Ζητήματα που αφορούσαν στην τοπική οικονομία συζήτησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο γραφείο του νομάρχη Λέσβου.
Ζητήματα που αφορούσαν στην τοπική οικονομία συζήτησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο γραφείο του νομάρχη Λέσβου. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ. εξήγησε στους συμμετέχοντες ότι σε μια εποχή που βασικό ζητούμενο είναι η προώθηση της ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί να έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και χρήζουν αντιμετώπισης.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με την κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων, μηδέ του κ. Μητσοτάκη εξαιρουμένου, ότι θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των προβλημάτων της νησιωτικότητας, αλλά και εξειδίκευση σε όλες τις πολιτικές, σε όλες τις αποφάσεις, που να λαμβάνει υπόψη τις υστερήσεις της νησιωτικότητας. «Υπάρχουν υπουργοί, διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου», είπε ο Παύλος Βογιατζής, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, συμπλήρωσε ότι «δε φτάνει μόνο ο βουλευτής Λέσβου, ο Σπύρος Γαληνός, που είναι εδώ στη σύσκεψη, να θέτει τέτοια ζητήματα στη Βουλή. Πρέπει να υπάρξει ένα λόμπυ βουλευτών που να στηρίζει τις νησιωτικές πολιτικές και στο κοινοβούλιο.».
Ισοδύναμο ζωής
Ο κ. Ορφανός έδωσε υπόμνημα στον κ. Μητσοτάκη, ενώ στη σύσκεψη, που συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος Παρασκευάς Φραντζέσκος, το Επιμελητήριο έθεσε το θέμα των ενδονησιωτικών συγκοινωνιών και του μεταφορικού ισοδύναμου, των πολυκαταστημάτων, των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, των προβλημάτων της αγοράς και δη αυτών με την Τουρκία, καταθέτοντας και προτάσεις όπως η δημιουργία ζώνης φτηνής διαβίωσης, που θα είναι ελκυστική για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς κ.λπ., ώστε να έρθουν απ’ όλη τη χώρα στη Λέσβο.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σειρά από σχόλια λέγοντας, για παράδειγμα, ότι είναι πολλά τα λεφτά που δίνονται ως ενισχύσεις για τις άγονες γραμμές, για τη συγκεκριμένη ποιότητα συγκοινωνιών. Ρώτησε, ακόμη, πόσα μαγαζιά έχουν κλείσει στην αγορά της Μυτιλήνης, για να καταθέσει την άποψη ότι απ’ την περιοδεία που έκανε στην Ερμού θεωρεί πως η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα που δεν έχουν βάλει λουκέτο μόνο και μόνο επειδή θα πρέπει να δώσουν μεγάλες αποζημιώσεις στους υπαλλήλους τους.
Μεγάλο μέρος της σύσκεψης αφιερώθηκε στα ζητήματα του τουρισμού, με αφορμή τις τοποθετήσεις των προέδρων των Συλλόγων Ξενοδόχων Περικλή Αντωνίου και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Γιάννη Αμπουλού, αλλά και τις διευκρινίσεις που προσέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η αρμόδια αντινομάρχης Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή.
Και ο κ. Αντωνίου, αλλά και ο Σπύρος Γαληνός που πήρε το λόγο, μίλησαν για το «ισοδύναμο ζωής», όποια δηλαδή οικονομική παρέμβαση θα μικρύνει το χάσμα μεταξύ των νησιωτικών περιοχών, που επιβαρύνονται πρόσθετα με το μεταφορικό κόστος, και των ηπειρωτικών.
Ποιότητα και αξιοπιστία
Στην ίδια σύσκεψη, ο εκπρόσωπος των Ιδιωτικών Ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, αλλά και γενικότερα της χαμηλής ελαιοπαραγωγής, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε εκτός των προβλημάτων και στις ευκαιρίες που υπάρχουν, όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στις ξένες αγορές, όπως της Τουρκίας και της Κίνας, για τα τοπικά προϊόντα. Μια απ’ τις πολλές προτάσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης αφορούσε στην ανάγκη οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες να έχουν διορατικότητα και να αφουγκράζονται τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην παγκόσμια αγορά. Όπως είπε, μετά την Κίνα, θα ανοίξει η τεράστια αγορά της Ινδίας κι ίσως από τώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται η χώρα, έχοντας σε κάθε τέτοιο «άνοιγμα» προϊόντα που θα πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις: την ποιότητα και την αξιοπιστία.
Το παρών στη συνάντηση έδωσαν η πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου και οι αντινομάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Χάρης Γραμμός και Σταύρος Ψαρρόπουλος.