Μέσα σε λίγες ώρες, 25 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπέβαλαν αίτηση να αποχωρήσουν με σύνταξη, φοβούμενοι τις εξελίξεις και το τι θα ισχύσει με τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Σε αναστάτωση βρίσκονται οι υπάλληλοι στο σύνολο των υπηρεσιών.
Μέσα σε λίγες ώρες, την προηγούμενη βδομάδα, 25 συνολικά εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπέβαλαν αίτηση να αποχωρήσουν με σύνταξη, φοβούμενοι τις εξελίξεις και το τι θα ισχύσει το επόμενο διάστημα με τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Παρ’ ότι ανάλογη τάση δεν έχει εμφανιστεί σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε επίπεδο Λέσβου, παντού επικρατεί η ίδια κατάσταση: αβεβαιότητα και ιδιαίτερη ανησυχία, ιδίως για την εργασιακή εφεδρεία μεταξύ εκείνων που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Εννιά νοσηλευτές, επτά υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, τέσσερις παρασκευαστές και πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, συνολικά 25 εργαζόμενοι, ή το 5% περίπου του δυναμικού (μαζί με τους γιατρούς αριθμούν 537) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, υπέβαλαν την προηγούμενη βδομάδα, οι περισσότεροι την Παρασκευή, αίτηση για να βγουν στη σύνταξη.
Ο διευθυντής Διοικητικού - Οικονομικού και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου, Αντώνης Γιαννάκης, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε ότι κάθε περίπτωση απ’ τους 25 εργαζομένους που ζητούν να βγουν σε σύνταξη είναι διαφορετική. Υπάρχουν για παράδειγμα ειδικές κατηγορίες που μπορούν να αποχωρήσουν με σύνταξη, όπως οι ηλικίας 52 ετών με ανήλικο παιδί, οι οποίοι δε θέλουν να χάσουν το δικαίωμα αυτό ή φοβούνται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και μισθολογικό τομέα και σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν.
«Δεν τη γλυτώνουν…»
Είναι αξιοσημείωτο πως απ’ το Νοσοκομείο υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι σε στάση αναμονής, έτοιμοι ομοίως να αποχωρήσουν με σύνταξη και μάλιστα κάποιοι να υποβάλουν αίτηση πριν την 1η Οκτωβρίου. Κάποιοι έχουν απευθυνθεί με συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι τους συμφέρει να κάνουν, ακόμη και κεντρικά σε υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, και περιμένουν απάντηση για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
Εξηγώντας τι ώθησε τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην υποβολή αιτήματος για σύνταξη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Φώντας Αυγερινός, τόνισε: «Πολλοί συνάδελφοι θεωρούν ότι από τον επόμενο μήνα κάτι θα αλλάξει στο συνταξιοδοτικό, ή θα περιοριστούν πολύ οι αποδοχές τους με το ενιαίο μισθολόγιο. Όμως κατά την άποψή μου, και αυτό λέω σε όποιον με ρωτά, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, και για τους συνταξιούχους και για τους εργαζομένους. Κανείς δεν τη γλυτώνει.»
Με δεδομένο ότι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι και σήμερα (λόγω της ρευστότητας της κατάστασης συνέχεια διαφοροποιούνται τα δεδομένα) η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, ο κ. Γιαννάκης εκτιμά πως υπάρχει το ενδεχόμενοι κάποιοι να ανακαλέσουν τις αιτήσεις τους και τελικά να παραμείνουν στο Βοστάνειο. Το οποίο, σημειωτέον, σε κάποιες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι νοσηλευτές, λειτουργεί σε οριακά επίπεδα, οπότε κάθε αποχώρηση θα επηρεάσει τις υπηρεσίες του.
Ανάλογο φαινόμενο με το Νοσοκομείο δε σημειώθηκε στις περιφερειακές υπηρεσίες των κέντρων υγείας, αφού απ’ τους 283 εργαζόμενους σε αυτά δεν υποβλήθηκε καμμία αίτηση.
Εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο προβληματίζουν έντονα όλες τις υπηρεσίες
Αναστάτωση, όχι πανικός
Το έντονα ευμετάβολο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και η επαπειλούμενη εργασιακή εφεδρεία για άγνωστο ακόμη αριθμό εργαζομένων, κατ’ αρχάς αορίστου χρόνου, έχουν εκτινάξει στα ύψη την αβεβαιότητα των υπαλλήλων και σε τοπικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας μετέφερε προϊστάμενος δημόσιας υπηρεσίας, ότι θέματα που άλλες φορές «έκαιγαν» τους υφισταμένους του, όπως για παράδειγμα το ωράριο, τώρα τα προσπερνούν ως παντελώς αδιάφορα.
Ένας δείκτης της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι και ο αριθμός των προς συνταξιοδότηση υπαλλήλων, αφού αν και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί αιτήσεις, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, έστω και πρόωρης συνταξιοδότησης, σκέφτονται πολύ σοβαρά να φύγουν.
«Οι περισσότεροι συνάδελφοι που έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, αμφιταλαντεύονται και δε γνωρίζουν τι τους συμφέρει να κάνουν», επεσήμανε ο Χρυσόστομος Ροδίτης, προϊστάμενος του Τμήματος Προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Όπως τόνισε ο κ. Ροδίτης, σε σύνολο 252 μόνιμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε Λέσβο και Λήμνο (υπολογίζονται και οι αποσπασμένοι στη Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου), έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη μόνο όσοι δικαιούνται κανονικά, δυο - τρεις δηλαδή. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που ρωτούν αν τους συμφέρει να βγουν τώρα.
Η μεγάλη φυγή
Εκτιμάται, δε, πως θα αποχωρήσουν πολλοί περισσότεροι μόλις ανακοινωθεί το ενιαίο μισθολόγιο και διαπιστώσουν ότι δεν τους συμφέρει να φύγουν. Τότε όχι μόνο στην Περιφέρεια, αλλά σε όλες τις υπηρεσίες που ενδεχομένως να θίγονται μισθολογικά, αναμένεται σημαντική αύξηση των αιτήσεων για σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα στη Διαχειριστική Αρχή, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου με τη ΜΟΔ Α.Ε.. Έτσι, παρ’ ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, δεν παύει να υπάρχει έντονη ανησυχία για το εργασιακό «αύριο» των υπαλλήλων.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πιο συγκεκριμένα στις ΔΕΚΟ μεγάλη φυγή δεν αναμένεται στη ΔΕΗ, αφού - όπως τόνισε υπηρεσιακός παράγοντας στη Μυτιλήνη - «όσο δεν επισπεύδει κανείς τη διαδικασία της εφεδρείας τόσο δε θα υπάρχει και τάση φυγής. Προς το παρόν τουλάχιστον για εμάς δε φαίνεται να υπάρχει καμμία πίεση.».
Η συζήτηση για επικείμενη μείωση του εφάπαξ, η γενικότερη ρευστότητα όπως και ό,τι έχει προηγηθεί με την Cosmote, προβληματίζει τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, που και εδώ στη Λέσβο κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Περιμένουν μάλιστα τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα, όπου και θα υπάρξει ενημέρωση για θέματα αποδοχών, συντάξεων, απολύσεων ή αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς (π.χ. το πενθήμερο να γίνει τετραήμερο), πριν σταθμίσουν πώς θα κινηθούν.
Αλλάζει η εικόνα…
Το ευμετάβολο τοπίο επηρεάζει και τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν υποβληθεί ήδη τέσσερις αιτήσεις (δύο απ’ τη Σάμο και δύο απ’ την Αθήνα) από υπαλλήλους προς συνταξιοδότηση, ενώ αναμένεται με τη λήξη της κατάληψης στη Μυτιλήνη να υπάρξουν κι εδώ ανάλογα αιτήματα.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως τόνισε η υπεύθυνη της Διεύθυνσης για τα θέματα συντάξεων, Αναστασία Σκούρτζου, το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν 51 καθηγητές απ’ το Νομό Λέσβου, ενώ φέτος 32. Οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση από 1ης Ιουλίου έως 10 Αυγούστου, ενώ μόνο για ειδικούς λόγους, υγείας ή οικογενειακούς, μπορούν να υποβάλουν αίτημα άλλη περίοδο. «Όμως», όπως είπε η κ. Σκούρτζου, «πέρα απ’ τα αριθμητικά δεδομένα, έχει αλλάξει η εικόνα, το προφίλ εκείνων που ρωτούν και υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη. Τώρα, όσοι μπορούν, με οποιονδήποτε τρόπο, φεύγουν, ενώ έχουν αυξηθεί και τα ερωτήματα για το πώς και πότε μπορούν να φύγουν αξιοποιώντας κάθε θεσμική δυνατότητα, όπως π.χ. οι τρίτεκνοι.»
«Υπάρχουν συνάδελφοι που εξετάζουν τι δυνατότητες υπάρχουν να βγουν στη σύνταξη, αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα, εκτός των συζητήσεων και του προβληματισμού, δεν έχει αλλάξει η εικόνα που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή μία αίτηση για σύνταξη το τρίμηνο», ανέφερε ο προϊστάμενος Διοικητικού Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Μιχαλακέλλης. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπου - όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος Διοικητικού Οικονομικού Βορείου Αιγαίου, Βαγγέλης Καλαϊτζής - «υπάρχει και εδώ, όπως σε όλο το δημόσιο τομέα, μια γενικότερη ανησυχία για τα θέματα των μετατάξεων, της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου, υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα της απογραφής, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πανικός. Ενδεικτικά αναφέρω πως σε σύνολο 230 υπαλλήλων σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, έχουν υποβληθεί μόνο δύο αιτήσεις για σύνταξη.».