Τα προβλήματα που απασχολούν τους μηχανικούς, αλλά και τα ζητήματα που άπτονται της εκπαίδευσης των μηχανικών στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένης της 15ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Πολυτεχνείων και των Κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών, στο Πλωμάρι.
Τα προβλήματα που απασχολούν τους μηχανικούς, αλλά και τα ζητήματα που άπτονται της εκπαίδευσης των μηχανικών στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένης της 15ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Πολυτεχνείων και των Κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών, που από χθες φιλοξενεί η Λέσβος στο Πλωμάρι.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο συμμετέχων στη Σύνοδο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, εστίασαν στην κρίση που βρίσκεται και για τους μηχανικούς προ των πυλών.
Ξεκινώντας με το θέμα της Συνόδου, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι σε αυτή θα συζητηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να συνεχίσουν οι πολυτεχνικές σχολές να δίνουν αποφοίτους υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία που οι μηχανικοί έχουν με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, συνεργασία που όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος έχει γίνει ιδιαίτερα στενή το τελευταίο διάστημα, όσο συμπιέζεται η μεσαία τάξη και η πορεία της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
«Καταρρέει η οικοδομή»
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, στη συνέχεια, μίλησε για την κρίση που θα πλήξει τους μηχανικούς, για την ανεργία που θα πλήξει τον κλάδο αλλά κι όλα τα οικοδομικά επαγγέλματα, εξ αιτίας της πολιτικής επιλογής του οικονομικού επιτελείου «να καταρρεύσει η οικοδομή». Ο κ. Αλαβάνος εξήγησε ότι σε μια χώρα όπου οι μηχανικοί είναι τετραπλάσιοι απ’ αυτούς που χρειάζονται, σε μια χώρα που έχει ελαχιστοποιηθεί, λόγω της επιλογής για μη αναπτυξιακή πορεία, η ύλη των μηχανικών, το άνοιγμα του επαγγέλματος θα φέρει έναν εξοντωτικό για όλους τους μηχανικούς ανταγωνισμό. Ο κ. Αλαβάνος μίλησε ακόμη για τις συντάξεις απόλυτης φτώχειας που περιμένουν τους μηχανικούς, ενώ ανέφερε πως το ΤΕΕ έχει καταθέσει δεκαετή σχεδιασμό διεξόδου της χώρας απ’ την κρίση, ο οποίος και προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς ανάπτυξης (σημ.: σε επόμενο φύλλο μας θα δημοσιεύσουμε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη).
«Εχθρικό» το υπουργείο
Πρόγευση απ’ τα θέματα που θα απασχολούσαν τη Σύνοδο στο Πλωμάρι, έδωσε ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για το καλό κλίμα που αναπτύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του με το ΤΕΕ, επισήμανε πως «για πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο κλίμα εχθρότητας με το υπουργείο Παιδείας».
Τα θέματα που βάζουν οι πολυτεχνικές σχολές είναι η εξομοίωση του πτυχίου σχολών πενταετούς φοίτησης - όλο το πλέγμα των σπουδών στο Πολυτεχνείο, όπως ανέφερε ο κ. Μουτζούρης - με τίτλο μάστερ, καθώς και ο εξορθολογισμός των εισακτέων, με μείωση του αριθμού τους αλλά και με περιορισμό των μετεγγραφών προς τις πολυτεχνικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μουτζούρης μίλησε για υπερπληθυσμό μηχανικών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πέντε σχολές πολιτικών μηχανικών, όταν η Ολλανδία, που εξάγει τεχνογνωσία και μηχανικοί της κάνουν έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει μόνο μία σχολή πολιτικών μηχανικών.
Προσθετικά ο κ. Πιττός ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη σχολές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα, παρ’ ότι υπάρχουν προτάσεις κατατεθειμένες από πέρυσι στο υπουργείο.
Σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, ο κ. Αλαβάνος μίλησε για την πρόσφατη αναγνώριση απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ισοπεδωτικό για τους μηχανικούς, έως και επικίνδυνο, να αναγνωρίζονται ισότιμα οι διετείς σπουδές σε ένα κολλέγιο της Αθήνας και τα δυο χρόνια του μάστερ σε κάποιο αντίστοιχο της Αγγλίας, με το πτυχίο του μηχανικού ενός ελληνικού πολυτεχνείου».
Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και το θέμα του «Καλλικράτη» στις πολυτεχνικές σχολές, επρόκειτο να απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου που φιλοξενεί ο δήμος Πλωμαρίου και συνεχίζονται και σήμερα.