Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, προκειμένου όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές, να στεγασθεί εκεί το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Αϊβαλιού.
Η Αγία Τριάδα του Αϊβαλιού
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, προκειμένου όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές, να στεγασθεί εκεί το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Αϊβαλιού. Ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν απ’ τις πρώτες σωστικές εργασίες στα θεμέλια του μνημείου, όταν αποκαλύφτηκαν οι παλιοί αύλακες ύδρευσης της πόλης. Η Αγία Τριάδα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1996, έως τότε χρησιμοποιείτο ως αποθήκη καπνού. Γι’ αυτό, όποιος θέλει να επισκεφθεί την παλιά εκκλησία, να ρωτήσει πού είναι το «Τουτούν ντεπό», δηλαδή η αποθήκη καπνού, γιατί μόνο με αυτό το όνομα τη γνωρίζουν οι σύγχρονοι ντόπιοι κάτοικοι του Αϊβαλιού.
Εκδόθηκε ο «Ερωτόκριτος» στα τουρκικά
Το έπος της κρητικής λογοτεχνίας του Βιτσέντζου Κορνάρου κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες και στην τουρκική γλώσσα. Καρπός μακροχρόνιας μελέτης και προσπάθειας του 86χρονου Χακκί Μπίλγκεχαν, καθηγητή Μικροβιολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ege της Σμύρνης. Ο ίδιος είναι ο συγγραφέας και του βιβλίου «Girit» (Κρήτη) που εκδόθηκε πέρσι. Παιδί οικογένειας Τουρκοκρητικών από το Ηράκλειο, μεγάλωσε ακούγοντας στο σπίτι του μονό την κρητική διάλεκτο. Τον «Ερωτόκριτο» του τον έμαθε ο θείος του Μερτζάν Αγά και συνέχισε να τον μελετά σε όλη του τη ζωή. Όταν μεγάλωσε, έμαθε γραφή και ανάγνωση και της καθομιλουμένης ελληνικής γλώσσας. Στη μετάφραση του βιβλίου τον υποστήριξε ο Σύλλογος Πολιτισμού και Φιλίας Τουρκοκρητικών Σμύρνης και το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων απ’ τη Συνθήκη της Λωζάννης, το γνωστό μας Lozan Vakfı, που ανέλαβε και την έκδοση. Όπως μας πληροφορεί η φίλη Μουφιντέ Πεκίν, αντιπρόεδρος του Lozan Vakfı και επιμελήτρια της έκδοσης, στην τουρκική μετάφραση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απ’ την αρχική έκδοση του έπους, που έγινε το 1713 στη Βενετία. Τέλος, η έκδοση έχει και κάποιο άρωμα Λέσβου, αφού το εξώφυλλό της κοσμεί η γνωστή ζωγραφιά του Θεόφιλου με τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα.
Πέμπτη επέτειος της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ
Τιμήθηκε με μαζικές διαδηλώσεις σ’ όλη την Τουρκία η φετινή επέτειος, που συνέπεσε με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, πέρα απ’ τον ήδη συλληφθέντα και φυλακισθέντα ανήλικο, κανένας άλλος από τους γνωστούς ουσιαστικούς αυτουργούς δεν τιμωρείται. Η απόφαση εξόργισε την κοινή γνώμη, γι’ αυτό και οι μαζικές διαδηλώσεις. Στην Κωνσταντινούπολη, η πρωτοφανής σε όγκο και παλμό πορεία ξεκίνησε απ’ την Πλατεία Ταξίμ και κατέληξε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο αδικοχαμένος δημοσιογράφος. Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Αϊβαλί, στην Πλατεία Τζουμχουριέτ, με συμμετοχή δεκάδων πολιτών και κυρίαρχο σύνθημα το «σε πείσμα του φασισμού, Χραντ είσαι αδελφός μας». Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες και ίσως μετά απ’ την καθολική αντίδραση, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε αναίρεση κατά της ως άνω απόφασης του δικαστηρίου.
Αλματώδης ο ρυθμός ανάπτυξης της Σμύρνης
Σύμφωνα με στοιχεία για την ανάπτυξη των πόλεων ανά τον κόσμο που δημοσίευσε ο αμερικανικός Οίκος Brooking, η Σμύρνη και η γύρω περιοχή της κατατάσσεται στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών, ο ρυθμός ανάπτυξης της Σμύρνης υπολογίζεται στο 6,9% ετησίως, μέγεθος που την αναδεικνύει ως την έκτη στη σειρά ευρωπαϊκή πόλη και 15η στον κόσμο.
Απ’ τη Σμύρνη και η επόμενη είδηση: Αναστηλώθηκε και δόθηκε σε σύγχρονη χρήση το εντός του προαυλίου της εκκλησίας του Αγίου Βουκόλου διατηρητέο οίκημα. Εκεί θα στεγαστεί «Σπίτι του Τύπου της Σμύρνης». Στα εγκαίνια παρέστη και μίλησε ο δήμαρχος Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα που αφορά στη νέα δίωξή του απ’ τις ελεγκτικές αρχές του Κράτους για παράβαση καθήκοντος, για τον ίδιον και 120 συνεργάτες του. Οι αποδιδόμενες κατηγορίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 397 χρόνια ποινή φυλάκισης! Ο δήμαρχος, ωστόσο, αντιμετωπίζει στωικά και με κατανόηση τις διώξεις σε βάρος του. Επισημαίνεται ότι η Σμύρνη είναι ο μόνος μεγάλος δήμος που δεν ελέγχεται απ’ το κυβερνών κόμμα των Ισλαμιστών και βέβαια αποτελεί προπύργιο του Κεμαλισμού και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Επισκευή της πρώτης γέφυρας του Βοσπόρου
Η πρώτη κρεμαστή γέφυρα που συνέδεσε την Ευρώπη με την Ασία, στο Βόσπορο, συμπληρώνει το 2013 40 χρόνια απ’ τη λειτουργία της. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευής της, πρέπει οπωσδήποτε φέτος να συντηρηθεί. Αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για τις αρχές της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλούπολης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Υπολογίζεται ότι η πρώτη γέφυρα εξυπηρετεί καθημερινά τη διέλευση 200 χιλιάδων οχημάτων, ενώ η δεύτερη 250 χιλιάδων. Οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσουν περίπου εννέα μήνες, γι’ αυτό εξετάζεται και η λύση να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε την ημέρα να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κανονικά, για να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην ήδη, μονίμως σχεδόν, μποτιλιαρισμένη Πόλη.