Μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και μεταξύ στελεχών του κοινοβουλίου, άνοιξε η γνωστή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, με αφορμή την ομιλία του ιερέα-εκπαιδευτικού στην επέτειο της απελευθέρωσης της Λήμνου.
Δηλώσεις-αντιδηλώσεις Γαληνού και από άμβωνος μητροπολιτικά κηρύγματα κατά του Νίκου Σηφουνάκη
Μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και μεταξύ στελεχών του κοινοβουλίου, άνοιξε η γνωστή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη, με αφορμή την ομιλία του ιερέα-εκπαιδευτικού στη διάρκεια της δοξολογίας για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λήμνου, το περασμένο Σάββατο.
Με πρώτο το βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό, ο οποίος υπερασπίστηκε τον ιερέα, τη συνέχεια χθες έδωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο γνωστός για τις απόψεις του Μητροπολίτης, με δήλωσή του «επιπλήττει» τον κ. Σηφουνάκη, καθώς όπως τονίζει θα πρέπει να έχει νομικές γνώσεις, γιατί αλλιώς πέφτει σε σφάλματα «που απομειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβερνήσεως». Εναντίον του Νίκου Σηφουνάκη τάχθηκε με «ανοικτή επιστολή» του και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.
«Συμβατική υποχρέωση…»
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη και τις θέσεις που εξέφρασε σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών, σπεύδει να δηλώσει ότι η μισθοδοσία αποτελεί συμβατική νομική υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Σεραφείμ αναφέρεται στη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι αυτό έχει προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της περιουσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην ίδια δήλωσή του επιτίθεται και στην πανεπιστημιακό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, καθώς η ίδια φέρεται προσφάτως να διατύπωσε τη θέση της σε μια εκδήλωση στον Πειραιά ότι υπάρχει αναγκαιότητα δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», αναφέρει σε ανοικτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.
Ο κ. Παύλος κατηγορεί τον υπουργό για τα όσα υποστήριξε κατά των ιερέων λέγοντας πως η ανακοίνωσή του χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και τον προτρέπει να είναι πιο σεμνός, γιατί είναι ένας από τους ενόχους για το «κατάντημα της χώρας».
«Στοχοποιήσατε ένα ιερέα. Πιθανόν να έκανε λάθος. Τον διασύρατε, όμως, αδίκως. Τον είπατε διπλοθεσίτη. Αλλού ψάξτε εκείνους που παίρνουν και δυο και τρεις μισθούς. Είναι εκπαιδευτικός και είναι και ιερέας. Δεν κάνει κάτι παράνομο. Παράνομος είσθε εσείς, που καταστρατηγείτε το νόμο που προβλέπει ότι μπορεί να είναι και ιερέας και εκπαιδευτικός, και αχρηστεύετε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικές με το θέμα, ίσως γιατί νομίζετε ότι το κράτος είσθε εσείς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σισανίου.
Κοινοβουλευτικός διάλογος
Στο μεταξύ, ο κ. Σηφουνάκης σε δήλωσή του έδωσε απάντηση στα όσα ανέφερε προχθές στη δήλωσή του ο κ. Γαληνός. «Ευχαριστώ το συνάδελφο βουλευτή που με απάλλαξε απ’ την αγγαρεία να “συστήσω” τον “ιεροδιδάσκαλο” στους πολίτες του Νομού μας. Η σπουδή του να επωμισθεί την ανοίκειο συμπεριφορά του παπά, που αποπειράθηκε να δηλητηριάσει με τον αμοραλισμό του τον παλλαϊκό εορτασμό της εθνικής επετείου, αλλά και η ακριβής γνώση του για τα έργα και τις ημέρες του, φαίνεται να δικαιώνει τους όποιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησα», είπε ο κ. Σηφουνάκης.
Άμεση η αντίδραση του κ. Γαληνού: «Καλό θα ήταν ο εκλεκτός μου συνάδελφος κ. Νίκος Σηφουνάκης να εγκαταλείψει τη στρεψοδικία και να αναζητήσει την αυτογνωσία. Το να περιφέρει την ταμπέλα του “δημοκράτη” την ίδια ώρα που υιοθετεί τις αυταρχικές συμπεριφορές ενός βάναυσου και στυγνού εξουσιαστή, δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το δημοκρατικό ήθος που κάθε Έλληνας βουλευτής οφείλει να έχει. Στη Δημοκρατία όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη από εμάς, τους ανεχόμαστε και τους σεβόμαστε, δεν τους διαπομπεύουμε ούτε τους φιμώνουμε. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δείχνω την ίδια σπουδή στην υπεράσπιση συμπολιτών μου, ανεξαρτήτως θέσης και ιδεολογίας, που υφίστανται ανοίκειες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις από τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας», σημείωσε ο κ. Γαληνός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία, καθώς και στη μισθοδοσία των κληρικών.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ στην «Τζιχάντ»
Στο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Σηφουνάκη τοποθετείται και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με σχόλιό του.
Για τον «καβγά» Σηφουνάκη - Γαληνού, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δείχνει πόσο μακριά βρίσκονται κι οι δύο απ’ τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών».
«Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα στη Λήμνο από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την απελευθέρωση της Λήμνου, προκειμένου να μεταφέρει αλλού τη συζήτηση άρπαξε την ευκαιρία από ένα κήρυγμα ενός ιερέα σε εκκλησία της Λήμνου την ημέρα της απελευθέρωσης, για να επιτεθεί στην Αριστερά και να την ταυτίσει με τον ακροδεξιό λόγο.»
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σηφουνάκης είναι υπόλογος για τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν «σε αγαστή συνεργασία με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη Ν.Δ. και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τον καλεί «να φορολογήσει τώρα την εκκλησιαστική περιουσία, όπως βάζει τα χαράτσια στα νοικοκυριά των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων. Να βγάλει τους ιερείς απ’ το δημόσιο μισθολόγιο, αν πραγματικά θέλει, να διαχωρίσει Κράτος και Εκκλησία, όπως εδώ και χρόνια με παρρησία και επιμονή προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.».