Τη διοργάνωση του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 21 Σεπτεμβρίου 2010 και θα τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO, ανέλαβε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τη διοργάνωση του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 21 Σεπτεμβρίου 2010 και θα τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO, ανέλαβε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν, περιλαμβάνονται ζητήματα προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης γεωτόπων και γεωλογικών μνημείων, η οργάνωση και λειτουργία γεωπάρκων, η σχέση μεταξύ προστατευόμενων περιοχών και της τοπικής κοινωνίας, τα γεωπάρκα ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης, οι μέθοδοι προσέλκυσης επισκεπτών και ευαισθητοποίησης νέων ανθρώπων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη του γεωτουρισμού.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο μπορεί να συμβάλει, ώστε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου, με σημαντική αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση.
Κύριοι θεματικοί άξονες του 9ου Συνεδρίου Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων είναι οι εξής:
- Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων / Παρούσα κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές
- Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και αειφόρος ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές
- Παρουσίαση θεματικών γεωλογικών μνημείων και φυσικών πάρκων από τον Ευρωπαϊκό χώρο / Επέκταση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων με συμμετοχή νέων φορέων διαχείρισης Πάρκων
- Τα Γεωπάρκα ως εργαλεία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση
- Διεθνείς πρωτοβουλίες για τη Γεωδιατήρηση και την Τοπική Ανάπτυξη
- Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO
Στο Συνέδριο προβλέπεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 40 χώρες του κόσμου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γεωπάρκων, καθώς και μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων, προσωπικότητες και επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα, που ασχολούνται με θέματα ανάδειξης και διαχείρισης γεωλογικών πάρκων και φυσικών μνημείων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι υπουργείων, περιφερειών, της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή στη Συνάντηση Εκπροσώπων της Διεύθυνσης Γεωεπιστημών της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης των Γεωλόγων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής των νέων μελών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Το Δίκτυο
Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων δημιουργήθηκε το 2000 από τέσσερις φορείς διαχείρισης γεωλογικών πάρκων και μνημείων, από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, με κύριο στόχο του την επιστημονική συνεργασία μεταξύ φορέων σε θέματα ανάδειξης και ορθολογικής διαχείρισης φυσικών μνημείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Επιδίωξη του Δικτύου είναι η συμμετοχή των σημαντικότερων γεωλογικών μνημείων του ευρωπαϊκού χώρου, η ανάδειξη και προβολή της γεωλογικής κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η προώθηση του γεωτουρισμού.
Τον Απρίλιο του 2001 υπογράφηκε επίσημη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και της UNESCO. Το Φεβρουάριο του 2004 αποφασίσθηκε η συγκρότηση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO και η ένταξη σ’ αυτό του Απολιθωμένου Δάσους.