Μοχλός ο... Στρατής Μυριβήλης

01/07/2012 - 05:56
Την ανάδειξη του τόπου καταγωγής τους σε εκπαιδευτικό προορισμό επιδιώκουν οι Σκαμνιώτες της Αθήνας, έχοντας αποκτήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου την αίθουσα «Στράτη Μυριβήλη» στο Λαογραφικό Μουσείο της Συκαμνιάς και έχοντας υπόψη τους και την οικία του Στρατή Ελευθεριάδη.
Την ανάδειξη του τόπου καταγωγής τους σε εκπαιδευτικό προορισμό επιδιώκουν οι Σκαμνιώτες της Αθήνας. Έχοντας αποκτήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου την αίθουσα «Στράτη Μυριβήλη» στο Λαογραφικό Μουσείο της Συκαμνιάς και έχοντας υπόψη τους και την οικία του Στρατή Ελευθεριάδη, που ανήκει στην Κοινότητα, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν στο χωριό τους τις συνθήκες και υποδομές που θα το εντάξουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σχολείων.

Ένας σχεδόν χρόνος έχει περάσει από τα εγκαίνια της αίθουσας του Στρατή Μυριβήλη στο Λαογραφικό Μουσείο Συκαμνιάς, όπου έχουν τοποθετηθεί όλα τα προσωπικά αντικείμενα που φυλούσε ο συγγραφέας στο δωμάτιό του μετά από δωρεά που έκανε η κόρη του, Δροσούλα Αγγελοπούλου. Η αίθουσα διαμορφώθηκε από την εγγονή του συγγραφέα, Χριστίνα Μυριβήλη - Αγγελοπούλου, και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Συκαμνιάς «Η Αγία Φωτεινή», Μαριάνθη Τσάκου.
Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών Λέσβου «Η Παναγιά η Γοργόνα» είχε έρθει πριν καιρό σε επαφή με το Χρήστο Αδαμόπουλο, προσωπικό φίλο του ίδιου του Στρατή Μυριβήλη και της οικογένειάς του, ο οποίος διατηρούσε πολλά προσωπικά αντικείμενα και εκδόσεις του συγγραφέα, προκειμένου να δωριστούν και αυτά στην αίθουσα της Συκαμνιάς. Μετά το θάνατο του Αδαμόπουλου γίνεται προσπάθεια επαφής με την οικογένειά του, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια.
Υπάρχουν παράλληλα σκέψεις, δεδομένης και της ύπαρξης στο χωριό της οικίας του Στρατή Ελευθεριάδη, να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελέτης του Στρατή Μυριβήλη, με τη μεταφορά και του «δωματίου» του από το Λαογραφικό Μουσείο σε ένα μεγαλύτερο και ενιαίο χώρο.
Στόχος των Σκαμνιωτών είναι, με την ύπαρξη των παραπάνω χώρων, να αναδειχθεί το χωριό τους σε εκπαιδευτικό προορισμό, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε επαφή και με το Υπουργείο Παιδείας που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Ευαγγέλου, έχει δείξει μέχρι στιγμής θετική στάση.
«Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το χωριό, ακόμη και το να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα έχει σχέση με τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγεί ο ίδιο στο «Ε». «Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τη Σκαμνιά πόλο έλξης στα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένα τα σχολεία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey