Η νέα απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να εγκαταστήσει ένα φωνητικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών στο ραντάρ στην Παναγιά της Λήμνου, έφερε για ακόμη μια φορά στους δρόμους τους κατοίκους της Παναγιάς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διεκδικούν δυναμικά την απομάκρυνσή του.
Η νέα απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), να εγκαταστήσει ένα φωνητικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών στο ραντάρ στην Παναγιά της Λήμνου, έφερε για ακόμη μια φορά στους δρόμους τους κατοίκους της Παναγιάς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διεκδικούν δυναμικά την απομάκρυνσή του.
Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν όταν τις τελευταίες ημέρες ενημερώθηκαν ότι η ΥΠΑ είχε ζητήσει από τον ΟΤΕ σύνδεση τηλεφωνικού κυκλώματος. Εξετάζοντας ακόμη περισσότερο την πληροφορία, διαπίστωσαν ότι στις 10 Φεβρουαρίου έγινε σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα ακολουθούσε και η σύνδεση του δικτύου του ΟΤΕ.
Η επόμενη αντίδραση των κατοίκων ήταν να ενημερώσουν τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος θα επισκεπτόταν χθες το πρωί τη Λήμνο, αλλά λόγω της αναβολής της επίσκεψή του συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου και τους άλλους φορείς που συμμετείχαν στην αποστολή για τον Άι-Στράτη. Η συντονιστική επιτροπή και οι κάτοικοι της Παναγιάς Λήμνου δηλώνουν εξοργισμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέροντας ότι «κατόπιν οργής εξ αιτίας των αρχικών διαβεβαιώσεων για την απομάκρυνση του ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας στην άνωθεν περιοχή και την τελική διάψευσή τους μέσω των συνεχών εμπαιγμών και διαρκών προσπαθειών εξαπάτησης των αρμοδίων», αποφάσισαν να ζητήσουν μέχρι τις 24 Απριλίου οριστική λύση στο πρόβλημά τους, ζητώντας και τη συμπαράσταση όλων των φορέων, «ειδεμή η συντονιστική επιτροπή θα αναγκαστεί να προβεί σε ενέργειες που δε συνάδουν με την ηθική και τη γενικότερη φιλήσυχη συμπεριφορά της Κοινότητας». Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που επέδωσαν, ζητούν την άμεση και οριστική απομάκρυνση του ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας από την περιοχή της Παναγιάς και της Λήμνου γενικότερα, αλλά και συχνότερη, σταθερή και ποιοτική συγκοινωνία «διότι η παρούσα κατάσταση έχει υποβαθμίσει και απομονώσει το νησί».
Η εκπρόσωπος των κατοίκων της Παναγιάς, Στέλλα Καβαλέρου, μιλώντας στο «Ε», μετέφερε την απόφαση των κατοίκων τονίζοντας: «Δε θα αφήσουμε να γίνει καμμία εργασία αν δεν ξηλωθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις και η κεραία του ραντάρ. Θα μας βρούνε για ακόμη μια φορά μπροστά και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την αποτροπή αυτής της εγκατάστασης, η οποία είναι “θάνατος” για μας και για τα παιδιά μας. Όταν συναντηθήκαμε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, του ζητήσαμε να μας κάνουν “πράσινο χωριό” και όχι να μας φέρνουν πάνω από τα κεφάλια μας παντός είδους βλαβερές ακτινοβολίες.»
Αλλά και ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων. «Δε δικαιολογείται - δήλωσε ο κ. Αδαμίδης - μετά από δύο χρόνια που έχει ληφθεί η απόφαση για τη μεταφορά του ραντάρ, να μην έχουν ξηλωθεί οι εγκαταστάσεις, δημιουργώντας ένταση στους κατοίκους και συνεχείς κινητοποιήσεις. Πρέπει η κατάσταση αυτή να τελειώσει εδώ.»