Η ίδρυση ενός νέου κόμματος με… «άρωμα» από τη Μυτιλήνη ανακοινώθηκε προχθές στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Ο λόγος για τη «Δράση», στην ιδρυτική συνάντηση της οποίας παρέστη ως εκ των επικεφαλής ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας.
Η ίδρυση ενός νέου κόμματος με… «άρωμα» από τη Μυτιλήνη ανακοινώθηκε προχθές στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Ο λόγος για τη «Δράση», στην ιδρυτική συνάντηση της οποίας παρέστη ως εκ των επικεφαλής ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας.
Στο νέο κόμμα, εκτός από τον κ. Ζώρα, συμμετέχουν γνωστοί πολιτικοί παράγοντες της Κεντροδεξιάς αλλά και της Κεντροαριστεράς, όπως οι πρώην υπουργοί Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου και άλλοι. Με επιστολή του, δε, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος χαρακτήρισε το εγχείρημα τολμηρό και αποφασιστικό, σημειώνοντας: «σας βλέπουμε σαν ελπίδα για κάτι νέο».
Για «νέες» και «αποτελεσματικότερες» ιδέες σε σχέση με την εποχή που είχε σχηματίσει το προηγούμενο κόμμα του, έκανε λόγο ο κ. Μάνος και αναφέρθηκε στο «έργο» που άφησε πίσω του. Στα κέφια του ο κ. Μάνος υποστήριξε πως «είναι μεγαλύτερος και από τον Καραμανλή και από τον Παπανδρέου, έχει όμως νεώτερες ιδέες. «Πιστεύω ότι είμαι αποτελεσματικότερος από αυτούς. Θέλω να σας δώσω έναν αριθμό νέων και ικανών πολιτικών που θα προσφέρουν στην ηθική πολιτική. Γι’ αυτό συμμετέχω σε αυτή την πολιτική πρωτοβουλία στα 70 μου.»
Συμβολισμοί
Σύμβολο της Δράσης είναι τα τρία επάλληλα τετράγωνα που σχηματίζουν στο κέντρο ένα άλλο λευκό. Σύμφωνα με το Γ. Μπουτάρη, είναι μια «πρωτοβουλία που εκφράζει την αστική συνείδηση». Τα μέλη της δήλωσαν πως δεν έχουν αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της Κίνησης, πως δε θα κατέλθουν στις εθνικές εκλογές εάν αυτές γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές ή τον Ιούνιο, ενώ υποστήριξαν ότι θα συνεργαστούν με όποιο κόμμα επιλέξει ο λαός ως πρώτο. Πάντως, στις ερχόμενες ευρωεκλογές η «Δράση» θα πάρει μέρος, αν και ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.
Κατά το Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, «τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση. Καταφεύγουν σε όσα μάς έφεραν στο σημερινό χάλι: το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την παροχολογία, την εκλογολογία».
Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της Δράσης, επιδιώκεται η δημιουργία «ενός πολιτικά ανεξάρτητου, καλά οργανωμένου και αδιάφθορου κράτος, ενός πλαισίου από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οικονομικής ανάπτυξης βιώσιμης που πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, σχολείων και πανεπιστημίων που πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ιδρύουμε κόμμα-καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή», ενώ κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές να συνεργασθούν ώστε να ανατραπεί η ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή».
Ο κ. Μπουτάρης είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα είναι διατεθειμένο να προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και στα δύο μεγάλα κόμματα, «για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα».
Κατά το Θάνο Βερέμη, «η πραγματική κρίση είναι η μη ανανέωση του πολιτικού σκηνικού».
Ο Κώστας Ζώρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος, αλλά «κρίση του κομματισμού» που παράγει «πονηρό μικροκομματισμό».
Ο Νίκος Δήμου, με τη σειρά του, προσέθεσε ότι «η απελπισία μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια νέα πρόταση».
Ο Θάνος Βερέμης, τέλος, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι το νέο κόμμα στηρίζεται στην «κοινωνία των πολιτών», η οποία «λανθάνει στη χώρα μας».
Η «δική μας» συμμετοχή
Ας σημειωθεί ότι ο σημερινός αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Παγκάλου, συνέδραμε στην εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ στην πρόσφατη εσωκομματική σύγκρουση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε τη λύση Βενιζέλου.