Όταν τον Αύγουστο του 2008 άρχιζα τη μέχρι σήμερα νέα συνεργασία με το φιλόξενο «Εμπρός», η προηγούμενη ήταν το 2001 - ‘02, δεν φανταζόμουν ότι η πίεση, των ανά δεκαπενθήμερο επισημάνσεων, θα έφερνε τόσα πολλά περιηγητικά δημοσιεύματα για την Λέσβο και τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν.
Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός
Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις
Όταν τον Αύγουστο του 2008 άρχιζα τη μέχρι σήμερα νέα συνεργασία με το φιλόξενο «Εμπρός», η προηγούμενη ήταν το 2001 - ‘02, δεν φανταζόμουν ότι η πίεση, των ανά δεκαπενθήμερο επισημάνσεων, θα έφερνε τόσα πολλά περιηγητικά δημοσιεύματα για την Λέσβο και τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν, ως και τις έρευνες για τους Μπεκήρ Αγάδες των Δαφίων και για τις προελεύσεις των ονομασιών της Αχερώνης και της Καλλονής.
Το έχω γράψει και το ξαναγράφω: Η τακτική υποχρέωση αποστολής κειμένων στην εφημερίδα με βοηθά, ενεργοποιώντας με, να διαβάσω, ερευνήσω, ψάξω σε αρχεία-Κώδηκες, να περιηγηθώ εκδρομικά με την Ερατώ στους αναφερόμενους τόπους και τελικά να καταγράψω τα πρωτότυπα κείμενα, που μπορούν να μετασχηματισθούν σε βιβλία, όπως συνέβη με «Τα Αστέρια του Μουράγιου» και όπως, κατά πώς έχω υποσχεθεί στην «Αιολίδα», ελπίζω να συμβεί με τη συγγραφή του βιβλίου: «Ο Μπεκήρ των Δαφίων και ο Καρέκος της Ίσσας».
Τα δημοσιεύματα που αρχίζουν σήμερα έχουν στόχο να φθάσουν ως το επόμενο φθινόπωρο και θα αναφέρονται στη Λέσβο και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν, εναλλάξ, από πρόσφατες περιηγήσεις και παλιές καταγραφές από το 1750 έως το 1931 επιλεγμένες από τους πέντε Κώδηκες της Δημογεροντίας Αχερώνης Καλλονής και τους δεκαεννέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης.
Σήμερα, τιμώντας το πρώτο κείμενο της δεύτερης συνεργασίας με το «Εμπρός» που δημοσιεύθηκε στις 23-8-2008 και είχε τίτλο «Ο Μίμης», επανέρχομαι δημοσιεύοντας έναν χάρτη του Κόλπου Καλλονής σημειωμένο με τις ονομασίες-θαλασσωνυμίες που αποδίδουν οι ντόπιοι ψαράδες για τις περιοχές του. Τον χάρτη επιμελήθηκε η Ερατώ, ύστερα από συνεργασία με τον ψαρά και ταβερνιάρη Μίμη Ντάβαζλη στο μαγαζί του στη Σκάλα, πέρυσι τον Μάιο, μετά από συνεστίαση με σαρδέλλες Καλλονής παστές, ψητές, τηγανητές και άλλα εδέσματα, ων ούκ εστιν αριθμός ή άλλη συγκρίσιμη νοστιμιά.
Η Ερατώ παρουσίασε τον χάρτη κατά την ομιλία της με τίτλο: «Ιστορία και Χημεία - Κόλπος Καλλονής» σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Σπουδαστικό Κέντρο του Μετοχίου, του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του Άγκντερ στην Καλλονή (14 - 21 Μαΐου 2011). Παρουσίασε ξανά τον χάρτη την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, σε ομιλία της στο 11ο Συνέδριο Χημείας Ελλάδας - Κύπρου, στη Λεμεσό, διαφημίζοντας τον Κόλπο Καλλονής και επιδεικνύοντας εμέ ως αυθεντικό προϊόν του!
Κατά την Ερατώ οι περισσότερες θαλασσωνυμίες «προκύπτουν από τις παράκτιες περιοχές, όμως κάποιες από αυτές υποδηλώνουν την ιδιαιτερότητα του Κόλπου. Όπως η “Αντραγάνα”, και υποθέτουμε ότι εκεί θα συναντήσουμε το ομώνυμο θαλάσσιο φυτό Δραγάνα ή Ντραγάνα, όπως αποκαλείται σε άλλα μέρη, μακρύ στενό χορταράκι που στρίβει σαν βίδα, αποτελεί νόστιμη τροφή για αστακούς και καβούρια και εκεί συχνάζουν λυθρίνια. Η “Λένα” πιθανά να παραπέμπει στην “λέμνα” του Θεόφραστου: “ο γαρ προσαγορεύουσι λέμνα τούτου τα πλείω καθ’ ύδατός εστι”, ένα φυτό της θάλασσας, (Θεόφραστος, «Περί Φυτών Ιστορίας» Δ΄, Χ, 1, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία «Οι Έλληνες», Άπαντα Τόμος 2, Εκδόσεις Κάκτος) ή στην ναυτική ορολογία όπου λέγκα ή λένα σημαίνει προέκταση».
Φίλε Μίμη, βάλε ένα πενηνταρέλλι ούζο με τους ανεπανάληπτους ψαρεμένους από σένα μεζέδες, έτσι όπως ξέρει να τους δημιουργεί η κυρά Όλγα σου, και κάτσε να πιούμε για τον χάρτη, ευχόμενοι: «Εύα, Ευοί, Ευάν και εις άλλα με υγεία!»