Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα

01/07/2012 - 05:56
Έτοιμο να υποδεχτεί τα ευρήματα της περιοχής, μετά από 10 χρόνια καθυστερήσεων, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερεσού. Ωστόσο, παρ’ όλο που οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, το θέμα έχει «κολλήσει» και πάλι.
Έτοιμο να υποδεχτεί τα ευρήματα της περιοχής είναι, μετά από 10 χρόνια καθυστερήσεων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερεσού. Ωστόσο, παρ’ όλο που οι εργασίες που τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιούσε στο κτήριο η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν, το θέμα έχει «κολλήσει» και πάλι. Αυτήν τη φορά στη μεταφορά και την τοποθέτηση των εκθεμάτων, αφού δεν υπάρχει το χρηματικό ποσό που σύμφωνα με την αρμόδια Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) απαιτείται για την κατασκευή του απαραίτητου μουσειακού εξοπλισμού και τη μεταφορά των εκθεμάτων.

Το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ερεσού είναι μια πονεμένη ιστορία που κρατάει χρόνια, αφού στην προοπτική των έργων σε αυτό και στη συνέχεια των ίδιων των έργων, παραμένει κλειστό επί εννέα χρόνια, δηλαδή από το 2001.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερεσού, που από το 1965 έως το 2001 φιλοξένησε την Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, αρχικά στεγαζόταν σε κτήριο που πλέον θα λειτουργήσει ως χώρος συντήρησης των εκθεμάτων, ενώ ως εκθεσιακός χώρος θα χρησιμοποιηθεί το παλιό Δημοτικό Σχολείο που παραχωρήθηκε από το δήμο Ερεσού - Αντίσσης.
Το Μουσείο το 2001 έκλεισε με απόφαση της τότε προϊστάμενης της Κ΄ ΕΚΠΑ Αγλαΐας Αρχοντίδου και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Συλλόγου Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» δεν ξαναλειτούργησε, αν και εξακολουθούσε να υπάρχει σε πλήθος ταξιδιωτικών οδηγών. Για χρόνια, μάλιστα, πολλά από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερεσού κοσμούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης όπου έχουν μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας.

Λείπουν μόνο τα εκθέματα

Σήμερα τα έργα συντήρησης των κτηριακών υποδομών κόστους 76.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκαν από τη νομαρχία Λέσβου, έχουν ολοκληρωθεί και όλα δείχνουν πως αυτό που μένει για να επαναλειτουργήσει επιτέλους το Μουσείο είναι να μεταφερθούν τα εκθέματά του. Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηριακών Έργων της νομαρχίας, στον 40 τ.μ. περίπου εσωτερικό χώρο του Μουσείου έχει γίνει κατασκευή διαχωριστικού τύπου από γυψοσανίδα και γενικότερη αναδιάταξη του χώρου, έχουν τοποθετηθεί ντουλάπια, ενώ έχουν βαφτεί τα παράθυρα και οι πόρτες, καθώς και όλοι οι τοίχοι. Επιπλέον, έχουν καθαιρεθεί τα εσωτερικά επιχρίσματα της οροφής και του δαπέδου και έχουν γίνει νέα στο ταβάνι, ενώ έχει τοποθετηθεί νέο ξύλινο δάπεδο και υπάρχει πλέον θερμομόνωση. Στο κυρίως κτήριο έχουν τοποθετηθεί, τέλος, ράμπες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), ενώ αντίστοιχη μέριμνα έχει υπάρξει και στις τουαλέτες, που επίσης δέχτηκαν διάφορες επεμβάσεις για ευπρεπισμό.
Στο πλαίσιο του έργου διαμορφώθηκε και ο αύλειος χώρος, με επισκευές των τοιχίων, καινούργια κάγκελα και βαφή της παλιάς περίφραξης, καθώς και τσιμεντένιες βάσεις για τα αγάλματα. Έχει τοποθετηθεί, τέλος, ο φωτισμός όπως προβλέπει η μελέτη και το μόνο που μένει είναι να μπουν τα εκθέματα που θα αναδείξουν τα έργα.
«Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία, έχει ολοκληρωθεί και αυτό που μένει είναι να λειτουργήσει ως μουσείο», δήλωσε στο «Ε» ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που βρέθηκε στην Ερεσό το περασμένο Σαββατοκύριακο κι επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο προκειμένου να διαπιστώσει την ολοκλήρωση του έργου.

Θα δοθεί άμεσα το ποσό;
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, νέο θέμα προέκυψε. Σύμφωνα με την προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, έχει γίνει ήδη η μελέτη για την επανέκθεση των ευρημάτων, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή της που, όπως λέει η ίδια, είναι ύψους 50.000 ευρώ.
«Οι εργασίες της νομαρχίας τελείωσαν, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη χρήματα για να γίνουν οι προθήκες, οι επεξηγηματικές πινακίδες και η τοποθέτηση των αρχαίων», υποστηρίζει η ίδια. «Μετά από μεσολάβηση του δημάρχου Ερεσού, Σωτήρη Καρδαρά, ωστόσο, μας προσέγγισε η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μας υποσχέθηκε προφορικά πως θα εξασφαλίσει το ποσό. Μέχρι στιγμής, πάντως, είμαστε σε αναμονή.»
«Πρότεινα στην Κ΄ ΕΠΚΑ να μειώσει το ποσό που προέβλεπε αρχικά η μελέτη και τελικά η γενική γραμματεία Αιγαίου υποσχέθηκε το ποσό, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στην υπηρεσία», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης. Και συνέχισε: «Είναι κρίμα για τον τόπο μας, ένα μουσείο που δημιούργησαν πριν από εμάς κάποιοι με πολύ κόπο και μόχθο, να έρθει το ίδιο το κράτος να το κλείσει για αρκετά χρόνια. Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει, αφού έχουν βρεθεί τόσα πολλά εκθέματα που μπορούν κάλλιστα να αναδείξουν την περιοχή μας. Η Ερεσός έχει 3.000 χρόνια ιστορία, πρέπει να αναδειχθεί και να βρεθεί τρόπος το Μουσείο να επεκταθεί. Είναι λυπηρό το ότι έρχονται επισκέπτες, πηγαίνουν στο χώρο και μη βλέποντας τίποτα φεύγουν απογοητευμένοι. Ευχόμαστε η κ. Φιλανιώτου να ρίξει το βάρος στο θέμα της ανάδειξης του Μουσείου, ώστε να δικαιωθούν και οι κάτοικοι μετά από τόσα χρόνια.»
Με αφορμή την ολοκλήρωση του κτηρίου του Μουσείου, τις ίδιες ευχές εκφράζει και ο κ. Παναγιώτης Πλάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», που όλα αυτά τα χρόνια έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την επαναλειτουργία του. «Το ότι έγινε το κτήριο, το οποίο είναι πολύ ωραίο, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ήδη είμαστε αρκετά θλιμμένοι με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Μακάρι να μπορέσουν να εξοικονομηθούν οι πόροι. Θέλουμε πολύ να ξαναλειτουργήσει το Μουσείο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Ερεσό.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey