στον κ. Βυθούλκα «να ταράξει τα νερά».
Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Ιωάννης Δαρζέντας, μίλησε για τη ζωή και το έργο του ομοιοπαθητικού, καθώς και για την προσφορά του στην Ομοιοπαθητική Ιατρική, αλλά και για τη συνεργασία του τελευταίου από το 2004 με το συγκεκριμένο Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Βυθούλκα, λέγοντας πως αποτελεί «κινητήριο δύναμη και πόλο έλξης» για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος.
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοπορεί»
Φορώντας πλέον την τήβεννο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως επίτιμος διδάκτορας, ο ίδιος ο κ. Βυθούλκας ευχαρίστησε την τέως και νυν πρυτανική αρχή του ιδρύματος, κάνοντας λόγο για τη «δύσκολη» διαδρομή της Ομοιοπαθητικής, αλλά και για τους «ανοιχτούς ορίζοντες» και την «ερευνητική διάθεση», όπως είπε, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη συνέχεια μίλησε για την εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική που, όπως είπε, αποτελεί ένα «φλέγον ζήτημα, που εγείρει θέματα ευθύνης της Πολιτείας».
«Είναι δικαίωμα του κάθε ασθενούς να επιλέξει τη θεραπευτική μέθοδο που θέλει. Αυτό είναι αυτονόητο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, δε θεωρείται όμως αυτονόητο στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Βυθούλκας. «Η σωστή ομοιοπαθητική εκπαίδευση είναι άμεσα συνυφασμένη με το επίπεδο ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Αν θεσμοθετηθεί προπτυχιακό τμήμα Ομοιοπαθητικής, θα μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια και συνέπεια στο δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει. Αισιοδοξώ, γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοπορεί και ξέρει να κρατάει ψηλά την καινοτομία.»
Ποιος είναι ο Γιώργος Βυθούλκας
Ο Γιώργος Βυθούλκας ασχολείται με την ομοιοπαθητική εδώ και 42 χρόνια, ενώ οι μελέτες, οι έρευνες και οι παρατηρήσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, καθώς και στα βιβλία του. Έχει ιδρύσει και συνιδρύσει σχολές Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα και την Αμερική, συνεργάζεται με ιατρικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ του έχει απονεμηθεί το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ για την προσφορά του στην αναμόρφωση της ομοιοπαθητικής γνώσης, καθώς και το Χρυσό Μετάλλιο της Ουγγρικής Δημοκρατίας για το έργο του στην ομοιοπαθητική επιστήμη.
Σήμερα είναι διευθυντής και καθηγητής της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής, που εδρεύει στην Αλόννησο, επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Ακαδημίας της Μόσχας, τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Ακαδημία του Κιέβου και συνεργάτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή των Βάσκων της Ισπανίας. Βιβλία του φιλοξενούνται σε μερικές από τις πιο γνωστές βιβλιοθήκες του κόσμου, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.