Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο υποκειμενικό νούμερο απ’ αυτό που εμφανίστηκε ως χρέος του νέου Δήμου Λέσβου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Οικονομικό «άνοιγμα» του Δήμου από πέντε έως 30 εκατ. ευρώ.
Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο υποκειμενικό νούμερο απ’ αυτό που εμφανίστηκε ως χρέος του νέου Δήμου Λέσβου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Κι αυτό γιατί η αλήθεια των αριθμών είχε πολλές όψεις, ανάλογα με το πρίσμα που έβαζε η κάθε δημοτική παράταξη για να τη δει, ή για να ακριβολογούμε, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά, μια και υπήρξαν διαφοροποιήσεις ακόμη και εντός παρατάξεων και μάλιστα στην πλειοψηφία. Η βασικότερη διαφοροποίηση αφορά στο κατά πόσον το χρέος είναι ελέγξιμο και διαχειρίσιμο ή μη, ενώ αντικρουόμενες είναι και οι εκτιμήσεις που καταγράφηκαν για το τι ποσοστό ευθύνης στη δημιουργία του επιμερίζεται σε κρατική εξουσία και αυτοδιοίκηση.
Οι εισηγητές του θέματος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Αληγιάννης, και ο ταμίας του Δήμου Λέσβου, Στρατής Γεωργαντής, αποτύπωσαν το ύψος του χρέους στα 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Επειδή το θέμα του χρέους του Δήμου Πέτρας είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε προφορικά η πρόσθεσή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανεβάζοντας έτσι στα 24 εκατ. ευρώ περίπου το συνολικό χρέος όλων των τέως δήμων, των εννέα νομικών προσώπων του τέως Δήμου Μυτιλήνης και του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου.
150 αγωγές
Αν στο προαναφερόμενο ποσό προστεθούν και τα χρέη απ’ τα νομικά πρόσωπα όλων των άλλων δήμων, για τα οποία και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί τα στοιχεία, όπως και οι εικαζόμενες απαιτήσεις απ’ τις 150 περίπου αγωγές - όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος - που εκκρεμούν δικαστικά, τότε το χρέος εκτινάσσεται κατά προσέγγιση σύμφωνα με τον ίδιο στα 30 εκατ. ευρώ.
Μετά την πρόσθεση, όμως, στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και το θέμα του χρέους εξαντλήθηκε κοντά σε τέσσερις ώρες συζήτησης, άρχισε και η αφαίρεση.
Παρ’ ότι οι οικονομικοί υπάλληλοι επέμεναν πως τα δάνεια είναι χρέος, ειπώθηκε ότι μέρος των καταγεγραμμένων οφειλών που αφορούν σε δάνεια, είτε απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε μη ληξιπρόθεσμα και επομένως άμεσα απαιτητά, δεν πρέπει να συνυπολογίζεται σε αυτό που χαρακτήρισε ο δήμαρχος ως «θηλιά στο λαιμό» του νέου Δήμου. Το ποσό αυτό εκτιμήθηκε στα περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ.
Η δεύτερη αφαίρεση αφορά σε ό,τι πρόκειται να εισπράξει ο Δήμος απ’ τους δημότες για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2010, δηλαδή οι απαιτήσεις εσόδων που εκτιμούνται στα επτά με οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Αληγιάννης ανέφερε ότι ένα μέρος των εσόδων αυτών της τάξης τού 15% με 20% είναι επισφαλές, αφού εξαρτάται απ’ την ανταπόκριση των δημοτών απέναντι στις οφειλές τους.
Τέλος, ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το χρηματικό διαθέσιμο στο ταμείο του Δήμου, απ’ το ρευστό που άφησαν οι καταργημένοι.
Τι θα έρθει;
Μετά την προσθαφαίρεση άρχισε και η… μαντεία για το τι επιχορηγήσεις πρέπει, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, να προσδοκά ο Δήμος Λέσβου. Σημειωτέον ότι πολλές απ’ αυτές τις χρηματοδοτήσεις «ισοσκελίζουν» χρέη απ’ την προηγούμενη χρονιά, αφού αφορούν σε δαπάνες που τιμολογήθηκαν και επειδή δεν ήρθαν οι χρηματοδοτήσεις, δεν πληρώθηκαν.
Η αρχή έγινε με τη ΣΑΤΑ, που κάποιοι την ανέβασαν σε 10 εκατ. ευρώ και μέρος της θα αποδοθεί σε έργα που εκτέλεσαν πέρυσι οι δήμοι και παραμένουν ανεξόφλητα γιατί το 2010 δε δόθηκαν οι δύο τελευταίες δόσεις τής ΣΑΤΑ. Ομοίως κονδύλια της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ έχουν να λαμβάνουν για έργα υλοποιημένα και τιμολογημένα οι τέως δήμοι μέσω του προγράμματος «Θησεάς», ενώ κονδύλια θα έρθουν και από έργα που είχαν υλοποιηθεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την τέως νομαρχία, π.χ. απ’ τον ΟΣΚ. Μια ακόμη πρόβλεψη που ακούστηκε, ήταν για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της αυτοδιοίκησης, που ενδεχομένως - αν και απίθανο - συζητείται να συνεχιστεί το 2011.
«Ανάλογα με το ύψος των πιστώσεων που τελικά θα έρθουν, αλλά και απ’ τον τρόπο της διαχείρισης» θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον κ. Αληγιάννη, του οποίου και ζητήθηκε η άποψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αν στην πράξη το χρέος αποδειχθεί διαχειρίσιμο και ελέγξιμο ή όχι. Μια παράμετρος, άλλωστε, που τέθηκε κατ’ επανάληψη στη συνεδρίαση αφορούσε στην περιστολή όχι των δαπανών, αλλά των σπαταλών, που κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του νέου Δήμου.
Τι χρέος, τι χάος…
- Στη συνεδρίαση παρέστη ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, παρουσία του οποίου και διαβάστηκαν όλες οι ερωτήσεις και αναφορές που έχει υποβάλει στη Βουλή για θέματα που αφορούν στο Δήμο Λέσβου.
- Το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει ομόφωνα το έγκλημα της δολοφονίας των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο στην Αθήνα και ζητά απ’ την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και τη διαρκή εκπαίδευση της Αστυνομίας, την ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων της, την ηθική στήριξη στο δύσκολο έργο της, εντός των ορίων της νομιμότητας πάντοτε.
- Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, που παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις ξαφνικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων του 2010, εξ αιτίας και των οποίων έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση με τα χρέη. Ο κ. Ζαμτράκης προέτρεψε το σώμα να διεκδικήσει ενωμένο «τα χρήματα που μας έκλεψε το κράτος γιατί είναι δικά μας χρήματα. Και δεν τα φάγαμε μαζί.».
- Στη διεκδίκηση των οφειλομένων απ’ το κράτος στάθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Πάλλης. Ο κ. Παλαιολόγος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό, υποστήριξε ότι πρέπει να διεκδικηθεί ό,τι χρωστά το κράτος, ενώ δήλωσε αντίθετος σε κάθε είδους δανεισμό. Ο κ. Πάλλης, μεταξύ άλλων, έθεσε ζήτημα αν θα χρειαστεί να υπαχθεί ο Δήμος Λέσβου στην Ειδική Επιτροπή Εκκαθάρισης που αφορά υπερχρεωμένους καλλικράτειους δήμους.
- Στο θέμα του χρέους, σε μια συνεδρίαση με μηδέν απουσίες, τοποθετήθηκαν ίσως οι περισσότεροι από κάθε άλλο θέμα δημοτικοί σύμβουλοι. Πολλοί, όπως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά και ο αντιδήμαρχος επί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρθηκαν σε προτάσεις και στόχους που αφορούσαν στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
- Υπήρξε σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, και των επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άρη Χατζηκομνηνού και Παντελή Πατερέλλη αντίστοιχα, για το «μέγεθος», αλλά και την «προέλευση» του χρέους. Εμφανίζοντας χαοτική την κατάσταση ο δήμαρχος, ήρθε σε ρήξη και προκάλεσε έντονες αιχμές απ’ την αντιπολίτευση. Ο κ. Χατζηκομνηνός τον κατηγόρησε ότι εμμέσως πλην σαφώς επιδιώκει «να δείξει ότι για το όλο χρέος ευθύνονται η δική του θητεία και η θητεία του Νάσου Γιακαλή στο Δήμο Μυτιλήνης».
- Ο κ. Πατερέλλης τού άσκησε κριτική ότι, ενώ για χρόνια κατηγορεί με κάθε τρόπο το σύστημα, «είναι μέρος του συστήματος ως βουλευτής, που του έδωσε σύνταξη και μια σειρά από παροχές και τη δυνατότητα διορισμών». «Είναι τυχαίο ότι προεκλογικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε ψηφοδέλτιο γιατί σε κάθε χωριό έχετε κάνει διορισμούς;», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζει να «σπαράσσεται» ο Πολιχνίτος για την προεδρία στη Δημοτική Κοινότητα «Για ένα πουκάμισο αδειανό…»
Μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με αφορμή την έγκριση δύο νέων οικισμών για την απογραφή τού 2011, ξέσπασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ένας ακόμη «πολιχνιάτικος» πόλεμος. Αιχμή της αντιπαράθεσης, το ποιος έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος στη Δημοτική Κοινότητα, ενώ όπως αποδείχθηκε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου δε λειτουργεί, δε συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν την περιοχή και το κυριότερο, δε φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός εισηγήθηκε το θέμα του καθορισμού Αυτοτελών Οικισμών του Δήμου για την απογραφή, λέγοντας ότι σε σχέση με το 2001 η μόνη δημοτική ενότητα που έχει νέους οικισμούς είναι αυτή του Πολιχνίτου με τρεις. Στην εισήγηση του κ. Βατού αναφερόταν ότι επί τόπου έδειξε τους προτεινόμενους οικισμούς στον επόπτη της Στατιστικής ο «εκπρόσωπος της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, κ. Στρατής Μοιρασγεντής». Ο οποίος, θυμίζουμε, είναι ο πρώτος σε αριθμό σταυρών εκλεγείς της παράταξης της πλειοψηφίας στο πενταμελές συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, που όμως δεν εκλέχτηκε - παρά τις δύο διαδικασίες δημαιρεσιών που έγιναν - πρόεδρος του Συμβουλίου. Ο Άρης Χατζηκομνηνός ρώτησε τον αντιδήμαρχο Πολιχνίτου, Νίκο Κατράνη, με ποια ιδιότητα ο κ. Μοιρασγεντής είναι εκπρόσωπος της Δημοτικής Ενότητας, οπότε και στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα πυροδοτήθηκε η αντιπαράθεση.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο κ. Κατράνης υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» θα έπρεπε να έχει εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Μοιρασγεντής και μάλιστα ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα «προδοσίας» την εκλογή προέδρου απ’ την αντιπολίτευση. Από την άλλη μεριά, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αφού εκτός του κ. Χατζηκομνηνού τοποθετήθηκαν ακόμη ο Παντελής Πατερέλλης, ο Στρατής Καραγεωργίου, ο Γιώργος Λεμονός, όπως και ο προσφάτως εκλεγείς πρόεδρος Πολιχνίτου, Περικλής Καρακλάς, υπογράμμισαν ότι η όλη διαδικασία της εκλογής ήταν απολύτως νόμιμη.
Ο κ. Πατερέλλης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με τη «λογική» της πλειοψηφίας πολλά χωριά (π.χ. Λουτρά) θα έπρεπε να έχουν άλλο πρόεδρο, αλλά και ο Πολιχνίτος άλλο αντιδήμαρχο, μια και - όπως τόνισε - «οι Αριστείδης Ταξείδης και Στρατής Αλεξίου που εκλέγονται απ’ την περιοχή πήραν περισσότερες ψήφους απ’ το Νίκο Κατράνη.»
Η συζήτηση, πάντως, ανέδειξε την ανάγκη να σταματήσει η χωρίς αξία αυτή αντιπαράθεση, ώστε το Συμβούλιο να μπορεί να συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή και να δουλέψει για το συμφέρον του Πολιχνίτου. Απ’ την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως για το θέμα του Πολιχνίτου, όπως και της Δημοτικής Κοινότητας Άγρας, όπου ομοίως δεν εκλέχτηκε πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς της πλειοψηφίας, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μόνο αν υπάρξει δικαστική απόφαση μετακινείται η κεραία απ’ την Παναγιούδα Νόμιμη και… μένει
Παρουσία κατοίκων της Παναγιούδας και εκπροσώπων των συλλόγων της περιοχής, συζητήθηκε στο Συμβούλιο το αίτημα που συνυπέγραψαν 500 δημότες της περιοχής προκειμένου να απομακρυνθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη απ’ το 1999 σε οικίσκο τού ΟΤΕ, δίπλα στο γήπεδο. Παρ’ ότι κατά πλειοψηφία συνηγόρησε το Συμβούλιο στην αποδοχή του αιτήματός τους, όπως διευκρινίστηκε απ’ το δημοτικό σύμβουλο και υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Γιώργο Λεμονό, το όργανο δεν έχει την αρμοδιότητα να απομακρύνει την καθ’ όλα νόμιμη εγκατάσταση, η οποία παραμένει στη θέση της έχοντας ήδη το σύνολο των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων για κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Ο δικηγόρος των κατοίκων της Παναγιούδας, Νίκος Χωριατέλλης, και τα στελέχη τής COSMOTE Παναγιώτης Ρισβάς και Κώστας Τριαντάφυλλος, στην προχθεσινή συνεδρίαση
Όπως ειπώθηκε, δε, δεδομένου ότι είναι νόμιμα τοποθετημένη κεραία, ο μόνος τρόπος για να μετακινηθεί είναι να υπάρξει δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή των περιοίκων.
