Ματαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια της διοίκησης του «Θεομήτωρ» για μετακίνηση των ανήλικων μεταναστών από το ανακαινισμένο (πρώην Σανατόριο) στο κυρίως κτήριο στην Αγιάσο και αντίστοιχα των περιθαλπόμενων στο χώρο όπου λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Ανηλίκων.
Ως έχει η ανθρωπογεωγραφία των περιθαλπομένων στην Αγιάσο
Ματαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια της διοίκησης του «Θεομήτωρ» για μετακίνηση των ανήλικων μεταναστών από το ανακαινισμένο (πρώην Σανατόριο) στο κυρίως κτήριο στην Αγιάσο και αντίστοιχα των περιθαλπόμενων στο χώρο όπου λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Ανηλίκων. Τα προβλήματα με την πυρασφάλεια, δεν έχουν ακόμη λυθεί, ενώ η διοίκηση του «Θεομήτωρ», κάλεσε κλιμάκιο τεχνικών της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) να εξετάσει το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο και να καταγράψει κακοτεχνίες, που διαπιστώνει η διοίκηση ότι έχουν γίνει.
Το σκεπτικό της απόφασης μετακίνησης των ανηλίκων στο κτήριο της Αγιάσου, ήταν ότι το ανακαινισμένο κτήριο του πρώην Σανατορίου, προοριζόταν για τους περιθαλπόμενους, γι’ αυτό και διαθέτει ειδικές υποδομές ώστε να κάνει τη ζωή τους εκεί, ευκολότερη. Λόγω όμως του ότι δεν είχε δοθεί η απαραίτητη βεβαίωση πυρασφάλειας εδώ και τρία χρόνια -όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες- και στη συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών οι οποίοι μεταφέρθηκαν προσωρινά τότε, στο συγκεκριμένο κτήριο, οι περιθαλπόμενοι δεν πήγαν ποτέ εκεί.
Χωρίς λύση
Τρία χρόνια μετά, το «Θεομήτωρ» ακόμη δεν έχει βρει λύση στο θέμα της πυρασφάλειας, καθώς οι όροι για άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα, είναι πολύ πιο αυστηροί. Επιπρόσθετα, η διοίκηση διαπιστώνει τώρα και τεχνικά προβλήματα στο ανακαινισμένο κτήριο. Δεδομένου μάλιστα ότι υπογράφθηκε νέα προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του Κέντρου Ανηλίκων εκεί, φαίνεται πως για τουλάχιστον έξι μήνες, δεν θα μπορέσει ν’ αλλάξει τίποτα.
«Είναι άδικο να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κτήριο από τους ανθρώπους για τους οποίους σχεδιάστηκε, προκειμένου να διευκολύνει την καθημερινότητά τους εκεί», είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο κ. Γραμμέλλης. Ο οποίος είχε εξαγγείλει και εργασίες συντήρησης - επισκευής στο κτήριο Α΄ στην Αγιάσο, όπου θα μεταφέρονταν οι ανήλικοι.
Πάντως, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του «Θεομήτωρ» αναγκάστηκε να πάρει πίσω την εξαγγελία που είχε κάνει από το περασμένο καλοκαίρι για μετακίνηση των περιθαλπόμενων στο ανακαινισμένο κτήριο του πρώην Σανατορίου μετά από αντιδράσεις εργαζομένων του ιδρύματος «Θεομήτωρ» οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μετακινούνται στο συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο είναι αρκετά απομακρυσμένο από το χωριό της Αγιάσου και το χειμώνα πολλές φορές, η πρόσβαση είναι δύσκολη.
Κλείνει η «Ελπίς»
Αποφασισμένη ωστόσο, να υλοποιήσει την απόφασή της για κλείσιμο του ξενώνα «Ελπίς» της Μυτιλήνης, είναι η διοίκηση του «Θεομήτωρ». Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφασή της από την «Ηλιακτίδα» αλλά και από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους στον ξενώνα, που δεν θέλουν να μετακινηθούν στην Αγιάσο, ο Διοικητής του ιδρύματος «Θεομήτωρ», ξεκαθαρίζει ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει παραδώσει τα κλειδιά του ξενώνα της Μυτιλήνης. «Δεν μπορεί να έχουμε ολοκαίνουργιο κτήριο στην Αγιάσο για τα προγράμματα αποασυλοποίησης και να νοικιάζουμε χώρο στη Μυτιλήνη. Για μένα αυτό είναι προκλητικό. Μας ζήτησαν οι περιθαλπόμενοι να παραμείνουν μέχρι και τις γιορτές. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς του ξενώνα στη Μυτιλήνη. Ήδη το κτήριο στην Αγιάσο, είναι έτοιμο να λειτουργήσει». |