Μόνο ένας στους δέκα φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο. Η απογοητευτική αυτή αναλογία αποτυπώνει τη χαμηλή ποιότητα σπουδών της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ένας στους τρεις οι αιώνιοι φοιτητές
Μόνο ένας στους δέκα φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο. Η απογοητευτική αυτή αναλογία αποτυπώνει τη χαμηλή ποιότητα σπουδών της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ελληνικά πανεπιστήμια στο Υπουργείο Παιδείας, τις 100.000 σε σύνολο 319.453 προσεγγίζουν οι μη ενεργοί φοιτητές.
Το 2009, από 19 πανεπιστήμια πτυχίο πήραν 21.105 φοιτητές. Εξ αυτών οι περισσότεροι, 14.509, ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ύστερα από πέντε ή έξι χρόνια από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα. Άλλοι 7.226 χρειάστηκαν από εφτά και πάνω χρόνια για να πάρουν πτυχίο, ενώ 6.596 παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα επιμελείς και αποφοίτησαν στην τετραετία. Μεταξύ των ιδρυμάτων, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την αποφοίτηση μέσα στην εξαετία παρουσιάζει το Α.Π.Θ.. Το 2009 από 43.199 ενεργούς φοιτητές πτυχίο πήραν 5.428 (12,6%).
Τα αντίστοιχα ποσοστά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι 12,2%, του Πανεπιστημίου Αθηνών 11,07% και του ΕΜΠ 10%. Μεταξύ των περιφερειακών ιδρυμάτων, το υψηλότερο ποσοστό έχει το «καινούργιο» Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 12,3%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης εντός της εξαετίας έχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
(Από ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή».)
Επαγγέλματα με προοπτική
Νέα δεδομένα δημιουργεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην προοπτική διαφόρων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρου Κατσανέβα, θετικές προοπτικές απασχόλησης προσφέρουν για τα επόμενα πέντε - δέκα χρόνια η πληροφορική, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, ακόμη και η ενασχόληση με τις πωλήσεις. Αντιθέτως, τα πατροπαράδοτα επαγγέλματα κύρους, όπως η δικηγορία και η ιατρική, βαδίζουν πλέον σε δύσβατα μονοπάτια.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ικανοποιητικές προοπτικές εξακολουθούν να έχουν τα επαγγέλματα της γης και της θάλασσας, οι γεωπόνοι και οι ιχθυολόγοι, ενώ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές εμφανίζουν οι κλάδοι των ηλεκτρονικών δικτύων, των μηχανολόγων, των ηλεκτρολόγων και των ηλεκτρονικών, των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, των ακτινολόγων-ραδιολόγων, των νοσηλευτών και των στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης από τις ειδικότητες που έχουν καλύτερες προοπτικές είναι αυτή του φοροτεχνικού-λογιστή και του κοστολόγου, ενώ μια μικρή βελτίωση της απορροφητικότητάς τους παρουσιάζουν και οι περιβαλλοντολόγοι.
Πολύ καλές προοπτικές συνεχίζουν να έχουν οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, αν και οι νέοι δεν επιθυμούν, όπως φαίνεται, να ακολουθήσουν τη ναυτοσύνη όπως παλιότερα.