Κλείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

01/07/2012 - 05:56
Ανησυχία προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», και το οποίο δε διαψεύστηκε, που θέλει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι ανάμεσα στα ελληνικά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αποφασίστηκε να κλείσει.
Μετά τις φήμες, που μπορεί να διαψεύστηκαν αλλά παραμένουν, σχετικά με την κατάργηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στο πλαίσιο του διαβόητου «μνημονίου», νέες φήμες, και πάλι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, έρχονται να προκαλέσουν εντονότατες ανησυχίες. Αυτήν τη φορά ανησυχία προκαλεί στον πανεπιστημιακό - και όχι μόνο - κόσμο της Μυτιλήνης, αλλά και όλων των νησιών του Αιγαίου, χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που θέλει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι ανάμεσα στα ελληνικά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αποφασίστηκε να κλείσει. Άρθρο που, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε διαψευστεί από το Υπουργείο Παιδείας ή από άλλο επίσημο κυβερνητικό φορέα.

Το δημοσίευμα με πληροφορίες που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανάμεσα στα πανεπιστήμια (μαζί με αυτά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης κ.ά.), που το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταργήσει. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές». Προστίθεται, μάλιστα, πως «η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες».
Πληροφορίες τού «Ε» αναφέρουν ότι στοιχεία που οδηγούν στην παραπάνω απόφαση αποτελούν διαπιστώσεις για το ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πολύ «ακριβό». Σε αυτό βοηθούν, μεταξύ άλλων, καταγγελίες σχετικές με τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του ιδρύματος, που έφτασαν στο Υπουργείο και αφορούν σε αδιαφανείς προσλήψεις συγγενών και φίλων, η λειτουργία γραφείου του ιδρύματος στην Αθήνα, ο πολύ μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ σε σχέση με αυτόν των φοιτητών, η λειτουργία τμημάτων όπως αυτό της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με δυο - τρία ομοειδή τμήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα «που παράγουν κοινωνικούς ανθρωπολόγους περισσότερους από την Αγγλία» και ιδιαίτερα το ότι - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - «υπάρχει παγιωμένη αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα και δε λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους».


Το δημοσίευμα που προκάλεσε ανησυχίες

Τραγικές συνέπειες για τη Λέσβο
Κι ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενοποιηθούν άλλα μεγάλα πανεπιστήμια (Οικονομικό Αθηνών με Οικονομικό Πειραιώς και Οικονομικό Νομικής, Πολυτεχνείο Κρήτης με Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.ά.), για την τοπική κοινωνία των νησιών το ενδεχόμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αφού η λειτουργία του έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, όσο και στην ανάδειξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και άλλων θεμάτων και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Όπως γράψαμε παραπάνω, μέχρι χθες δεν υπήρχαν διαψεύσεις αλλά και αντιδράσεις από πλευράς του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων του Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey