Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 10, στο καινούργιο ξενοδοχείο «Sizmahan Boutique Hotel», στο Αϊβαλί, διοργανώνεται απ’ τον τοπικό Ροταριανό Όμιλο η «Γιορτή του Κρασιού και του Πολιτισμού».
Γιορτή Κρασιού και Πολιτισμού στο Αϊβαλί
Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 10, στο καινούργιο ξενοδοχείο «Sizmahan Boutique Hotel», στο Αϊβαλί, διοργανώνεται απ’ τον τοπικό Ροταριανό Όμιλο η «Γιορτή του Κρασιού και του Πολιτισμού».
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό η αξία και η γνώση του κρασιού, οι ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους, οι τρόποι παραγωγής φύλαξης και κατανάλωσής του. Παράλληλα θα εκτίθενται και άλλα επώνυμα προϊόντα της περιοχής, όπως ελιές, λάδι, τυριά αρτοσκευάσματα κ.λπ.. Θα λειτουργεί δοκιμαστήριο κρασιού των εταιρειών «Kavakli dere», «Kutman» και «Sevilen» και για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, η επίσκεψη στο ξενοδοχείο για τις εκδηλώσεις θα είναι και τις δύο ημέρες μεταξύ 14:00 και 19:30.
«Λας Βέγκας» οι Αργινούσσες
Η κοντινή μας νησίδα Carid, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Αργινουσσών, γνωστών απ’ την αρχαιότητα (για την ιστορική ναυμαχία μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών), σχεδιάζεται να μετατραπεί στο πιο χλιδάτο τουριστικό κέντρο του Αιγαίου. Κάποιοι ασφαλώς θα θυμούνται ότι πριν από δύο χρόνια η νησίδα αυτή έβγαινε σε δημοπρασία και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον κι απ’ την ελληνική πλευρά. Τελικά, με 35 εκατ. δολλάρια την αγόρασε εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου με δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, η οποία τώρα τη διαπραγματεύεται να την πουλήσει έναντι 350 εκατ. δολλαρίων σε αμερικανική τουριστική εταιρεία. Οι υποψήφιοι αγοραστές συνέταξαν και κοινοποίησαν στην τουρκική κυβέρνηση συνολική πρόταση αξιοποίησης του νησιού, που περιλαμβάνει την ανέγερση τριών υπερπολυτελών ξενοδοχείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνα κ.λπ..
Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η νησίδα όπως είναι σήμερα και όπως προβλέπεται απ’ την πρόταση των επενδυτών. Θα δούμε τελικά αν θα περάσει, αν δηλαδή θα επιτραπεί να κτίσουν μέσα στη θάλασσα και να υπερκαλύψουν με τσιμέντο όλο το νησί. Μίλησε κανείς για αιγιαλό και παραλία!
Νέα διαδήλωση στους Αλλιανούς
Προχθές Κυριακή, το μεσημέρι, εκατοντάδες πολίτες απ’ την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Πέργαμο, το Αϊβαλί κ.α. συγκεντρώθηκαν, παρά τις απαγορεύσεις, στον αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στην κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι 1.000 διαδηλωτές με τα σώματά τους (όπως φαίνεται κι απ’ τη φωτογραφία) έπεσαν στο έδαφος, δίπλα στα καλυμμένα με άμμο και πλαστικό αρχαία, σχηματίζοντας τη λέξη «ΥΟΚ», δηλαδή «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη λειτουργία του φράγματος.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και 40 ξεναγοί απ’ την Πόλη, οι οποίοι χαρακτήρισαν σφαγή του πολιτισμού ό,τι συμβαίνει σήμερα στους Αλλιανούς και κατέθεσαν μαύρο στεφάνι. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, χαρακτηρίστηκε και πάλι «χλιαρή», ίσως λόγω του πολιτικού κόστους σε σχέση με τους αγρότες των γύρω χωριών.