Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Μούδρο. Πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάσθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Μούδρο. Πρόκειται για ένα έργο που κατασκευάσθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το σύνολο σχεδόν του έργου, ενώ απομένει να τοποθετηθούν οι τεχνικοί ογκόλιθοι στις δύο προβλήτες και να γίνει το έργο για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Το αλιευτικό καταφύγιο στο Μούδρο είναι ένα έργο το οποίο θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αλιείς της περιοχής, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου των αλιέων της Λήμνου.
Στο λιμάνι του Μούδρου και στο πλαίσιο του έργου του αλιευτικού καταφυγίου, κατασκευάστηκε ένας προστατευτικός μόλος, ο οποίος θα προφυλάσσει και το υφιστάμενο τουριστικό καταφύγιο του ΕΟΤ, ενώ έγινε εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, καθώς και έργα βελτίωσης της πλατείας, η οποία επεκτάθηκε κατά 20 επιπλέον μέτρα. Με την κατασκευή του νέου αλιευτικού καταφυγίου θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις, που θα εξυπηρετήσουν τον αλιευτικό στόλο του μεγαλύτερου τμήματος της Λήμνου και συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού 140 αλιευτικών σκαφών μαζί με τις μικρότερες βάρκες των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής.
Χρόνιο αίτημα
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών Λήμνου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, Βασίλης Ιωάννου, παρουσιάζοντας στο «Ε» την πορεία κατασκευής του έργου, τόνισε: «Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο και αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό, καθώς αποδεικνύεται ότι μπορούμε σε σύντομο χρόνο να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα.»
Το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφύγιου στο Μούδρο είναι προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το δήμαρχο Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, απ’ τη στιγμή που «ήταν το μεγαλύτερο αίτημα των αλιέων καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του αλιευτικού στόλου βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μούδρου. Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προήλθε από το τομεακό πρόγραμμα αλιείας και όχι από το ΠΕΠ, έγινε ένα ακόμη έργο στο δήμο μας χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση ή να στερηθούμε κάποια άλλα έργα.»
Αξιοποίηση λιμανιού
Μπροστά από το αλιευτικό καταφύγιο του Μούδρου θα κατασκευαστεί μια μεγάλη πλατεία 6.000 στρεμμάτων, που ο δήμος προτίθεται άμεσα να την αξιοποιήσει. Παράλληλα με το αλιευτικό καταφύγιο, ο δήμος Μούδρου προωθεί και την κατασκευή τουριστικού αγκυροβολίου στο χώρο του γηπέδου, για θέσεις πρόσδεσης 180 σκαφών, ενώ ήδη εκπονείται η σχετική μελέτη με τη χρηματοδότηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Ο δήμος της περιοχής μέσα από τα συγκεκριμένα έργα προσβλέπει στην αξιοποίηση του ιστορικού λιμανιού του Μούδρου. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, «πρόκειται για ένα ιστορικό λιμάνι το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, του Μούδρου, και θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαφορετική πορεία ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα. Είναι ένα ασφαλέστατο λιμάνι με σημαντικές ιστορικές καταβολές και προσπαθούμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε έναν σημαντικό πυρήνα θαλάσσιας τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο δίκτυο αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων.».
Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Μούδρου έχει δραστηριοποιηθεί σημαντικά σε έργα κατασκευής αλιευτικών καταφυγίων. Μετά την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου της Πλάκας, αλλά και τον επόμενο μήνα του αλιευτικού καταφυγίου στο Μούδρου, θα ακολουθήσουν προσπάθειες για την ένταξη του τουριστικού αγκυροβολίου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για την ένταξη του αλιευτικού καταφυγίου στο Κέρος στην περιοχή της Καλλιόπης, μέσα από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.