Μέσα σε κλίμα συγκίνησης με παρόντες συγγενείς εκτελεσμένων και με πλούσιες ιστορικές αναφορές στην περίοδο της Κατοχής στη Λέσβο, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα «Στο σημάδι…».
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με πλούσιες ιστορικές αναφορές στην περίοδο της Κατοχής στη Λέσβο, παρουσιάστηκε, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από το δήμο Μυτιλήνης, το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα «Στο σημάδι…». Η παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε με την ευκαιρία της 65ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκε μπροστά στο αναπλασμένο πλέον Μνημείο Πεσόντων στα Τσαμάκια - που αποτέλεσαν, άλλωστε, το αντικείμενο έρευνας του συγγραφέα -, το οποίο εγκαινιάστηκε την ίδια μέρα αναγράφοντας πλέον τα πλήρη στοιχεία και των 42 εκτελεσθέντων.
«65 χρόνια μετά τη συντριβή των Γερμανών και την απελευθέρωση της χώρας, σήμερα κάνουμε μια επετειακή γιορτή και μια παρουσίαση του βιβλίου “Στο Σημάδι…” του Γιώργου Γαλέτσα. Ο οποίος, με πολύ κόπο και με τη συνεργασία κάποιων ανθρώπων και υπηρεσιών, κατόρθωσε να γράψει αυτό το βιβλίο που εξέδωσε ο δήμος Μυτιλήνης και στο οποίο φαίνεται ανάγλυφα το δράμα που έζησαν 42 συμπατριώτες μας, Μυτιληνιοί και από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που εκτελέστηκαν στα Τσαμάκια, στις τραγικές στιγμές που έζησε τότε όλη η χώρα», είπε, ανοίγοντας την εκδήλωση και συγχαίροντας το συγγραφέα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής.
Στη συνέχεια, περιέγραψε το πώς τον προσέγγισε ο συγγραφέας και του έδειξε τα στοιχεία που είχε δώσει η έρευνά του πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ δεν παρέβλεψε μάλιστα να αναφερθεί, παράλληλα με το γεγονός της ανακαίνισης του Μνημείου που εγκαινιαζόταν την ίδια μέρα, στην κίνηση που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κάνει στο παρελθόν, δίνοντας στους δρόμους της Βαρειάς τα ονόματα των πεσόντων ηρώων της Κατοχής.
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Στο σημάδι...». Αριστερά, οι κύριοι Παρασκευαΐδης, Σαλαβόπουλος, Γιακαλής και Γαλέτσας (πάνω). Το κοινό της εκδήλωσης
Βιντεοπαρουσίαση και ομιλίες
Την ομιλία του δημάρχου Μυτιλήνης ακολούθησε η προβολή βίντεο με φωτογραφίες ντοκουμέντα από την περίοδο της Κατοχής και αφήγηση στην καθαρεύουσα, στοιχεία που προέκυψαν μέσα και από την έρευνα του Γιώργου Γαλέτσα. Το βιβλίο παρουσίασαν στη συνέχεια οι φιλόλογοι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Απόστολος Σαλαβόπουλος, που, χρησιμοποιώντας και στοιχεία από την έκδοση, που αφορούσαν τους εκτελεσμένους στα Τσαμάκια, μίλησαν για την ιστορική περίοδο των χρόνων της Κατοχής (1941 - 1944) στη Λέσβο.
«Φιλοτεχνώντας τούτο το αφιέρωμα, τρόμαξα από τη “δημόσια λησμονιά” που υπήρχε τόσα χρόνια», είπε ο ίδιος ο Γιώργος Γαλέτσας, μιλώντας για τη σημαντική παράλειψη που αποτελούσαν τα εννέα ονόματα που προστέθηκαν πρόσφατα και για το ίδιο το έργο του. «Έρχομαι να συμπληρώσω και να οριστικοποιήσω αυτό τον πίνακα για τους εκτελεσμένους», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας παράλληλα το δήμο Μυτιλήνης.
Ο κ. Νάσος Γιακαλής το πρωί του Σαββάτου, μπροστά στον αναπλασμένο χώρο του Μνημείου των εκτελεσμένων
Παρόντες συγγενείς εκτελεσμένων
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως ανάμεσα στους 200 περίπου παρισταμένους την παρουσίαση του βιβλίου «Στο σημάδι…» παρακολούθησαν συγκινημένοι και 70 περίπου συγγενείς εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, αρκετοί μάλιστα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που κατάφερε να συγκεντρώσει εκείνη τη μέρα στη Μυτιλήνη με πρόσκλησή του ο κ. Γαλέτσας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, εκτός από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Καλλιόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου Ευστράτιος Κακάμπουρας, καθώς και πολλοί συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Μετά την εκδήλωση, ο δήμος παρέθεσε στο κυλικείο της πλαζ μια μικρή δεξίωση, όπου το βιβλίο μοιράστηκε στους παρευρισκομένους από τον κ. Γαλέτσα και τον κ. Γιακαλή.
Να σημειωθεί πως το πρωί της ίδιας μέρας, ο δήμος είχε διοργανώσει στο Μνημείο Πεσόντων την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων για την 66η φέτος επέτειο από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από το γερμανικό στρατό κατοχής. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του Στρατού, μεταξύ των οποίων και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, που δήλωσε για την επέτειο: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα ιστορικής μνήμης για το νησί μας, αφού θυμόμαστε και τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στη γερμανική κατοχή και στον ολοκληρωτισμό του Χιτλερισμού.»