Το θέμα στο Συμβούλιο εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Παναγιούδας, Βαγγέλης Βιόλατζης, θυμίζοντας πως υπάρχει ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης απ’ το 2008. Αμέσως μετά, ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης ανέπτυξε τα επιχειρήματα των διαμαρτυρομένων, θέτοντας κυρίως ζήτημα σε σχέση με την απόσταση της κεραίας απ’ το Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Χωριατέλλης επικαλέστηκε, μάλιστα, σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, βάσει των οποίων απομακρύνθηκαν κεραίες από οικισμούς αν και, όπως ειπώθηκε από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, ο προϊστάμενος του ΟΤΕ Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Λεοντής, εξήγησε πως ο ΟΤΕ δε θέλει να αντιδικήσει με κανέναν πελάτη του και για αυτό φροντίζει να είναι νόμιμος και να μη θέτει σε καμμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα κανενός. Η παρουσία του όπως είπε στη συνεδρίαση εκφράζει την πρόθεση του ΟΤΕ να εξετάσει το αίτημα χωρίς αντιδικίες.
Στη συνέχεια, δύο στελέχη τής COSMOTE, ο ακτινοφυσικός Παναγιώτης Ρισβάς και ο Κώστας Τριαντάφυλλος απ’ τη Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, παρέθεσαν στοιχεία των μετρήσεων που αφορούν στις εκπομπές της κεραίας, αλλά και απ’ τη διεθνή εμπειρία και τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για το θέμα, ενώ απάντησαν και σε όσες ερωτήσεις τέθηκαν. Συνοπτικά, όπως υποστήριξαν τα στελέχη τής COSMOTE, είναι προτιμότερο να υπάρχουν πολλές κεραίες μικρής ισχύος, όπως αυτή της Παναγιούδας που η εμβέλειά της δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, εντός των οικισμών, παρά εκτός οικισμών μεγάλης ισχύος κεραίες. Άλλωστε, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως έδειξαν τρεις διαδοχικά μετρήσεις απ’ το 2005 έως το 2009, που διεξήχθησαν απ’ το «Δημόκριτο» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ακτινοβολία της κεραίας τής COSMOTE σε διαφορετικά σημεία, εντός του οικισμού της Παναγιούδας, είναι αμελητέα σε σχέση με εκείνη άλλων εταιρειών που έχουν σε μεγάλη απόσταση απ’ το χωριό κεραίες ή της ακτινοβολίας από σύστημα Wi-Fi.
Αργούν οι άδειες…
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξαν και μερικές λευκές ψήφοι, μεταξύ των οποίων και του προέδρου και γιατρού, Χρήστου Κορδώνη, που δήλωσε ότι δεν πείστηκε πως πρέπει να απομακρυνθεί η κεραία, αποφάσισε να συμφωνήσει στο αίτημα των κατοίκων. Οι τελευταίοι, αποχωρώντας απ’ τη συνεδρίαση, μαζί με την ικανοποίηση ότι το αίτημά τους υιοθετήθηκε, κατάλαβαν πως η απόφαση που λήφθηκε… δεν επηρεάζει το ζήτημα της απομάκρυνσης.
