Υπολειτουργεί το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος

01/07/2012 - 05:56
Μια κρατική υπηρεσία που έκανε ουσιαστική δουλειά, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Ο λόγος για το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου, το οποίο σήμερα καλύπτει τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο.
Μια κρατική υπηρεσία που έκανε ουσιαστική δουλειά, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Ο λόγος για το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου, το οποίο σήμερα καλύπτει τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο. Σήμερα το Εργαστήριο λειτουργεί με μόλις τέσσερις υπαλλήλους (μόνιμους) όταν πριν ένα χρόνο είχε 14. Από αυτούς, οι 10 απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Φέτος τον Οκτώβριο ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), στον οποίο ανήκει το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος, έστειλε αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκριθεί η πρόσληψη συμβασιούχων που θα απασχοληθούν στα εργαστήρια όλης της χώρας, και σε αυτό της Λέσβου. Όμως η έγκριση του αιτήματος δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου της Λέσβου, κτηνίατρο Νίκο Βερβέρη, που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΕΛΟΓΑΚ, ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις συμβασιούχων, και η απάντησή του ήταν: «Ως σήμερα δεν έχουμε καμμία ενημέρωση γιατί δεν έγιναν οι προσλήψεις. Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το γενικότερο κλίμα.»
Το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος έχει τέσσερα άτομα μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται άλλα 10 άτομα που απασχολούνται ως δειγματολήπτες (επτά άτομα) και τεχνικοί εργαστηρίου (τρία άτομα). Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος να συμπληρωθεί, προκειμένου να συγκεντρώνονται τα δείγματα του γάλακτος και να γίνονται οι απαραίτητες αναλύσεις στο Εργαστήριο.
Το προσωπικό αυτό ήταν διασκορπισμένο σε όλο το βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα στη Λήμνο απασχολούνταν κάθε χρόνο ένας συμβασιούχος με πλήρη και άλλος ένας με τετράωρη απασχόληση.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι τώρα

Η νομοθεσία που ισχύει για τους ελέγχους γάλακτος προβλέπει ότι αυτοί μπορεί να γίνουν με τρεις τρόπους:
- Από τα Εργαστήρια Ελέγχου Γάλακτος του ΕΛΟΓΑΚ, με συγκέντρωση των δειγμάτων από τους υπαλλήλους του Οργανισμού.
- Από τα Εργαστήρια Ελέγχου Γάλακτος του ΕΛΟΓΑΚ, με προσκόμιση των δειγμάτων από τους τυροκόμους.
- Από πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτουν οι τυροκομικές μονάδες.
Στη Λέσβο η μόνη τυροκομική επιχείρηση που διαθέτει εργαστήριο για την πραγματοποίηση των ελέγχων είναι η «Λεσβιγάλ». Όλες οι υπόλοιπες τυροκομικές μονάδες, λόγω της μη πρόσληψης των δειγματοληπτών, στέλνουν οι ίδιες τα δείγματα στο εργαστήριο με courier.
Αυτή η διαδικασία είναι βέβαιο ότι δε διασφαλίζει ούτε τους τυροκόμους ούτε τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πώς λαμβάνονται τα δείγματα, κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η συντήρηση και η μεταφορά τους, αλλά και το αν ελέγχεται το γάλα όλων των κτηνοτρόφων.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι φέτος έχει γίνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος στα νησιά μας, καθιστώντας άμεσο τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η ποιότητα του γάλακτος που τυροκομείται.
Τα προηγούμενα χρόνια το Εργαστήριο Ελέγχου Γάλακτος είχε καταφέρει σταδιακά να αυξήσει τους ελέγχους από τα 4.000 δείγματα στα 27.000. Αυτό είχε τότε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος (αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα αυτό είχε δημοσιεύσει το περιοδικό «Νησιωτικό Αγρόκτημα», τεύχος 8).

Η δημόσια υγεία
Στα εργαστήρια ελέγχεται η ποιότητα του γάλακτος όσον αφορά στο μικροβιακό τους φορτίο, την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, ασβέστιο, αν έχουν γίνει προσμείξεις πρόβειου με κατσικίσιο γάλα ή άλλα γάλατα, αν έχουν γίνει προσμείξεις με νερό. Επίσης γίνεται έλεγχος κατά πόσο το γάλα που τυροκομείται περιέχει αντιβιοτικά.
Πέρα από την ποιότητα του γάλακτος που τυροκομείται, οι έλεγχοι αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο και στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ επιπλέον αποτελούν εχέγγυο για την ποιότητα των τυριών που παράγονται.
Η μείωση του αριθμού των ελέγχων και η υποβάθμιση της όλης διαδικασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα του γάλακτος, δημιουργεί πολλά κενά στην προστασία της δημόσιας υγείας και φυσικά θα δημιουργήσει προβλήματα στις εξαγωγές ελληνικών τυριών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey