Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Απ’ τον προσεχή μήνα Μάιο, όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, προστίθεται ακόμη ένα δρομολόγιο, στη γραμμή Ρόδος - Μαρμαρίς, με ένα καινούργιο πλοίο τύπου Ro-Ro, που αγοράστηκε προσφάτως.
Μεγάλο πλοίο στη γραμμή Ρόδος - Μαρμαρίς
Απ’ τον προσεχή μήνα Μάιο, όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, προστίθεται ακόμη ένα δρομολόγιο, στη γραμμή Ρόδος - Μαρμαρίς, με ένα καινούργιο πλοίο τύπου Ro-Ro, που αγοράστηκε προσφάτως. Το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 700 επιβάτες και 115 Ι.Χ. αυτοκίνητα, θα εκτελεί δε δρομολόγια σε πρώτη φάση μία φορά την βδομάδα. Το πλοίο δρομολογείται για τη μαζική μεταφορά εμπορευμάτων στα ελληνικά νησιά, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πλοιάρια. Σε μας εδώ, η μεν ΝΕΛ απέσυρε το «Constantinos» απ’ τη γραμμή, ενώ η κοινοπραξία των δύο τουρκικών εταιρειών (Efeler και Cunda Lines) εκτελεί πια σταθερά μόνο ένα δρομολόγιο τη βδομάδα, την Πέμπτη (ημέρα παζαριού στο Αϊβαλί), και πολλές φορές κι αυτό με τα ζόρια!

Η Ημέρα της Γυναίκας απέναντι 
Οργανώσεις και διάφορες ομάδες-πρωτοβουλίες γυναικών, υποστηριζόμενες από δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους σ’ όλη τη Τουρκία, ετοιμάζονται να γιορτάσουν μεθαύριο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο γειτονικό μας Αϊβαλί, ο εορτασμός θα είναι τριήμερος, απ’ την Πέμπτη έως το Σάββατο (10/3/12). Περιλαμβάνει, ομιλίες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πορεία στο κέντρο της πόλης. Κεντρικό σύνθημα της φετινής γιορτής, «Ευτυχισμένη γυναίκα - Ευτυχισμένη κοινωνία». Στο πάνελ που θα γίνει στις 10/3, με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία», έχουν προσκληθεί διακεκριμένες ομιλήτριες απ’ όλη τη χώρα, ενώ πρόσκληση έχει αποσταλεί και σε γυναικείες οργανώσεις της Μυτιλήνης να παραστούν στις εκδηλώσεις.
Στη Σμύρνη, το Εμπορικό Επιμελητήριο στην προχθεσινή συνεδρίασή του πήρε απόφαση στο εξής, σε όσες επιτροπές ή επιμέρους οργανισμούς αυτό συστήνει, να συμμετέχει υποχρεωτικά τουλάχιστον μία γυναίκα. Η είδηση αυτή «έτρεξε» σε όλη τη χώρα και αποτελεί, λόγω και της επικαιρότητας του εορτασμού της 8ης Μαρτίου, το ερέθισμα να ακολουθήσουν και άλλοι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς την ίδια τακτική. Πρωτοπόρος ανέκαθεν η Σμύρνη!



Γιορτή της Ελιάς στο Κουτσούκκουγιού   
Το Σάββατο 9 Μαρτίου, ο Δήμος Κουτσούκκουγιού, με το τέλος της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, διοργανώνει γιορτή για την ελιά και το λάδι. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με έκθεση χειροτεχνίας και οικοτεχνίας απ’ τις γυναίκες της γειτονικής μας κωμόπολης και θα συνεχιστούν με ομιλία του δήμαρχου, Τσενκγίζ Μπαλκάν, ενώ ειδικοί επιστήμονες που έχουν προσκληθεί, θα ενημερώσουν για τη σημασία και την προοπτική της ελαιοκαλλιέργειας ως κύριας πλουτοπαραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής. Ειδική αναφορά θα γίνει στις έως τώρα προσπάθειες να προστατευθούν τα κατ’ εξοχήν ελαιόφυτα βουνά Καζ Νταγ και Μάντρα (που περικλείουν τον Αδραμυττινό Κόλπο) απ’ την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πάσης φύσης ορυχείων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και λόγω της επικαιρότητας (Ημέρα της Γυναίκας), θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «Οι γυναίκες της Περγάμου» («Bergama Kadınler»), του γνωστού και στη Λέσβο Σεφά Τασκίν, τέως δήμαρχου Περγάμου.
Ενδιαφέρουσα είδηση σχετικά με τις ελιές είναι και τα συνεχή σεμινάρια σε νέους κυρίους αγρότες, που διοργανώνονται στην πόλη Μπουρχάνιε, με φροντίδα των γεωπόνων της Υπηρεσίας Γεωργίας και της τοπικής Λαϊκής Επιμόρφωσης. Στα σεμινάρια αυτά η θεωρητική διδασκαλία διαρκεί 40 ώρες και ακολουθούν εφαρμογές απ’ τους εκπαιδευομένους στα χωράφια. Φύτευση, μπόλιασμα, κλάδεμα και νέες τεχνικές ελαιοσυλλογής είναι το κύριο αντικείμενο του σεμιναρίου. Κεντρικός στόχος είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής, που σήμερα στην Τουρκία υπολογίζεται στο 60% περίπου της τιμής του προϊόντος. Ας το δούμε κι εδώ το θέμα, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, όπου δειλά - δειλά νέοι άνθρωποι γυρίζουν στις αγροτικές εργασίες.



Κατεδαφίζεται το Ταρλάμπασι στην Πόλη  
Το Ταρλάμπασι, η κατ’ εξοχήν ρωμαϊκή συνοικία της Πόλης, ισοπεδώνεται στο όνομα του εκσυγχρονισμού, όπως εύστοχα επισημαίνει και η εφημερίδα «Guardian» του Λονδίνου. Στο Ταρλάμπασι (ενορία Αγίου Κωνσταντίνου), κοντά στην πολυσύχναστη Πλατεία Ταξίμ, ο ήχος που κυριαρχεί είναι αυτός των κομπρεσέρ. Ας διαμαρτύρονται κι ας προσφεύγουν οι κάτοικοι, οι οργανώσεις, οι αρχιτέκτονες, στα δικαστήρια. Το ένα μετά το άλλο τα ξεπεσμένα σήμερα αρχοντικά του 19ου αιώνα άδειασαν (πολλά, αφού λεηλατήθηκαν πρώτα) και κατεδαφίζονται.
Οι Αρχές σχεδιάζουν την ανέγερση ξενοδοχείων, κτηρίων, γραφείων, εμπορικού κέντρου και πολυτελών κατοικιών. 278 υφιστάμενα κτήρια πρέπει να κατεδαφιστούν. Η ανοικοδόμηση στο Ταρλάμπασι είναι ένα απ’ τα πολλά εκτεταμένα έργα που προβλέπονται στη «ξέφρενη» - όπως χαρακτηρίζουν - αναμόρφωση της Κωνσταντινούπολης του 2012.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey