Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγηθεί η ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο εκλογής αρχηγού, είναι επόμενο να μην έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του κόμματος
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγηθεί η ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο εκλογής αρχηγού, είναι επόμενο να μην έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του κόμματος για το πώς, πότε και ποιοι θα συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία. Όμως στελέχη της ΝΔ, που έχουν διεξάγει από θέσεις ευθύνης, τακτικά κι έκτακτα συνέδρια, εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος του 2007 και συνολικά η Λέσβος θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο με περίπου 35 εκλέκτορες. Η μάχη που θα προηγηθεί για αυτή τη διαδικασία, αποτελεί ζητούμενο να μη ματώσει περαιτέρω το κόμμα, που σε τοπικό επίπεδο, διατηρεί ακόμη πληγές απ’ την προηγούμενη ανάλογη διαδικασία.
Βάσει του καταστατικού της ΝΔ, στο οποίο και στηρίχθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του 2007, η Νομαρχιακή Συνέλευση είναι εκείνη που αποφασίζει το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την κομματική οργάνωση της Λέσβου στην εκλογή προέδρου του κόμματος.
Επειδή το συνέδριο που ανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, είναι έκτακτο και θα διεξαχθεί σε διάστημα ενός μήνα περίπου, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα γίνει εξαρχής εκλογή τοπικών επιτροπών στις 13 δημοτικές οργανώσεις του νησιού, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Έτσι η Νομαρχιακή Συνέλευση που αριθμοί περί τα 420 μέλη, ο εκλογικός κατάλογος δηλαδή εκείνων που θα αναδείξουν τους εκλέκτορες για το έκτακτο συνέδριο, θα αποτελείται από τα μέλη των τοπικών επιτροπών των δημοτικών οργανώσεων, τους επικεφαλής οργανώσεων, συλλόγων, συνδικαλιστικών φορέων και στελεχών της αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ (πρόεδρος Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, νομάρχης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι), καθώς και των μελών, που ex officio μετέχουν στη Νομαρχιακή Συνέλευση, δηλαδή βουλευτές, πολιτευτές, μέλη και πρόεδρος ΝΟΔΕ, πρώην πρόεδροι ΝΟΔΕ κλπ.
Μαζί με την εγκύκλιο του κόμματος και την επικαιροποίηση του εκλογικού καταλόγου, θα πρέπει να οριστεί και αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών, η οποία συνήθως είναι τριμελής και αποτελείται από δύο στελέχη απ’ τα κεντρικά της ΝΔ κι ένα τοπικό παράγοντα.
Και τοπικά εξελίξεις
Εννοείται πως με δεδομένες τις εικασίες για την πρόθεση πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς να διεκδικήσουν την προεδρία, είναι επόμενο πως θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο για το ποιοι θα εκλεγούν για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο. Άλλωστε και το 2007, είχε δημιουργηθεί σοβαρή αντιπαράθεση για το πώς ήταν διαμορφωμένος ο εκλογικός κατάλογος, που οδήγησε τότε στην εκλογή νέου προέδρου, του Στρατή Γόμου, με μία ψήφο διαφορά απ’ τον έτερο υποψήφιο Παναγιώτη Καλλονιάτη.
Βέβαια έκτοτε οι συμμαχίες και τα δεδομένα άλλαξαν, αφού πολλοί που είχαν ταχθεί ενάντια στον Στρατή Γόμο, βρέθηκαν τώρα στην ίδια εσωκομματική τάση, στηρίζοντας το Γιάννη Γιαννέλλη, όπως και το ακριβώς αντίθετο. Στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ. Γόμο, όπως ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, έδωσαν μάχη τώρα για την επικράτηση του Σπύρου Γαληνού.
Παράγοντες της ΝΔ, εκτιμούν ότι αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου, αφού ούτως ή άλλως την άνοιξη του 2010, θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για τα κομματικά όργανα. Τοπικά, η ΝΟΔΕ παραμένει μετά την παραίτηση του Στρατή Γόμου πριν ένα περίπου χρόνο, με προεδρεύοντα τον Στρατή Κυρατζή. Το έκτακτο συνέδριο, όπως και το τακτικό που θα ακολουθήσει, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα και για τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, αφού, όπως τόνισε χθες τα ξημερώματα λίγο μετά την εκλογή του, ως βουλευτής της ΝΔ, ο Σπύρος Γαληνός, «θα πρέπει να οργανωθούμε γρήγορα και να συσπειρωθεί τοπικά το κόμμα μας, γιατί μέσα στον επόμενο χρόνο, μας περιμένουν εκτός όλων των άλλων, και αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα πρέπει να δώσουμε ενωμένοι. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.».