Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, επιτεύχθηκε τελικά την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπαγωγή του Νοσοκομείου Μυτιλήνη στη Ζώνη Γ όπως ισχύει και για τα άλλα νησιωτικά νοσοκομεία.
Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, επιτεύχθηκε τελικά την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπαγωγή του Νοσοκομείου Μυτιλήνη στη Ζώνη Γ όπως ισχύει και για τα άλλα νησιωτικά νοσοκομεία. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ήταν το μόνο Νοσοκομείο από όλο το Αιγαίο που θα παρέμενε στη Β Ζώνη, γεγονός που συνεπαγόταν σημαντική μείωση των εφημεριών των γιατρών και τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλου Παπαδόπουλου, στα τέλη Μαΐου, ότι «δεν μπορεί η Μυτιλήνη ν’ αποτελέσει εξαίρεση», στις 7 Ιουνίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που άφηνε… «και με τη βούλα» το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου (;), έξω από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ζώνης Γ (που αφορά «άγονες ή απομακρυσμένες ή νησιωτικές ή προβληματικές περιοχές). Στη Ζώνη Γ είχαν ενταχθεί από τη Λέσβο μόνο τα Κέντρα Υγείας Άντισσας, Καλλονής, Πολιχνίτου, καθώς και το Νοσοκομείο της Λήμνου.
Τέλη Μαΐου οι εφημερίδες της Ρόδου πανηγύριζαν για την υπαγωγή του Νοσοκομείου τους στη Ζώνη Γ στην εκπνοή του χρόνου πριν την υπογραφή της σχετικής απόφασης, και τότε επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που ήθελαν τη Μυτιλήνη να «μένει έξω».
«Δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Στη Ζώνη Γ θα ενταχθούν όλα τα νησιωτικά νοσοκομεία, δεν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις», δήλωνε τότε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των γιατρών του Νοσοκομείου, που τόνιζαν ότι η παραμονή του Βοστάνειου στη Ζώνη Β αυτόματα θα σημάνει λιγότερες εφημερίες. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που το Νοσοκομείο Μυτιλήνης είχε υπαχθεί στη Ζώνη Β, οι εφημερίες που εγκρίνονται δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ οι γιατροί έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Δεκέμβριο τις επιπλέον εφημερίες που έχουν εκτελέσει.
Τι επιτεύχθηκε
Τα νοσοκομεία της Ζώνης Γ εξασφαλίζουν αυτομάτως την έγκριση 11 εφημεριών από το Υπουργείο, ενώ αντιθέτως αυτά της Ζώνης Β μπορούν να έχουν μόνο επτά εφημερίες. Δεδομένης της έλλειψης θέσεων γιατρών, ιδιαίτερα σε κάποια τμήματα του Νοσοκομείου όπως είναι η ΜΕΘ και το Πνευμονολογικό, το γεγονός αυτό ήδη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην κάλυψη του προγράμματος εφημεριών.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου είχαν ζητήσει την παρέμβαση τοπικών φορέων για το θέμα, ενώ επαφές και ασφυκτικές πιέσεις ξεκίνησε και η διοίκηση του Νοσοκομείου, που πέτυχε τελικά να υπογραφεί συμπληρωματική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που εντάσσει και το Βοστάνειο στη Ζώνη Γ. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Ε», επιβεβαίωσε τη θετική εξέλιξη. «Πράγματι καταφέραμε ν’ ανατρέψουμε αυτή την αδικία που υπήρχε για το Νοσοκομείο μας, το οποίο θα υπαχθεί όπως και όλα τα άλλα νησιωτικά νοσοκομεία στη Ζώνη Γ. Θέλω να πως ένα “ευχαριστώ” στον αναπληρωτή υπουργό κ. Σηφουνάκη για την παρέμβασή του, που βοήθησε καθοριστικά στην κατεύθυνση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.