Ομοίως κατά την αποχώρησή τους, τα στελέχη τής COSMOTE άφησαν να εννοηθεί ότι ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τον οποίο η εταιρεία δεν προτίθεται - παρ’ ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος - να αποδεχθεί το αίτημα των κατοίκων, δεν είναι το κόστος όπως ενδεχομένως να πιστεύει κανείς. Η αιτία βρίσκεται στον πολύ μεγάλο χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας νέας κεραίας, χωροθετημένης σε διαφορετική θέση. Όπως είπαν, αν σήμερα ξεκινούσαν τη διαδικασία, χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να αποκτήσει μια κεραία κινητής τηλεφωνίας όλες τις άδειες που έχει η υφιστάμενη στην Παναγιούδα.
Οριακά υπέρ της συμμετοχής του Δήμου Λέσβου στο Δίκτυο Αειφορικών Νήσων του Αιγαίου Μια ΔΑΦΝΗ για το περιβάλλον
Προβληματισμός για το κατά πόσο σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες μπορεί ο Δήμος Λέσβου να διαθέσει 15.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση. Μετά και από γενικότερη συζήτηση για τις Μ.Κ.Ο. και το πώς έχουν διαχειριστεί τεράστια ποσά, το Συμβούλιο με μικρή πλειοψηφία (17 - 14) αποφάσισε να συμμετάσχει η Λέσβος μαζί με ακόμη 25 δήμους του Αιγαίου στο Δίκτυο.
Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο Γιάννης Βατός, οι μετέχοντες στο Δίκτυο δήμοι έχουν άμεση πρόσβαση σε προγράμματα και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος μίλησε για την ενημέρωση που είχε για το Δίκτυο απ’ το συντονιστή της πρωτοβουλίας για το περιβάλλον σε επίπεδο Αιγαίου, πρώην υφυπουργό Ηλία Ευθυμιόπουλο.
Στο όλο θέμα δόθηκε η διάσταση του κατεπείγοντος, αφού το Σάββατο πραγματοποιείται στη Σύρο συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη και γενική συνέλευση του Δικτύου, στα οποία μετά την απόφαση του Συμβουλίου θα παραστούν και εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου.
Εισηγητής και ο Δημήτρης Χαλκιώτης Συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη
Στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και η αειφόρος ανάπτυξη στο Αιγαίο» θα είναι ομιλητής ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, που το Σάββατο θα μεταβεί στη Σύρο. Το θέμα που θα διαπραγματευθεί ο κ. Χαλκιώτης αφορά στην «Ευρωπαϊκή και Δια-μεσογειακή συνεργασία προς μία οικονομία χαμηλού άνθρακα για τα νησιά».
Μετά την ομιλία του, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή το γενικό διευθυντή Ενεργειακού Γραφείου Ίου - Αιγαίου, Ηλία Ευθυμιόπουλο, και τη συμμετοχή του κ. Χαλκιώτη, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπων των Μεσογειακών Περιφερειών.
Στους στόχους του συνεδρίου περιλαμβάνεται η δρομολόγηση διαμεσογειακής συνεργασίας των νησιωτικών περιοχών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και η προώθηση του «Συμφώνου των Νησιών» (Pact of Islands), που αποτελεί μια εθελοντική συμφωνία των νησιωτικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20%, έως το 2020. Επιμέρους ομάδα νησιών του «Σύμφωνου των νησιών», την ομάδα αποκλειστικά των ελληνικών νησιών, αποτελεί το ΔΑΦΝΗ.
Σημειωτέον ότι στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και η υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή.
Κι ο Κώστας Αδαμίδης πάει Σύρο
Στο συνέδριο, που διοργανώνει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου, θα συμμετέχει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης.
Εκεί θα συζητηθούν και οι νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά νησιά και ειδικότερα για το Βόρειο Αιγαίο το πρόγραμμα Jessica, καθώς και τα προγράμματα Elena και Mlei. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΔΑΦΝΗ, καθώς και εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί η 2η Συνάντηση της Ακαδημίας Ενέργειας, ενός προγράμματος κατάρτισης του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου για τα στελέχη της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) δημιούργησε το Ενεργειακό Γραφείο, το οποίο υποστηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με κάθε νησί να εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο τέως Δήμος Μούδρου ήταν από τους πρώτους δήμους στο Αιγαίο που συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, ορίστηκε να εκπροσωπεί το Δήμο Λήμνου, καθώς ως τέως δήμαρχος Μούδρου ήταν και μεταξύ των πρώτων 100 δημαρχών από όλη την Ευρώπη που υπέγραψαν σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των ρύπων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι το 2020.